ВСУ „Черноризец Храбър“ влезе в четвъртото десетилетие на своята история

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

С тържествена церемония във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ бе открита академичната 2022 / 2023 година. Празничният ден бе специален за първокурсниците, които навлизат в нова орбита на своето развитие.

Откриването на академичната година в университета уважиха кметът на Варна Иван Портних, председателят на Апелативния съд Ванухи Аракелян, почетният консул на Италия във Варна Антонио Таркуино, началникът на Регионалното управление на образованието – д-р Ирена Радева, кметове на общини и районни, представители на дипломатически мисии, на висши училища и научни институти, директори и представители на средни училища и професионални гимназии, партньори на университета, председатели и членове на браншови настоятелства към професионалните направления, много представители на бизнеса, неправителствения сектор, общественици. Иконом Ясен Керчев и свещеник Венцеслав Георгиев – отци от  Варненската и Великопреславска  митрополия отслужиха тържествен водосвет.

В приветственото си слово президентът на Варненския свободен университет доц. д-р Красимир Недялков каза: „ВСУ „Черноризец Храбър“ се откроява на картата на висшето образование у нас и в Европа с профила си на новатор. Ние сме съвременен образователен и научноизследователски център с приоритети в развитието на най-значимите за обществото области, който последователно следва високотехнологичната линия на създаване и развитие на новия образователен модел. Последните две години на изпитания и предизвикателства ни направиха по-зрели, по-силни и по-мъдри. Оценихме, че здравето, свободата и мирът са безценни и незаменими. Осъзнахме, че живеем в уникални времена, в които неограничените възможности на дигитализацията, изкуствения интелект и комуникациите навлизат и преобразуват всяка сфера на живота, но най-вече образованието“. На студентите той пожела да не се отказват, когато са изправени пред проблеми. „Не се съгласявайте с чуждото мнение, което е полезно някому. Проявете характер, като бъдете достатъчно взискателни към себе си, но и достатъчно диалогични с останалите. Запомнете, че знанието и аргументите са единственото оръжие, с което може да влезете в равноправен диалог“.

Ректорът проф. Петър Христов акцентира в приветствието си, че настоящите студенти ще бъдат изправени пред предизвикателството да променят професиите си поне четири пъти през следващите четири десетилетия. „Най-важното е да се научите да учите“, каза той и допълни, че предназначението на университетите е да предават чудото на научното знание. „Като свободен университет, ние следваме принципите на свободното образование – предоставяме на студентите си знания и умения, необходими за постигане на техните лични цели“, заяви ректорът.

Президентът на ВСУ „Черноризец Храбър“ отличи първокурсниците, приети с най-висок бал в различни специалности. От името на студентите благодари Даниела Николова, възпитаник на I Английска гимназия, град Бургас, завършила с отличен успех. Тя вече е студент в специалност “Архитектура” на Варненския свободен университет.

Николас Льо Пиколо – студент от Университета на Модена и Реджо Емилия в Италия, който избра да се обучава по програма “Еразъм+” в специалност “Информатика и компютърни науки” на Варненския свободен университет, сподели за възможностите за образователна мобилност. ВСУ „Черноризец Храбър“ е партньор с над 100 от най-добрите европейски университети.

Студентите и гостите съпреживяха специална празнична изненада, подготвена от Академичния танцов театър на ВСУ „Черноризец Храбър“.

По-късно същия ден първокурсниците се запознаха с университета и с преподавателите по време на въвеждащия ден, който се проведе по факултети и катедри.

ВСУ „Черноризец Храбър“ започна академична година с шест нови магистърски програми,  разработени в партньорство с други водещи висши училища у нас. Интерсекторните магистърски програми „3D технологии за проектиране и производство“ и „Екотехнологични системи в индустрията“ се реализират съвместно с Техническия университет във Варна и Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Магистърските програми „Изкуствен интелект в биомедицината“ и „Изкуствен интелект в здравеопазването“ са резултат от партньорството на Медицинския университет – Варна и ВСУ „Черноризец Храбър“. Варненският свободен университет е партньор на Академията на МВР в обучението в съвместните магистърски програми „Защита правата на човека“ и „Противодействие на киберпрестъпността“. Партньорските проекти са финансирани по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, процедура „Модернизация на висшите училища“.

(Visited 2 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close