Родолюбието и доброто текат във вените на всеки от голямото щастливо семейство на “Моряците” (ВИДЕО/СНИМКИ)

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

В рубриката “Школите на Варна” младежкото информационно издание Youth Street Varna представя Клуб по народни танци “Моряците”, най- мащабната школа във Варна, която обединява деца, младежи и възрастни, решили да се потопят в магията на българския фолклор, който възпитава в родолюбие и добро!

Човек без вяра и без принадлежност към собствения си народ, е нищо. А ние имаме с какво да се гордеем. Имаме необятен фолклор, бих казала – най-богатия на цялата планета. Това разнообразие от ритми, богатството от хора е нещото, с което трябва да се гордеем и децата ни трябва да го знаят. А те хванат ли се веднъж на хорото, никога няма да го забравят!“, категорична е Силвия Матева, създател и двигател на “Моряците”.

Представянето на  Клуб по народни танци “Моряците”  е част от проекта на СНЦ „Пресклуб Варна“ – „Виртуална информационна борса – Школите на Варна” и се реализира с финансовата подкрепа на ЕНЕРГО-ПРО в контекста на инициативата “ЕНЕРГО-ПРО ЗА ОБЩЕСТВОТО” в направление „Детско развитие” и медийното партньорство на СайтЪТ.

Ето какво сподели очарователната Силвия за началото и пътя във времето на “Моряците”:

“Идеята се роди преди 12 години. Започнахме с около 20-тина човека. Никога не е имало планове и идея, че ще правим нещо толкова мащабно, просто искахме да танцуваме заедно. Малко по малко това ядро от хора се превърна в едно голямо, силно, мощно семейство, което е обединено от любовта към народните танци и това да сме добри хора.

При нас може да танцуват над 1000 души в активния сезон, но ние наистина се чувстваме като едно голямо семейство и всички тук са приятели, всички си помагат, енергията е страхотна.

По народните танци ме запали моята майка. Не помня част от живота си, когато не съм танцувала. На мен те ми дават вдъхновение, дават ми сила.

Нашето хоро е магнетично, то е вълшебно! То е сила, когато хората се хванат ръка за ръка, енергията е между нас и това е нещо много силно.

Няма нищо случайно в това, че са толкова популярни в момента народните танци. Това е една страхотна терапия против стреса, против цялото напрежение, с което искаме или не искаме, сме заобиколени.

Хората идват след работа, изморени, начумерени и си тръгват с мокри тениски и широки усмивки, заредени за хубави неща занапред.

Най-мъничките при нас са на 5 годинки. Имаме по изключение и на 4 и половина, но то е когато детето е много развито и може да работи с големите. Подготвителната ни група е от 5 до 8 годинки.

От 9 до 16 е детско-юношеският ни ансамбъл. Тези две групи танцуват в залата на Делта Планет мол. Всички останали групи, които са почти 30 вече, са за възрастни. Там средната възраст е от 18 до над 60 години. Няма възрастови ограничения, важно е желанието да се танцува, а енергията е страхотна.

Това, което се случва в нашите зали не е просто танц. То дава много повече.

Споменах за енергията, за тази съпричастност, чувството, че сме силни заедно. Цялата ни благотворителна дейност започнахме в помощ на една танцьорка, която имаше нужда от пари за операция. Започнахме с малка сума, а последната ни кампания събра 60 300 лв.

Тази сила, която сме заедно, тази удовлетвореност да правиш добро, това е заразно.

Това, което дава на децата, е една страхотна дисциплина, една цел. Те свикват, че трябва да дойдат, да си изкарат дрешките, след това да си ги приберат, трябва да влязат в залата, която не е детски кът, не е детската градина. Там трябва да сме сериозни, организирани, концентрирани. Репетициите продължават 50 минути. Това изгражда дисциплина, изгражда характер.

А това да общуваш с другите, всички останали деца да са ти приятели, е действително много ценно за днешните деца, които имат проблем в общуването. Те са постоянно в социалните мрежи, на телефоните си и им се губи личния контакт в общуването, това да контактуваме с жив човек отсреща”, споделя с усмивка Силвия Матева.

Когато я попитахме за магията, която сътвориха на последният благотворителен концерт, лицето й грейва.

Няма как да не грейна. Аз съм сигурна, че всеки един от тези 640 души на сцената грейва, когато се сети за този концерт, защото положителната енергия можеше да се хване с ръка във въздуха, много беше силно. Залата не просто беше пълна, а пълна с хора, дошли с най-добри чувства. Най-хубавото е, че всички тези хора усетиха тази прекрасна енергия.

Ние 12 години не сме спирали да правим концерти. Това, което се случва, само човек, който е организирал толкова мащабно събитие, може да знае каква е организацията. Когато видим резултата, удовлетвореността е огромна. Когато човек иска, успява. Аз успявам благодарение на прекрасния екип който имам.

