Седем състезатели от СКФ „Ахил“ се завърнаха във Варна като отборни шампиони от Държавното първенство на България

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Петнадесет саби от СКФ „Ахил“ взеха участие в Държавното първенство на България. Седем състезатели се завърнаха във Варна като отборни държавни шампиони. Един от тях дублира титлата си и в индивидуалната надпревара, където извоювахме още едно сребро и един бронз, научи Youth Street Varna .

Ето какво още съобщиха от клуба:

“На 06.03.24 г. при 11-годишните стартираха Александра Андреева, Лъчезара Заркова, Дария Антова, Петър Петров и Любомир Свраков. Надеждите ни за медали в тази възраст не се оправдаха, въпреки класата на нашите състезатели. Дари и Петър стигнаха до директни мачове за медали, но и двамата отстъпиха. В горната за тях възрастова група при 15 г. играха Явор Прокопов и Богдана Петрова. И двамата играха чудесно, влязоха във финалните осмици, но те също загубиха мачовете си за медали. Този ден просто не беше на „Ахил“.

На следващия ден – 07.03.24 г. на пътеките започнаха битките за разпределяне на медалите при 13-годишните. При момичетата участваха Никол Цветкова, Богдана Петрова, София Цонева и София Делчева. Последните три влязоха във финалната осмица и играха мачове за медали, но само Цонева стигна до бронза. Изглеждаше, че късметът просто бяга от нас на това състезание.

Започнаха и момчетата ни. Участваха Петър Петров, Матей Петров, Константин Колев, Явор Прокопов, Борис Гавраилов и Борис Шутов. На купите на България във финалната осмица имахме 4 на първата и 5 представители на втората купа, които играха за медали. Този път, въпреки доброто представяне в групите на всичките ни участници, до финалната осмица достигнаха само двама от тях – Явор Прокопов и Борис Шутов.

Двама, но блестящи. Играха вдъхновено и оформиха домашен финал на СКФ „Ахил“. В герой на деня се превърна Явор Прокопов. Упоритата му работа с новия ни треньор даде резултат. Явор напълно заслужено стана държавен шампион индивидуално на сабя, след като изнесе страхотен мач и безапелационно надигра на четвъртфинала с 10-4 абсолютния фаворит Ивайло Андонов от „Олимпик“, доказвайки, че на този свят нищо не е предопределено и човек трябва да се бори и да преследва мечтите си. На полуфинала Явор се наложи над първата сабя на ЦСКА Здравко Попилиев, а на финала победи и първата сабя на „Ахил“ – своя приятел и съотборник Борис Шутов и след последната точка, прегръдката на двамата съотборници бе по-скоро мъжка, отколкото момчешка.

Така в този ден клубът ни спечели бронз – Цонева, сребро – Шутов и злато – Прокопов.

Но най-доброто предстоеше.

На 08.03.24 г. стартира и отборната надпревара в тази възрастова група. Момичетата ни в състав Никол Цветкова, Богдана Петрова, София Цонева и София Делчева започнаха състезанието като втори поставен отбор. След като получиха цветя от момчетата ни, момичетата оставиха цветята и хванаха сабите. Цветкова започна като титуляр в първия ни мач и спечели 5-1 след уверена и смела игра. Голямата тежест на турнира разбира се изнесоха другите три момичета – състезателки с повече опит. Полуфиналът с „Младост“ беше зареден с напрежение и започна трудно. София Делчева трябваше да се справи с физическа болка, а на София Цонева и се наложи да преодолее емоциите от допуснатия от нея обрат на резултата, но и двете показаха характер и продължиха. В този мач Богдана Петрова се прояви като истински капитан на отбора си. Игра уверено и безпогрешно и беше направо страховита при всяко излизане на пътеката. Цонева и Делчева се разиграха, както умеят, и резултатът не закъсня – категорична победа с 45-37.

На финала ни чакаше опасен съперник – първият поставен в схемата отбор на „Корсар“- гр. Бургас с шампионката Екатерина Чаушева и бронзовата медалистка Мария Манчева. Морски финал, го нарекоха съперниците ни. Мачът започна. Богдана Петрова отново беше в унищожително фехтовално настроение. То се оказа заразно. Цонева и Делчева полетяха и великолепната фехтовка на момичета ни донесе златото на „Ахил“- 45-34 .

В отборната надпревара при момчетата бяхме представени от два отбора, които имаха лошия шанс да са от едната страна на схемата и се срещнаха на полуфинал. Мачът трябваше да е протоколен, но вторият отбор игра смело и за фаворитите това се оказа двубоя, в който им бяха нанесени най-много тушове по пътя им към златото.

Така вторият отбор на „Ахил“ в състав Петър Петров, Матей Петров и Константин Колев влезе в битка за бронзовия медал с „Младост“. Момчетата се раздадоха, но не успяха да преодолеят напрежението и загубиха мача, въпреки сърцата си игра.

Първият ни отбор в състав Шутов, Гавраилов и Прокопов, продължи на финала, където убедително надигра отбора на „Тамплиер“ с 45-23 и така състезателите ни защитиха титлата си от миналата година.

След награждаването момчетата и момичетата от отборите ни-шампиони поднесоха купите си на своя треньор Пьотр Назаров и му изпяха Happy Birthday и вярваме, че този рожден ден ще бъде запомнен от него.

При кадетите Тервел игра отлично в групите, откъдето излезе с пет победи и една загуба от шампиона Пелов от „Свечников“, преодоля първата елиминация, но за вход в осмицата бе спрян от бронзовия медалист Воденов, също от „Свечников“ и остана девети.

На следващия ден при младежите до 20 г. Тервел изигра страхотен турнир. Три туша не му стигнаха за да влезе във финалната осмица и след драматичен и оспорван мач, в който губеше 0-4, обърна до 12-11 и накрая отстъпи с 12-15 пред опита на вицеевропейския шампион с отбора на кадетите ни Никола Господинов.

Поздравления и благодарности от името на клуба изказваме на треньора и всички състезатели, взели участие в държавното първенство, както и на техните родители, близки и на всички съмишленици, които ни помагат в развитието на този толкова вълнуващ и изграждащ характера спорт”.

(Visited 33 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close