Нов български университет със собствен моден лейбъл “FASHIONxNBU”

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Първият университетски моден лейбъл „FASHIONхNBU” разработват студенти и преподаватели от Експерименталното художествено ателие по мода на Нов български университет.

Модният лейбъл „FASHIONхNBU” ще помага за развитието на практическото обучение на студентите по дизайн и мода. Работата по колекцията осигурява стаж на студентите в 7-ми и 8-ми семестър от специализация „Модна индустрия“, която подготвя младите модни дизайнери за проектирането на функционални серийни облекла.

На 15 декември, 2021 г., в 18ч. ще бъде представена първата колекция „Momentum pacis” в книжарница и галерия „НБУ в ЦентърА“ ( ул. „Георги С. Раковски“ 191 Б) .

Колекцията, която е изработена от студенти и преподаватели по мода в НБУ, ще включва облекла, шалове и аксесоари за сезон пролет/лято 2022. Тя ще бъде представена за първи път пред публика.

Младите дизайнери поставят на дневен ред темата за нарастващото желание за контакт с природата, като основен аспект на лятната мода. Основно вдъхновение за колекцията е картината „Жътва“ (1565 г.) на Питър Брьогел (1525-1569), която не само представя интересна пресечна точка между пейзажа и всекидневието на хората, но позволява да се доловят техните радости и неволи през един нелек, в екологично отношение, период от историята на Европа.

Интересът към влиянието на човечеството върху климата и отражението на проблема върху обществения живот подтиква дизайнерите на „FASHIONхNBU” да създадат иновативни силуети и похвати, съпоставяйки минало с “мейнстрийм” по актуални и наболели климатични проблеми. С помощта на креативни техники и похвати за устойчив дизайн при производство с нулев отпадък е създадена колекция от облекла и аксесоари за всекидневния гардероб, преплитаща множество съвременни визии и занаятчийски техники. Студени сини, зелени, сиви и кафяви нюанси върху основни компоненти в изграждането на силуетите в колекцията – памук, студена вълна и леко фризе.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд Учебни програми към Факултета за базово образование на Нов български университет.

Екип:
Креативен директор: доц. д-р Кристина Савова
Дизайнери: доц. д-р Кристина Савова, ас. Кристина Колодеева
Асистенти: Павлина Павлова, Биляна Михайлова, Мънди Шъ

 

(Visited 2 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close