Относно въпроса трябва ли да има задължително обучение по народни танци в училище, категорично “да”. Задължилено трябва да бъде и вероизповеданието.

Човек без вяра и без принадлежност към собствения си народ, е нищо. А ние имаме с какво да се гордеем. Имаме необятен фолклор, бих казала – най-богатия на цялата планета. Това разнообразие от ритми, богатството от хора е нещото, с което трябва да се гордеем и децата ни трябва да го знаят. А те хванат ли се веднъж на хорото, никога няма да го забравят!“, категорична е Силвия Матева.

Нейното силно “оръжие”, са нейните хореографи, които обучават децата и младежите. Част от тях са Катя и Мони.

Екатерина Петкова споделя, че танцува от 15 години народни танци. Страстта й е от детските години, когато хореографът – легенда Йордан Илиев я въвлича в магията на фолклора ни. След като овладява магичните стъпки на родните танци, Катя решава, че е време да предаде наученото и иска да бъде преподавател.

“До ден днешен се старя да дам всичко от себе си тези мънички дечица, които обучавам, поне частица да попият от необятния свят на българския фолклор. Надявам се да станат много добри танцьори, убедена съм, че ще станат такива”, казва Катя.

Моника Иванова е студент по хореография и счита, че е благоденствие шансът да се занимава с обучението на малки и големи Моряци, което я прави изключително щастлива.

“Мен ме запали майка ми, танцувам също от дете и искам да предам на децата емоция, която аз изпитвам, докато танцувам, за да може фолклорът да не се забрави и да има повече хора, които се занимават с това”, споделя Мони.

Какво е усещането, когато сте всички заедно, питаме прекрасните момичета?

“Не може да се опише…Празник, емоция! Ние сме едно голямо семейство и благодарение на нашия шеф, нашия двигател Силвия Метева, нашият екип лети на сцената. Многобройните часове подготовка, трудностите, всичко се забравя на сцената, когато сме заедно. Когато видиш всички тези хора, облечени в носии, как греят, как се усмихват, разбираш, че има смисъл да правим всичко това”, споделя Катя.

Освен възпитание в родолюбие, народните танци формират и много други умения.

“Това, което ме е научил опитът като преподавател, е че децата свикват с това да са дисциплинирани и изпълнителни. Това да танцуват заедно в залата е много по-различно от това да поиграят заедно на детската площадка. Тук те стават взискателни към себе си. Надявам се това обучение да им помогне в живота така, както е помогнало на нас.

В залата няма конкуренция, създават се приятелства, всички са семейство, екип. Ние не просто танцуваме ръка за ръка, ние сме ръка за ръка и в живота, помагаме си във всичко. При нас няма его, отворени сме да си помагаме, да дадем съвет. Затова очакваме всички, които искат да ни опознаят и се присъединят към нас – добре дошли са, очакваме ги!”, допълни Катя.

Да бъде преподавател е сбъдната мечта и за Илияна Атанасова, хореограф в групите за възрастни в клуб за народни танци “Моряците”.

“Танцувам от първи клас, но винаги съм мечтала да бъда преподавател, най-вече да се занимавам с деца. Сбъдна ми се тази мечта. Чувството е страхотно. Защото народните танци са вдъхновение, спорт, емоция, събрани в едно.

При нас те са начин на живот. Чувстваме се благословени, че се занимаваме с това. Питате за чувството на сцената, то е трудно за описване. Пеперуди в стомаха, уникална емоция, общо взето забравяш, че някой те гледа, сякаш си сам и изживяваш този миг. По принцип аз харесвам повече бързите танци – шопско и северняшко. Всяка фолклорна област има своята красота.

Българските танци възпитават, но трябва да носиш отвътре тази любов. Танцьор не се става за ден. В детския ансамбъл се работи по различен начин, трябва да имаш ритъм, да тече музиката по вените ти, както обичаме да казваме”, споделя Илияна.

Ето и залите, където можете са откриете “Моряците

Залата на Моряците в Търговски център Отобул. Цар Освободител 263 а, ет.2, между Мадара и Технополис – вижте графика тук

Залата на Моряците в Делта Планет Молбул. Сливница 185, Ниво1 – вижте графика тук

Зала Икономически университет – Спортен комплекс, зала по баскетбол, вход от към ул. Добри Чинтулов – график  тук

Залата на развлекателен център ВИДЕНСв квартал Виница, ул. Морски звуци 4 – вижте графика тук

Повече информация за нас може да намерите в официалната фейсбук страница – тук

Изпълнения от участия и части от благотворителните концерти на “Моряците”, може да намерите в канала им в youtube – тук

(Visited 72 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close