Песенни златни искри ще заблестят отново във Варна

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Осемнадесет нови български песни бяха селектирани за финала на десетото издание на Европейския конкурс за детска песен “Златни искри“, Варна 2022. Това е най-престижния в днешно време роден форум за детска музика и  единственият в страната международен конкурс за нови детски песни от професионални автори. Доказани имена  в  музика за най-малките като: Хайхашод Агасян , Сетослав Лобошки, Пепи Писарски, Александър Савелиев  и др. ще се състезават да спечелят с песенното си творчество аплодисментите на децата, заедно с дебютиращи имена в жанра.

След едногодишна пауза, поради ковит-ситуацията  конкурсната част ще бъде отново “на живо” и  ще се проведе в концертните зали на Военноморския клуб и Радио Варна на 22 и 23 октомври  2022 г. Композициите ще бъдат представени от деца на възраст от 6 до 14 години, като с тях ще пеят и децата от популярното детско шлагерно студио “ДА” от Варна. Сред селектираните песни за участие в конкурснта надпревара са и на чужди автори от Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Македония, Украйна и др.

В момента продължава селекцията и в конкурса за изпълнител, който е от съпътстващата програма  на феста.

Х Европейскиконкурс за детска песен “Златни искри“ се организира от Фондация “Откритие“. Една от основните му мисии е да насърчава творчеството в областта на детската песен. През  годините в конкурса са представени песни за деца на автори от повече от 20 европейски  страни. Някои от малките изпълнители, които са гостували във Варна, са лауреати на детската “Евровизия“. Конкурсът е под егидата на WAFA (Световна асамблея на артистите и фестивалите). Осъществява се с подкрепа на Министерството на културата и частично от Община Варна чрез фонд “Култура”, Военноморски клуб-Варна, Григор Григоров и винарска изба “Варна”.

 

(Visited 2 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close