Павлин Петков: МГ “Д-р Петър Берон” чества 50-годишен юбилей! Проектът за нова сграда е в застой!

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

През тази година Математическата гимназия “Д-р Петър Берон” навършва 50 години от своето създаване. Ръководството на престижното училище, дало на Варна, България и света гениални математици и успели личности в много области, с трепет очаква изграждането на своята нова сграда, но за съжаление реализирането на проекта е в застой, сподели за Varna24.bg директорът на училището Павлин Петков.

“В далечната 1971 година е преобразувано училището ни като математическа гимназия. Интересно е да се отбележи, че към тогавашния мащаб на града ни преобразуването е станало с прием на ученици в 6 паралелки, от които три математически и три физико-математически. След като интересът към училището става голям, през 1985 година се заражда идеята да бъде създадена Трета Природоматематическа гимназия, с акцент върху природните науки и фокус върху биологията. В последните години тръгнахме в посока да имаме и професионални паралелки, профилирани в IT сектора. Каквото и да правим, от 1978 г., когато сме преместени от нашата сграда, понастоящем Археологически музей, сме заедно с ОУ “Захари Стоянов”.  Това пречи на развитието на гимназията, както и на основното училище. От години наред се търси решение на този проблем.  

Преди около три години се направиха реални стъпки за нова база, като в началото се вдигна голям медиен шум. Първата съществена стъпка беше да се намери петно на място, където да се изгради новата база. Направи се усилие от страна на общината и в района на Техникумите бе осигурен парцел публична общинска собственост, който бе обединен с имот държавна собственост. Така се получи терен за изграждането на съвременна база върху 22 декара.  Намира се в близост до Електротехникума. За жалост обаче нещата спряха до там. Оказа се, че има необходимост от влагане на средства за промяна на инфраструктурата, за да се стигне до проектиране на нова сграда за нашето училище.

През 2018 г. ние направихме техническо задание за проектиране, описахме нуждите на гимназията за съвременно обучение, без да се увеличава броя на учениците, който е 1200. Не последваха стъпки за обявяване на конкурс за проектиране и строителство.

Трудно ми е да обясня защо изведнъж интересът  се изгуби. Идеята беше да се търсят средства от централния бюджет, имаше такива намерения и да се добавят средства от общинския, за да стартира проектът. Получихме упреци, че идейният ни проект е скъп. Идеята беше цялото това пространство, където има две професионални гимназии, държавни и трети корпус на ИУ-Варна, да се обособи като образователен кампус с общежития, стадиони, зали, които да се ползват от всички учебни институции на тази територия. 

Моята информация е, че частично подпомагане за стартиране на този проект има . Първоначално идейният проект възлизаше на 30 милиона лева, направихме поевтинявания и сведохме проекта до 20 милиона лева, като проектирането да е комплексно за всичко, което включва базата, а изграждането да се направи на модули. Да се тръгне с инфраструктура, груб строеж, но да не се правят компромиси, не сме съгласни с това да се строят правоъгълни паралелепипеди както през социализма.

Нашият замисъл е, че когато се прави проект, той се прави от 0 до ключ.  Ясно е, че изведнъж всички средства не могат да се намерят.  Няма ка да се направи дарителска акция за фондонабиране, обзавеждане и оборудване, на нещо, което го няма дори като проект.  В нашия проект има игрища, има зала, има басейн…Тези неща няма да се изграждат първоначално. Част от оборудването и обзавеждането ще си го пренесем от настоящата сграда.  След това постепенно ще се обновява.

