Отборът на ВСУ „Черноризец Храбър“ е на първо място в националното студентско състезание по административноправни науки

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Отборът на Варненски свободен университет “Черноризец Храбър” е на първо място в националното студентско състезание по административноправни науки. Отличното представяне на петокурсничките от специалност “Право” – Славена Георгиева – капитан на отбора, Мария Божинова, Кремена Костадинова, Гюлфидан Еминова и Цветелина Стоянова, заслужено ги нарежда на върха на класацията.

Първо място в националното студентско състезание по административноправни науки, което се проведе през уикенда във Върховния административен съд, спечелиха три отбора – на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, на Нов български университет и на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, съобщават от пресцентъра на ВАС. Победителите получават парична награда и стаж във Върховния административен съд. Отличията бяха връчени от заместник-председателя на ВАС Любомир Гайдов. В състезанието участваха шест отбора от водещите юридически факултети в страната.

Състезателният жребий определи отборът на Варненския свободен университет да се състезава в ролята на жалбоподател срещу тима на Югозападния университет „Неофит Рилски“ в първа зала на ВАС. Студентите трябваше да разрешат казус, в който става въпрос за американски гражданин с дете от българка, което иска да изведе от България, и обжалва инструкция на МВР, изискваща съгласие от единия родител при пътуване на детето извън страната. Арбитрите на състезанието – съдии от Върховния административен съд, от Административен съд София – град и Административен съд – София област, определиха отборът на ВСУ „Черноризец Храбър“ като победител.

Студентите от пети курс на Варненския свободен университет се отличават с изключителни знания и талант, както в рамките на своето обучение, така и в решаването на учебни казуси. Капитанът на отбора, Славена Георгиева, има опит от предходната година, когато представлява университета в състезание за решаване на казуси по гражданско и търговско право. Кремена Костадинова се нареди сред първите шестима в Националния конкурс за научни съчинения в чест на Кристиан Таков през 2023 г. Мария Божинова съчетава обучението си в специалност “Право” с втора специалност – “Строителен мениджмънт”, като активно подчертава важността на младите и компетентни хора за развитието на Варна. За престижното състезание, което се провежда за първи път в България, отборът бе подготвян от треньорите, които са и преподаватели на студентите – проф. д-р Олга Борисова – зам.-декан на Юридическия факултет на ВСУ „Черноризец Храбър“, д-р Марина Михайлова – съдия с над 25-годишен опит във Върховния административен съд и асистент Гергана Стоянова – с 22-годишен юридически стаж и 15 години като съдия в Административен съд – Варна.

Присъдени бяха и специални награди, които бяха връчени от съдия Галина Солакова, председател на журито на състезанието. Събитието е инициирано от Върховния административен съд в партньорство с Нов Български университет и Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Целта му е да предостави възможност на бъдещите юристи да приложат на практика усвоените знания по административно право и процес, да се запознаят с работата на съдебната система и да укрепят доверието в българското правосъдие.

(Visited 7 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close