СК по фехтовка “Ахил”- Варна: Един за всички, всички за един! Спорт на бързия ум като шах в действие! (ВИДЕО И СНИМКИ)

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

В рубриката “Школите на Варна” младежкото информационно издание Youth Street Varna представя СК по фехтовка “Ахил”- Варна

Представянето на СК по фехтовка “Ахил”- Варна е част от проекта на СНЦ „Пресклуб Варна“ – „Виртуална информационна борса – Школите на Варна” и се реализира с финансовата подкрепа на ЕНЕРГО-ПРО в контекста на инициативата “ЕНЕРГО-ПРО ЗА ОБЩЕСТВОТО” в направление „Детско развитие” и медийното партньорство на СайтЪТ.

Тодор Касабов е мениджър на СК по фехтовка “Ахил”, а заедно с Андрей Генадиевич, треньор на клуба и енциклопедия във фехтовката, работят за формирането на най-добрите състезатели в този спорт, които прославят Варна на всяко първенство, в което участват.

“Клубът е регистриран през 2020 година. До тогава имаше друг клуб, в който имаше само рапира, сега има сабя и рапира. Доста преди това се занимавахме с фехтовка към един столичен клуб “Младост” с богати традиции. След това си направихме варненски клуб.

Интересът при мен дойде покрай моя син.

Видях, че това е изключително интелигентен спорт, в който има съчетание на бърза мисъл, на ум, на тактика и стратегия, като в същото време развива и тялото. Не винаги по-бързият печели, печели по-умният и спокойният. Наричат фехтовката шах в движение.

Този спорт е подходящ за определен тип деца. В него успяват не най-талантливите, а най-упоритите деца. Тези, които искат да учат и искат да побеждават! В началото на всички деца им е много интересно, всички искат да се бият, да облекат белите дрехи, да сложат маските и да се фехтуват. След това усещат колко е трудно, колко неща имат да научат, разбират че има връзки между всяко движение, има тактика и стратегия, които се учат с години.

В началото по-бързите побеждават, с течение на времето се усвоява тактиката и тогава печели този, който се е трудил повече. Таланта вече не играе роля, а упоритостта и волята. Децата, които искат да дойдат при нас трябва да бъдат постоянни, да бъдат упорити, всеотдайни и да заобичат спорта. Тогава ще успеят”, споделя е Тодор Касабов.

В СК по фехтовка “Ахил” Варна работи най-добрият треньор в България, това категорично мога да заявя и сме го доказали, категоричен е мениджърът.

“Андрей Генадиевич е майстор на спорта на Русия, бил е в Националният отбор там, цял живот се е занимавал с фехтовка, израстнал е в руската школа в Саратов. Възпитаник на Андрей е 5-кратен световен шампион. Константин Лаханов е трениран от Голубьов, легенда в руската и световната фехтовка, а Андрей е работил като помощник треньор на Голубьов.

Познава се с всички руски национали и треньори, работи по руската школа и методика и има какво да научи децата. Той е като енциклопедия на фехтовката.

Фехтовката има детайли, малки, които в България почти няма хора, които да знаят и няма откъде да ги научат.

Децата от СК по фехтовка „Ахил“- Варна с впечатляващо представяне на държавно първенство

Този човек е професор в своята област и той възпитава шампиони.

Питате има ли нещо общо между рицарството и фехтовката? Със сигурност този спорт учи на дисциплина, учи на стратегия, със сигурност колективът ни ги учи да бъдат добри един към друг.

Тук деца, които са разглезени и недисциплинирани, не вереят. Не можем да ги търпим, защото развалят общия тон на тренировките. Допирните точки с рицарските добродетели е вероятно това, че гиучим на много хъс, като в същото време ги учим на благородство. Когато едното дете се бие, нарани другото, а то заплаче, отива и му подава ръка.

Това е част от рицарските традиции, да помогнеш на падналия.