Последният пример е спечеленият проект за СТЕМ център. Идеята за този СТЕМ център е да ползваме корпус към гимназията, който само нашите ученици ползват. Това е едно малко пространство на три нива, а всяко от нивата е на около 150 кв.м.  Средствата в размер на 300 000 лв. са осигурени от МОН, като ние ще положим усилия да имаме собствен принос за още около 30 000 лв. и ще хвърлим усилията не в СМР-та, стени и тавани, а в оборудване и обзавеждане, което е преместваемо. Така че, още през септември, независимо дали ще имаме нова сграда, ние ще имаме оборудване за СТЕМ център. Имаме и оборудване в центъра за природни науки. Така че, важно е да се започне поне с инвестиция в проект за нова сграда на МГ, но това изисква да се обяви конкурс, а това е работа на общината.  Нашата роля е да се мъчим да ускоряваме процеса”, обясни Павлин Петков.

Той анонсира и акцентите по повод честването за 50-годишнината от създаването на гимназията.

Предвижда се да се създаде книга за историята на училището, която ще има и дигитален формат. МГ е наследник на Втора девическа гимназия, която тази година навършва 137 години от своето създаване. В книгата, освен исторически факти, ще бъдат включени постиженията на ученици на МГ на световно ниво. Ще бъде изготвено видео с информация от съвремието на гимназията. Пикът на честването е предвиден за 11 май в Летния театър при спазване на всички противоепидемични мерки, ако все още те не са отпаднали. Друга инициатива е свързана с масирано засаждане на дръвчета, като на този етап се търси подходящото място и подходящите растителни видове. Честването включва и поредица от малки тематични изложби в градски пространства.  

Относно това как се справят математиците с дистанционното обучение г-н Петков коментира:

“Смятам, че не само се справят, но като цяло има доста ползи от дистанционното обучение. Без да е търсен ефектът, ученици и учители повишиха своите дигитални умения. И преди сме го правили, но сега се ускориха нещата. Не бяхме неподготвени, защото сме използвали технологии в работата си. Общата ми оценка е “много добър”. Един ден ще си отиде тази пандемия и този опит, който сега се трупа, ще се пренесе в класната стая. Ние сме иновативно училище и това ще ни даде възможност дори при 100% присъствено обучение, до 20% от часовете да се реализират чрез дистанционно обучение.  При настоящата организация на учебната година няма дървени ваканции и ние ще надвземем учебно време. Законодателя преди планираше тези загуби, а сега може да се появят повече учебни седмици. Това прави възможно в рамките на една-две седмици да се проведе проектно базирано дистанционно обучение дори в нормална ситуация при традиционен учебен процес.

Подготвени сме за ротационното завръщане на големите ученици. Абсолютно готови сме. Има пречистватели и дезинфектанти. Първи обработихме училището и с високотехнологичният нано продукт, който опази от бактерии и вируси в рамките на година. Започнахме с тази съвременна технология от компютърните зали, където минават най-много ученици и след това и с останалите кабинети.

Учениците ще се връщат частично и ще има достатъчно на брой свободни помещения. Най-прецизни откъм хигиена места са санитарните възли. На всеки етаж имаме такива и така ще разположим учениците, че да няма смесване възрастово и по випуски при ползването на санитарните възли.

Няма да има кабинетно обучение, всяка паралелка ще се обучава в една класна стая и няма да шари по етажите. Дезинфектанти има навсякъде по коридорите, както и уазателни стрелки как да се движат.

Що се отнася до въпроса колко от преподавателите ще се ваксинират, за жалост към този етап не е голям процентът. Една част от непедагогическия и педагогически персонал го преболедувахме. Някои от учителите изкараха коронавируса. За мен процесът на ваксиниране ще бъде бавно ускоряващ се процес. Не е реалистично да се счита, че всички ще се втурнат да се ваксинират.

На този етап най-ценното е така да си организираме живота, че да останем здрави.

Моето пожелание към учениците: Най-дефицитно в това време е спазването на правилата. Колкото по-стриктно, толкова по-малко щети ще понесем. Вярно е, между тези правила има и много досадни, но такова е времето!

Към колегите: С този етап предизвикателствата няма да свършват! Да сме живи и здрави да ги преодоляваме! И съм сигурен, че ще успеем!”, допълни Павлин Петков. 

(Visited 1 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close