Сладурите от Zentix: Изкуствен интелект ни помогна за името на отбора! Победите са си наша заслуга! (ВИДЕО)

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Както вече стана известно, отборът на варненските ученици по роботика – Zentix, който участва във FIRST LEGO League Open European Championship в Норвегия, се класира на 21-во място в напревара с още 50 отбора от цял свят. За емоцията от надпреварата и достойното класиране, пред репортер на СайтЪТ своите впечатления споделиха трима от отбора – менторът на отбора Марто, Алекс и малкият Марто.

В разговора ни стана ясна любопитната подробност, че първоначално отборът се е наричал “Спащите красавци”, а след това изкуствен интелект намира благозвучното име Zentix.

Относно това дали младежите обичат да спорят с изкуствения интелект, те споделиха, че не им се налага, за разлика от техните родители, които го правят. Според тях изкуственият интелект е улеснение, но те не го използват в работата си за друго, освен за намирането на подходящи имена, когато това се налага.

Варненските шампиони по роботика отиват на Световното в Норвегия (ВИДЕО)

Менторът на отбора заяви, че се гордее с постигнатите успехи, като най-трудно се оказало сработването между членовете на отбора. Според Марто, компютърните игри не крият риск, стига децата да играят в онлайн връзка. В случай, че някой играе в изолация предимно сам, това вече не е добре за него.

Ето и малко повече информация за отбора и състезанието:

Zentix е отбор от Robopartans Варна и учениците Иван Йовчев, Иван Първанов, Мартин Петров, Александър Кирчев и Калина Димитранова имат над 12 завършени нива по роботика през последните 5 години, в които посещават занятията по роботика в събота или неделя. Архивите на сертификатите ни говорят, че всички те са били 2-ри или 3-ти клас, когато са започнали да посещават през 2018-2019-та година. Сега средната възраст на петимата състезатели в Zentix е 14г, ученици между 6-ти и 8-ми клас.

С тази победа, Zentix представляват България на Европейскя Шампионат по FLL роботика (OEC) в град Бодо, Норвегия, европейска столица на културата за 2024-та година. Любопитен факт е, че Бодо се намира отвъд полярния кръг и денят през май месец ще продължи около 16 часа: слънцето изгрява около 5 сутринта и залязва около 21ч вечерта.

Отборите от Варна винаги са радвали родителите на състезателите със задружност и сплотеност между отборите още от първата година, в която отборите Odessos Nexus, Obonato и ELM участваха заедно и си помагаха за състезанието FLL Nature’s Fury 2013. Тази година освен Zentix от Robopartans Варна участва и отборът Water Ninjas със средна възраст малко над 10г, съставен от Атанас, Димитър, Даниел, Дарий, Марк, Стефан и Тодор.

Темата на състезанието този сезон бе “Шедьовър” и Water Ninjas представиха прототип на интерактивна дъска за игра на Yu-Gi-Oh, при която всяка изиграна карта изпълнява звуков ефект с помощта на NFC четец и NFC tag поставен в калъфката на картата.

Подгововката за състезанието започна през ноември 2023-та и продължи до 19ти април 2024-та като дори в сутринта на пътуването си отборите се събраха в тренировъчната зала на Robopartans за последни тренировки по полето и довършителна работа по представянето си.

Победата на Zentix се дължи, както на пет-годишния опит на децата с програмиране и строене на роботи, така и многото натрупан опит на менторския им екип в състезания по роботика в последните 13 години.

Александър Павлов за първи път участва на FLL през 2011 като доброволец на състезанията в София и Гданск, Полша. През 2012, 2013, 2014-та е ментор на два отбора, които в два различни сезона печелят най-добър изследователски проект. През 2015-та пътува до FLL в Солун като асистент на отбор Disaster Us. През 2016-та е главен съдия в категория Изследователски проект на FLL състезанието на Англо-Американските училища в Европа. През 2017-та и 2018-та е ментор на отбор ELM, които участва в европейското състезание Robotex в Талин, Естония.

Мартин Грозев започва кариерата си в LEGO роботиката като състезател през 2014-та година, като печели с отбора си Brothers in Arms общинското състезание във Варна. След това като състезател на отбор ELM участва на FLL 2016 в Кошице, Словакия, където печелят награда за отборна игра. През 2017-та неговата роботска лодка с контролер arduino е 4-тият най-добър робот в Европа на състезанието Robotex по водно рали в Талин. От 2018-та е преподавател и инженер дизайнер в Robopartans.

Самвел Матинян е преподавател по роботика от 2016-та година и през 2017-та неговият отбор по робо-сумо се класира в топ 10% в Европа на състезанието Robotex като отборът му се класира за елиминациите на най-добрите 30 отбора измежду 300 участващи отбора. През 2020-та в международно европейско състезание отборът на Сам, в който участват Калина и Иван Й. от бъдещия Zentix печелят награди за най-добър робот и най-добро програмиране.

Ръководството на тримата разнообразни ментори помага на Zentix да се развият в аспектите на дизайн на робота, сговорчивост и работа в екип, и игра по полето, така че да станат шампионите на фестивала по роботика FIRST LEGO League България.

(Visited 3 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close