Искам да подчертая също, че фехтовката далеч не е запазен спорт за момчетата, напротив. Най-добрата българска състезателка в момента е Йоана Илиева, тя беше европейска шампионка, носител на световна купа. Можем да кажем, че жените ни се бият в последно време по-добре от мъжете във фехтовката.

В България има три турнира, но ние участваме при възможност и във всички международни турнири за деца. Турнирите за кадети са цяла верига. Тази година взехме участие в Купа “България” 1 и 2 и в държавното първенство. Имаше и международен турнир в София, в който участвахме. Нямаме състезание, от което да сме се върнали без медали – златни, сребърни, бронзови.

Тази година нямаме пропуск, миналата година имахме 24 медала, тази ще са повече. Имаме 7 държавни шампиони. Сигурен съм, че това е бъдещият Национален отборна България, а защо не и световни шампиони да успеем да подготвим.

Силна изява на международна сцена за варненската сабя (СНИМКИ)

Тодор Касабов представи и малките звезди на клуба:

“Фехтовката е технически спорт и е важна координацията на движение и техниката като цяло. При нас децата тренират няколко години и резултатите са радостни за нас. Работим индивидуално и ходим по състезания, защото децата израстват професионално по състезанията. Провървя ни, че имаме много талантливи деца и показваме резултати. Градим бъдещи състезатели за националният отбор”, допълни треньорът на клуба Андрей Генадиевич.

“Няма нищо случайно в този живот, нещата се случват когато и както трябва. Запознахме се с г-н Касабов, докато разхождаме кучетата и сме си говорили за това как добре се развиват неговите две деца Тервел и Лия. Като на шега доведох Лъчезара един ден в залата и съм благодарна на съдбата, че ни запозна с Андрей, защото този човек я учи освен на спортни умения, учи я на смелост и всеотдайност, да не се предава. В днешното объркано време е много важно да има основи, на които да стъпим, за да надграждаме”, сподели Атанаска Заркова, майка на Лъчезара, тренираща фехтовка.

“Дъщеря ми много дълги години тренираше балет, но покрай нейна приятелка дойде на тренировка по фехтовка и много й хареса. Само за няколко месеца успя да вземе купа на състезание, миналата година завърши трета с бронз на държавното първенство за купата на България. Тъй като фехтовката се превърна в нейн приоритет, всички останали занимания отпаднаха”, споделя Биляна Борисова, майка на дете от клуба.

Всеки, който смята, че детето му има интерес и качества за да стане част от СК по фехтовка “Ахил” Варна, може да ги намери на адрес Варна, ул. “Селиолу” 48 А, до стадион Спартак, минималната възраст е 7-8 години”

Ето какво споделят и самите възпитаници на школата. Дари и Лъчезара са приятелки, които разказват какво ги е привлякло в клуба и как се е стигнало до победите:

Алексис е на 11 години и тренира от няколко месеца фехтовка в СК “Ахил”. Момиченцето споделя, че спортът й харесва, защото развива не само ума, но и бързите реакции. Категорична е, че спортът й харесва и заради доброто отношение на треньорите и ръководителите на клуба.

Фехтовката те учи да запазиш спокойствие в напрегнати ситуации, споделя Боби, един от шампионите на клуба по фехтовка “Ахил” Варна, който освен спорта обича много и книгите.

Богдана Петрова е капитан на отбора по фехтовка към СК “Ахил” Варна. Споделя, че ролята на капитана е много важна, защото той помага на останалите състезатели и те разчитат на него. Именно капитанът играе последния, решаващ мач във всяко състезание, обясни мениджърът Тодор Касабов.

Във фехтовката винаги има изненада, всичко е много динамично, винаги има тръпка,споделя София Цонева от СК “Ахил” Варна. Сладуранката покани всички деца, които все още не са открили своя спорт, да дойдат и опитат фехтовка в СК “Ахил” Варна.

(Visited 449 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close