Първите документални филми на младежи от Варна, създадени по проекта “Не, значи НЕ!”, са завършени

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Завършени са първите няколко документални филма, създадени от младежи за младежи, които разказват истински истории, свързани с вербално или физическо сексуално насилие сред техни връстници и приятели. Подготовката и работата по филмите е в  рамките на Младежка академия – Варна.

Целта е да се привлече вниманието към  проблема, да се предпазят младежите от попадане в подобни ситуации  и да се  дадат полезни съвети как трябва да се постъпва   в такива моменти.

Участниците в проекта са двадесет ученици от различни варненски училища. Младежите са мотивирани да работят заедно, да направят  видим проблема и  да помогнат чрез своите филми на  връстниците си. Те са обединени от общия си интерес  към киното и телевизията и начина, по който те  въздействат на обществото.

Филмите са общо 10 и когато всички са готови  ще бъдат качени в youtube канал,   разпространени и достъпни за младежката аудитория в  страната.

Младежката академия е част от проект „Не, значи НЕ!“, чиято цел е привличане на общественото внимание върху сексуалните посегателства над момичета от 14 до 18 години, сред самите тийнейджъри  и създаване на  политики за първична превенция на сексуалното насилие в тази възраст .

Създаването на филмите  започна в началото на 2022 година с издирване и събиране  на лични истории, свързани със сексуално насилие. Те послужиха като основа за сценариите  на кратките филми, които  подготвят учениците.

Работният процес продължи с тримесечно теоретично обучение в рамките на Младежка академия – Варна. Учениците  се учиха и работиха по създаване на  сценарий, който да даде добра основа на филма. Запознаха се на теория и на практика с  видео заснемане, видео монтаж и озвучаване.  Разбраха каква е ролята на режисьора и изразните средства, които позволяват една  история  да достигне до публиката и да я развълнува.

Участниците в проекта са на финала на своята творческа работа, създаването на късометражните филми. Целият процес на подготовки им даде  възможност  да работят заедно с професионалисти от БНТ във Варна. Те подготвиха младите творци, като им показаха как теоретичните знания се прилагат на практика, въведоха ги в  работния процес  и им помогнаха  в създаването на качествен творчески продукт.

Проект „Не, значи НЕ!“ се изпълнява от Сдружение „Дебют“ в партньорство със Сдружение „Моят град“, с финансова подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

 

(Visited 2 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close