Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

България е сред страните в Европа, в които диазотният оксид или така нареченият райски газ, е легален. У нас той е щироко разпространен, капсулата струва само един лев, докато в държави като Великобритания, Дания и Канада е забранен. По 15 смъртни случая от предозиране на година отчитат в САЩ, където употребата на райския газ е разрешена, съобщава Би Би Си, а във Франция натравянията с него през 2020 година са се увеличили почти тройно спрямо 2019-та.

У нас няма данни за смъртни случаи и отравяния с райски газ, заявяват в писмена позиция от министерството на здравеопазването, и към момента той не е включен в нито един от списъците на забранените наркотични вещества. В нея се посочва още, че има предложение да бъде разгледан от Експертния съвет, но не става ясно нито кога, нито какво е становището на здравното ведомство, съобщава Дарик.

Диазотният оксид, по-известен като райски газ, е много популярен сред младежите в България. Продава се в капсули, а цената му е много ниска, затова го наричат “дрога за бедните“, коментира Дарина Уришова, използвала райски газ.

Какво всъщност е райският газ и как въздейства, обясни анестезиологът д-р Мирослав Мирчев.

Непосредствените рискове при използване на райски газ са задушаване, загуба на съзнание, нарушения на сърдечния ритъм, психични разстройства и неврологични проблеми, предупреждават от Министерството на здравеопазването. В тяхна писмена позиция, изпратена до Дарик радио, се казва, че у нас, в Националния фокусен център по проблемите на наркотиците и наркоманиите, няма данни за смъртни случаи, свързани с употребата на райски газ.

В позицията се посочва още, че той не е включен в нито един от списъците на наркотичните вещества, но има предложение да бъде разгледан от Експертния съвет. От позицията на  здравното ведомство обаче не става ясно нито кога, нито какво е становището на министерството.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close