Популярна певица от Киргизстан със светъл спомен от Варна

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Юлия Руцкая, популярна певица от Киргизстан, сподели в интервю светъл спомен  от Варна.

– От каква възраст се занимавате с поп музика?

– Откакто се помня пея е свиря на пиано. Истинското решение да пея на сцена обаче взех сравнително късно, ако се сравнявам с други изпълнители. Бях на 24 години.

– От кого се учихте и вдъхновявахте?

– Първият ми учител по музика бе майка ми. Още когато бях малка тя ми свиреше класическа музика и ме водеше на различни концерти, за да ми покаже най-добрите музиканти. Те ми създадоха първото впечатление за музиката и ме вдъхновиха да се занимавам с музика. Разбира се, по-късно започнах да взимам уроци по пеене при Хусейн Мухтаро. Той беше народен артист на СССР и Киргизстан. За мен беше голяма чест да започна първите си стъпки в музиката с певец на високо ниво. А идолът ми в музиката е абсолютно Уитни Хюстън, която и днес е най-добрата изпълнителка и един от най-добрите женски вокали в света.

 Спомняте ли си защо решихте да участвате във фестивала “Откритие“?

– Разбира се. По онова време не изпусках нито една възможност да науча нещо ново в пеенето, да си създам собствен стил и звук. Научих колко много известни и успешни изпълнители са участвали във фестивала и реших да опитам късмета си сред други талантливи певци от цял свят.

– Какво Ви впечатли по време на участието във фестивала?

– Преди всичко организацията на програмата със сцена на високо ниво за младите певци в стремежа да се представят техните гласове и талант и перфектното медийно отразяване. Спомням си също, че на “Откритие“ се запознах с молдовската група SunStroke Project, финалисти на страна си за конкурса “Евровизия“. Те пяха във Варна като известни гост изпълнители на същата сцена с нас. Това беше много впечатляващо. Наистина е невероятно, че след много години ги срещнах отново и бях поканена да пея на същата сцена и дори се сприятелихме.

– Как оценявате конкуренцията по време на Вашето участие?

– Участниците бяха на доста високо ниво. Още си спомням, че имаше певица дори и от Африка. Опитах се да анализирам всички фестивали, в които съм участвала. Мога да кажа, че много от младите изпълнители, които участваха в “Откритие“ същата година с мен, днес са успешни в певци в страните си.

– Имате ли собствено откритие на фестивала – изпълнител, песен, гост или друго събитие около фестивала?

– Да, разбира се. Както вече казах, бях впечатлена от известната група Sunstroke project. Мога да спомена и това, че беше шанс да посетя нова красива страна и да се запозная с много прекрасни певци от различни страни. С някои от тях още сме добри приятели. За мен беше голям шанс отправената ми покана от известния композитор и директор на фестивала “Откритие“ г-н Доно Цветков. Удоволствие беше за мен да изпълня една от известните му песни, озаглавена “Нощта на чудесата“, да направя своя версия на тази песен и да снимам видео клип.

 От позицията на Вашата кариера и на професионалния опит, с какво “Откритие” е по-различен от други подобни прояви в България?

– Не е лесно да се правят сравнения, защото всеки фестивал е бил важен за кариерата ми. Всеки фестивал беше като стълба, която съм изкачила, за да стана певицата, която съм сега. Благодаря на Господ, че имах много възможности да участвам в редица страхотни събития и едно от най-добрите беше фестивалът “Откритие“.

– Участието Ви във фестивала полезно ли беше за Вашето творческо развитие?

– Вече отговорих на този въпрос. Фестивалът “Откритие“ беше следващата стъпка в моята музикална кариера, за да стана обичана певица.

– Какво се промени в световната поп музикална сцена през последните години? Какво можем да очакваме?

Дори и в момента всичко се променя. Можем да подражаваме на известни музикални образци, за да намерим нов звук и нови мелодии, но музиката за душата и сърцето е вечна. Това е сигурно.

 Какви препоръки бихте отправили към организаторите на фестивала?

– Мисля, че хората по света трябва да знаят повече за всички млади таланти, които участват във фестивала. Преставам си, че един общ YouTube канал на “Откритие“ и други успешни фестивали може да е полезен, за да се дадат повече шансове на музиканти, продуценти и публика да чуят нови гласове.

 Какви са Вашите пожелания към бъдещите участници във фестивала?

Да не се предават и да учат колкото се може повече от другите участници. Те могат да споделят своя опит и практика като изпълнители, своите виждания как да се рекламира музиката. И не пропускайте възможността да си създадете нови приятели!

Интервюто е част от поредица, осъществена по повод 30-годишнината на Международния музикален фестивал “Откритие”, която се навършва през 2022 г. Участници в конкурсите и гости на фестивала през годините споделят впечатленията си. Това интервю е част от проекта”Откритията на “Откритие”, който се реализира с подкрепата на Национален фонд “Култура”

(Visited 2 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close