Отлично представяне на учениците от две варненски гимназии в дебатите за космическите отпадъци

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Изключително се представиха екипите на Средното училище за хуманитарни науки и изкуства „К. Преславски“ и Частната профилирана гимназия “Антоан дьо Сент-Екзюпери” в първите дебати, организирани от Младежката академия „Космос и право“ – инициатива на Варненския апелативен съд и Планетариума на Висшето военноморско училище. Двата отбора защитаваха противоположни тези по темата „Съперничество или сътрудничество при решаването на проблема с космическите отпадъци“. Модератор и техен ментор бе доц. Румен Стоянов – преподавател във ВВМУ „Н.Й. Вапцаров“ и треньор по дебати. Всеки от отборите имаше по 10 минути за аргументация. Това съобщиха от пресслужбата на Апелативен съд-Варна.
Максим Щиковский, Мойра Янкова и Даниил Раю от Частната профилирана гимназия отстояваха позицията, че бездействието на държавите и частните оператори ще е пагубно не само за околоземната орбита, а и за живота на всеки от нас, жителите на Земята. Каква е прогнозата, ако не направим нищо? Например, ще останем без навигация. Самолетите и корабите няма да могат да се движат, което ще е с катастрофален ефект за световната търговия. За да се избегне това, проблемите трябва да се решат на международно ниво, с единна организация и общовалидни закони.
На противоположното мнение бяха Ивона Драгнева, Сияна Горанова и Десислава Христова от Хуманитарната гимназия. Държавите сами трябва да въведат регулации и собствено национално законодателство. Изстрелването на още апарати, които да чистят отломките около Земята, ще генерира нови отпадъци. Вместо това, производителите могат да бъдат задължени да конструират сателитите – най-големият замърсител – по нов начин. От друга страна, трябва да направим жертви и да платим цената за нанесените поражения – например като се върнем към навигация без GPS.
В свободна дискусия и отговаряйки на множеството въпроси от публиката, гимназистите доразвиха тезите си. Като стимул отборите получиха групови удостоверения, индивидуални грамоти, екземпляр от Конституцията на Република България и от книгата „Гид на любителя астроном 2022“.
Доц. Румен Стоянов, ръководителят на Планетариума доц. Веселка Радева и Апелативен съд – Варна благодариха на учениците за старанието и активното участие в трите Планетарни съдебни заседания. Първото бе въведение в международната правна база и в проблема „космически отпадъци“ с лектори Рада Попова от Isar Aerospace и Стела Ткачова от Белгийската космическа агенция. През април учениците обсъждаха със съдиите от Апелативния съд Светослава Колева и Георги Йовчев особеностите в наказателното и гражданското право в търсенето на отговорност за престъпление или вреди.
Обърнахме внимание на темата за отпадъците заради извънредното й значение. По данни на Европейската космическа агенция, над 129 милиона фрагмента с размер над 1 милиметър са превърнали най-силно използваната ниска околоземна орбита в истинско космическо сметище. Високата скорост на тези частици, резултат от човешка дейност, може да бъде убийствена за изкуствените спътници, които осигуряват ежедневните ни услуги: телекомуникации, навигация, интернет, наблюдение на земята.
С днешното Трето заседание – ученическите дебати, условно затваряме темата „космически боклук“. През новата учебна година ще акцентираме на конкуренцията, правните предизвикателства и перспективите за космическия туризъм.

(Visited 8 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close