Симеон Нгуен: Хакерите се развиват, технологиите еволюират и затова е задължително да се подобри кибер културата на българите! (ВИДЕО)

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Кражбите на профили в социалните мрежи са сериозен проблем. Това коментира Симеон Нгуен, IT специалист, който работи в сферата на кибер сигурността, който е лектор в обучение по проекта на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” “Рицари в киберпространството”, предаде репортер на Youth Street Varna.

Той посочи, че обикновено профилите във Фейсбук, Инстаграм и другите социални мрежи се крадат с цел измама на трети лица.

“Имахме подобен случай на момиче, което се беше оплакало, че профилът ѝ е хакнат. В последствие стана ясно, че с нейния откраднат профил е имало опити за измама. Обикновено тези, които крадат профили не са особено добри специалисти, но действително е много неприятно да ти отнемат изграден профил, който човек е ползвал години наред”, обясни Нгуен.

Той посочи, че за по-голяма защита е важно потребителите да използват сигурни пароли, но освен това в 21 век е задължително използването и на мултифакторна защита.

“Това важи не само за профилите във Фейсбук, но и за мейлите и въобще там, където има предоставена възможност за включване на двуфакторна защита. По този начин, дори потребителите да сложат най-елементарната парола от 1 до 6, хакерите ще имат сериозно затруднение ако трябва да се борят и с двуфакторна защита, защото обикновено те биват известявани на мобилните си телефони, че някой прави опит да пробие техен акаунт”, каза още експертът.

Друго много важен елемент за защита на компютъра и документите, които съхраняваме във виртуалното пространство е повишената бдителност при отваряне на файлове от непознати мейли.

“Ако файлът е заразен и веднъж изтеглен на компютъра на човек – то хакерът ще има пълен достъп до вашата комуникация, ще знаят, какво пишете, какви данни съхранявате, ще могат да контролират и камерата Ви. Затова апелирам винаги хората да са много бдителни, когато получат съмнителни мейли и по-добре да ги изтрият вместо да рискуват”, каза още Симеон Нгуен.

За избягване на измамите във фирмите специалистът препоръчва да се правят периодично обучения, където да се повишава нивото на кибер култура, да се разпознават най-често срещаните заплахи като фишинг, как да не се отварят зловредни файлове, които могат да заразят компютъра, защото веднъж, ако отвориш файл, който е заразен, хакерите получават достъп до компютъра, могат да четат електронната ти поща, да видят какво си пишеш, да ти гледат камерата, микрофона. Със сигурност една компания трябва да разпознава фишинг имейлите, това е абсолютен минимум, посочи Нгуен.

Експертът каза още, че хакерите се различават по тяхната мотивация. Етичното хакерство е, когато компании се свързват с нас, за да подобрим тяхната сигурност, обясни той и допълни, че тогава се симулира реална хакерска атака. Целта е да им предоставим доклад с техните слабости, които те да коригират, каза Нгуен. Запитан дали са търсени от компаниите, той отговори положително.

В отговор на въпрос върху какво трябва да се акцентира при децата за подобряване на кибер сигурността, той обясни, че те са разделени на три възрастови групи. Най-малките – от шест до 10 години, трябва да се запознаят с това какво е дигитално гражданство, т.е. това, че твоето присъствие в интернет наподобява присъствието в истинския живот, да не споделят чувствителна информация като адрес, телефон, да не си пишат с непознати, разказа експертът. 

Според него в пред-тинейджърската възраст нивото се надгражда и децата трябва да разпознават фишинг, измами, да имат вече някаква кибер хигиена. Най-големите деца – от 15 до 19 години, трябва вече да са запознати със следващото ниво заплахи, като например това да не теглят торенти, които могат да са заразени, тъй като безплатните игри и всякакъв друг безплатен софтуер в България е доста лесно достъпен. Също така да могат да пазаруват сигурно онлайн, защото това им предстои като възрастни. 

Запитан дали това се учи в училище Нгуен каза, че не е запознат и не знае доколко в учебниците по информатика е засегната като тематика кибер сигурността. Надявам се да има такива материали, ако не, силно се надявам да се добавят, защото е абсолютно задължително, тъй като вече няма как да се откъснем от дигиталния свят.

Варненският свободен университет “Черноризец Храбър” започва обучението на 180 студенти, преподаватели, психолози и учители от учебни заведения от община Варна, които работят пряко с деца и младежи в онлайн среда. Това ще стане по проекта „Рицари в киберпространството“, който се реализира в началото на новата учебна година с финансовата подкрепа на Община Варна, Дирекция „Образование и младежки дейности“.

Съветите на белия хакер са част от рубриката “Бодлив или щастлив”, която се реализира с подкрепата на Фонд “Култура” в Община Варна в направление “Медийни проекти”.

(Visited 6 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close