Оркестърът на НУИ “Добри Христов” прави музикален поклон към варненци

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Музикален артистичен жест прави Младежкият симфоничен оркестър при Националното училище по изкуствата “Добри Христов“ във Варна за морската публика, съобщи Нина Локмаджиева. На 27 юни, неделя, от 18 ч. младите дарования очакват варненци и гостите на града в концерт на открито. Избрани музикални шедьоври ще прозвучат в амфитеатъра под Пантеона на Морската градина. Концертът с вход свободен е благодарност за получената награда “Варна“, която младежката формация на елитното училище получи през тази година за ярки постижения в областта на културата.

“Децата ни обичат своя град и искат той да става все по-красив и по-културен – споделя директорът на НУИ “Добри Христов“ Румяна Петрова. – С този концерт младежите ще напомнят на своята публика, че градът празнува 100 години от обявяването си за курортен град, а неделима част от уникалното преживяване на всеки турист са културните събития, които го очакват в морската дестинация Варна, наред с плажа и хубавото време“.

Празничният концерт ще върне и духа на изисканите вечери отпреди 95 години, когато е положено началото на първия български фестивал – Международния музикален фестивал “Варненско лято“. Под палката на ръководителя на оркестъра маестро Страцимир Павлов ще прозвучат обичани от музиканти и публика творби. Сред тях са фрагмент от “Тъй рече Заратустра“ на Рихард Щраус, “Тореадор“ от сюита “Кармен“ на Жорж Бизе, “Валс“ из балета “Спящата красавица“ на Пьотр Илич Чайковски, “Гранада“ на Мануел де Файя. Публиката ще се срещне с бисери от различни музикални стилове и епохи, сред които са и фрагменти от мюзикъла “Уестсайдска история“ на Ленард Бърнстейн, и една от емблемите на българската симфонична музика – “Ръченица“ на Петко Стайнов.

В концерта солисти ще са учениците от специалност “Поп и джаз пеене“  Александрина Петров и Донко Марков. На сцената ще излезе и набиращата скорост звезда Крисия, която избра варненското училище по изкуствата, за да развие своя талант.

Младежкият симфоничен оркестър при НУИ “Добри Христов“ спечели много симпатии и аплодисменти през годината като основен участник в поредицата концерти “Варненско лято за деца“. За радост на зрителите в лятната вечер в Морската градина младите дарования ще изпълнят един от най-силните си номера – филмова сюита с теми от любими холивудски филми, специално аранжирана за оркестъра от маестро Страцимир Павлов.

Входът е свободен. Доведете и приятели, за да споделите артистичното преживяване, докоснато от емоцията на младостта и от морския бриз!

(Visited 5 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close