Никола Георгиев: В Гайдарска школа “Тракия” работим усърдно, за да пребъде българският фолклор! (ВИДЕО и СНИМКИ)

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

В рубриката “Школите на Варна”  на младежкото информационно издание Youth Street Varna ви срещаме с Гайдарска школа “Тракия” с ръководител Никола Георгиев.

Представянето на Гайдарска школа “Тракия” е част от проекта на СНЦ „Пресклуб Варна“ – „Виртуална информационна борса – Школите на Варна” и се реализира с финансовата подкрепа на ЕНЕРГО-ПРО в контекста на инициативата “ЕНЕРГО-ПРО ЗА ОБЩЕСТВОТО” в направление „Детско развитие” и медийното партньорство на СайтЪТ.

Няма българин, който да не трепне, когато дочуе звук на гайда – най-българският инструмент. Затова с удоволствие представяме една от най-обичаните и активни в социалния и културен живот на Варна и областта гайдарски формации.

Гайдарска школа “Тракия” е основана на 01.11.2016 от Никола Георгиев. Младият преподавател събуди гайдарската традиция първоначално в град Аксаковои за изключителен кратък период от време успя да постигне забележителни резултати.

Година по-късно разширява дейността на школата в Тракийско дружество “Капитан Петко Войвода” гр. Варна и започва да печели редица награди и отличия. В рамките на 3 години учениците на школата постигнаха високи постижения.

Най-изявени ученици на школата към момента са Кристиян Ямболов носител на наградата Диньо Маринов 2018 и още многo първи специални награди и Диян Михалев, който за своите 7 години свири виртуозно.

Младият преподавател създаде нова методика на обучение, специално пригодена за деца на 5 годишна възраст, която позволява децата да започват да свирят на тази възраст при това с ноти, въпреки факта, че все още не могат да четат.

През 2022 година Никола и неговите възпитаници оставиха жури и публика в “България търси талант” без дъх със своето изпълнение на Химна на Европа – “Ода на радостта”.

За началото, любовта към гайдата и заниманията с децата, разказва за Youth Street Varna ръководителят на Гайдарска школа “Тракия” Никола Георгиев.

“Любовта към гайдата дойде в ранна детска възраст при мен. И може би е предопределена преди да се родя, тъй като моите предци са свирили на гайда и името на рода ни е било Гайдарджиеви. Още на 5-годишна възраст съм проявил интерес да свиря на гайда, като средата около мен е била такава, че е имало един велик педагог наблизо – Диньо Маринов, който беше мой съсед. От него съм се вдъхновил и от неговите ученици.

Започнах да свиря на 9 години, когато той за жалост вече не беше сред живите. Свирех в читалището в “Аксаково”, където днес работя с дец;ата като преподавател.

Започнах да свиря на гайда в читалището в Аксаково, където днес съм преподавател”, разказва Никола.

На 18 години младият гайдарджия открива случайно, че му се отдава да работи с деца и има заложби на педагог.

“Когато бях в 12-ти клас в училище, свирехме по участия. На едно такова участие имаше група от деца, които тичаха край нас и се пречкаха на оркестъра. За да може да върви нашата работа по – плавно, аз влязох в ролята на баткото, който организира децата да стоят мирни, да слушат и гледат. Едно от децата не откопчи поглед от мен, от най-палав, стана най-послушен. Тогава един от колегите се впечатли и сподели, че вероятно това дете ще стане гайдарджия. Разговарях с бащата на детето и той се съгласи да опитаме. Много бързо постигнахме големи резултатие с това момче, то имаше талант. На мен ми стана интересно, с лекота се случваха нещата и така реших, че това е нещото, което искам и мога да правя. И така вече 7 години, откакто развивам Гайдарска школа “Тракия”.

Какво възпитава Никола в школата?

“Освен любовта към българщината и към музиката, има една добавена стойност. Първо, тъй като имаме много ангажименти и изяви, това е дисциплината на артиста и изпълнителя. Да бъде точен, да бъде облечен подходящо, да присъства на репетиции и концерти. Работата в школата поставя децата в една социална среда, която ги учи да общуват, да бъдат адаптивни към заобикалящия ги свят.

Трябва ли да имат определени заложби и качества децата, които искат да свирят на гайда?

“Определените качества по мое мнение и според съвременните музикални практики, не слагат клишета – има и няма талант. Има много допълнителни субективни фактори. Първото анализиране на таланта на един ученик, е с какви качества той идва на първите уроци. Може да бъде ритмичен, но да не може да възпроизвежда добре тоновете височинно и да има доброто слухово възприятие. Може да има добър слух и памет, да се концентрира.

Затова на първите уроци правим музикална диагностика на ученика. Спрямо тези качества се прави план да се развие талантът, да се надгради това, което има в него и да компенсираме това, което липсва. Повечето деца идват по свое желание, а не заради родителска амбиция. Голяма част от родителите не са расли във фолклорна среда. Децата обикновено са силно впечатлени от гайдата от информацията, която срещат в интернет. Гайдата прави добро първо впечатление с мощност на звука, с ефектите. Децата я забелязват. Става им интересно. Все повече момичета проявяват интерес към най-българският инструмент”, допълва още ръководителят на Гайдарска школа “Тракия”.

Какво още сподели Никола, вижте във видеото!

За обичта към гайдата, първите стъпки и усещането да си част от нещо толкова космически красиво като звук, разказват и трима от възпитаниците на Гайдарска школа “Тракия”, малко преди да излязат на сцена по време на фестивала “Цветно ми е!, който се проведе във Варна навръх светлия християнски празник Цветница.

Поздрав за всички е прекрасното изпълнение на Гайдарска школа “Тракия” по време на Youth Street Varna Positive – „ЦВЕТНО МИ Е!”

(Visited 138 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close