Самуил Данаилов: Гордея се, че плувам в шампиона на България ПСК „Черно море”!

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Роден е на 27 януари, също като гениалния композитор от австрийската класическа школа Волфганг Амадеус Моцарт, но 250 години по-късно. И също като него има уникална дарба, но на спортната арена.
На 16-годишния шампион на ПСК „Черно море” Самуил Данаилов със сигурност предстои бляскаво бъдеще. Защото постига всички свои успехи с усърдни тренировки и старание, гарнирани с огромна доза таланат.
Личен треньор на Самуил е Никола Петров, под чието ръководство тренира 2,5 години, а по състезания плува повече от осем. Ученикът във Варненската търговска гимназия “Георги Стойков Раковски” признава, че винаги е предпочитал плуването пред всички други спортове. Още от съвсем малък.
„Знаех, че това е моят спорт. Майка ми беше тази, която ме заведе за първи път на басейн „Приморски”. Спомням си, че още отначало ми хареса и не исках да излизам от водата, след като тренировката беше свършила”, откровен е Данаилов.
Любимият му стил е кроул в късите дистанции – 50, 100 и 200 м. Харесва и гърба, защото е негов основен стил, когато тренира в ранните си детски години.
На последния турнир, на който участва – Black Sea Cup, става шампион на 100 м кроул в старшата възраст и заема второ място в общото класиране. На 50 кроул е втори при старшата и четвърти в общото класиране. На 200 кроул също е втори, а в общото подреждане – на трета позиция.
Сами признава, че да съчетаеш тренировки с учене не е никак лесно, но въпреки това се старае и се справя прекрасно, без да се налага да пропуска тренировки. Мечтае да се класира и да вземе участие в най-големите първенства, които се провеждат в света – олимпийски игри, световни и европейски шампионати.
„В момента целта ми е да се класирам за европейското за юноши през 2023 г.”, вълнува се варненецът.
Съветите на личния му треньор Никола Петров са безценни за него. „Тренерът винаги ми помага по време на тренировки. Съветва ме главно за техниката на стила и старта. В навечерието преди състезание преговаряме какво ми е казвал по време на тренировките и ме напътства как по точно да изплувам предстоящите дисциплини”, признава талантливият плувец.
Самуил Данаилов се гордее, че е част от най-добрия клуб в България – варненския ПСК „Черно море”.
От 14 до 17 юли на Самуил предстои участие в ДЛОП за мъже и жени в София, а две седмици по-късно ще участва и в държавното лично отборно първенствопо плуване за юноши и девойки младша и старша възраст.
Възхищава се на постиженията на изгряващата звезда Давид Поповичи от Румъния. От българските плувци се възхищава на Дениел Нанков, най-бързият българин на малък басейн.
„Много уважавам Дениел и с интерес следя успехите му. Той е рекордьор на България в дисциплината 100 м кроул на 25 м метров басейн. Щастлив съм, че Дениел е мой съотборник и винаги ми помага”, казва плувният шампион на България.
(Visited 6 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close