Наследниците на Робин Худ от Варна – ОСК “Млади стрелци”! Уникално място за спорт, релакс и формиране на ценни качества! (ВИДЕО/СНИМКИ)

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

В рубриката “Школите на Варна” младежкото информационно издание Youth Street Varna представя ОСК “Млади стрелци”, единственият по рода си за Варна, който обучава в стрелба с лък деца, младежи и възрастни. Клубът може да се похвали с най-добрата база за подготовка в цяла България!

Представянето на ОСК “Млади стрелци”  е част от проекта на СНЦ „Пресклуб Варна“ – „Виртуална информационна борса – Школите на Варна” и се реализира с финансовата подкрепа на ЕНЕРГО-ПРО в контекста на инициативата “ЕНЕРГО-ПРО ЗА ОБЩЕСТВОТО” в направление „Детско развитие” и медийното партньорство на СайтЪТ.

Създаден през 2011 година от малка група ентусиасти и съмишленици, днес ОСК „Млади стрелци“ упражнява дисциплината стрелба с лък, като на настоящия етап клуба наброява 37 картотекирани състезатели, като най-малкия е на 11 години.

За дейността на клуба разказва Стамен Стамов, председател на ОСК “Млади стрелци”:

“Спортът е доста атрактивен. От тази година вдигнахме възрастовата граница на 8-9 години, защото се оказа, че има доста деца, които не могат да стрелят дори с най-слабия лък, който съществува. На място се преценява дали може детето да се справи или са му нужни малко тренировки, за да заякне и тогава да идва на тренировки при нас.

Стрелбата с лък развива много качества. Развива мускулатурата на тялото, има много мисловна дейност, която трябва да се влага, защото по време на стрелба трябва човек да е съсредоточен и да мисли.

Не е много труден спорт, но не е и лесен. Решаващо е желанието.

Като оборудване е доста скъп. Клубът разполага като начална подготовка с оборудване за по-напреднали състезатели, но състезател, който иска да постига по-добри резултати, трябва да си закупи оборудване, което е доста по-скъпо. Един лък с най-добро оборудване от най-висок клас може да стигне до 7-8 000 лв.

Отборът ни има двама състезатели, които са в националния отбор при кадетките Мира Мирчева, при младежите – Станислав Стамов. Тази година им предстоят три европейски първенства. Първото е през април в София, през юли в Букурещ и края на октомври отборно гранд при в Русе.

Състезателите ни работят всеки ден, иначе тренировките ни са вторник и четвъртък от 18.30, а събота и неделя от 18.00 часа за начинаещи.

Към момента ние разполагаме с най-добрата база в цяла България като условия и като терен.

Можем да сложим максимум 14 щита, което не е малко, тъй като на щит могат да стрелят 4 човека едновременно”, сподели Стамен Стамов, като покани всеки, който желае да опита, макар, че спортът не е лесен, но успокояващ и релаксиращ.

За стрелбата с лък като анти стрес терапия, сподели и зам.-председателят на клуба Али Селиман.

“Този спорт е индивидуален спорт, а едновременно с това една част от състезателите участват в колективни отборни състезания. Това от една страна дава упоритост на състезателя, изгражда постоянство на характера му и създава чувството за колектив, което е от съществено значение, освен общата физическа подготовка.

Този спорт действително успокоява. Аз по професия съм лекар. Участвайки ежедневно в стрелбата, това ме разтоварва, дава концентрация, която ни помага да се освободим от излишната отрицателна енергия, която сме натрупали в работата си и в същото време развиваме физическата си активност, което ни помага да бъдем здрави.

Отборният, колективният дух помага на състезателите да стрелят в абсолютен синхрон, да извършат стрелба в една серия ида постигнат добри резултати.

Този спорт изисква изключително много търпение, огромно упорство.

За нас са гордост състезателите ни, които представят не само страната, но и Варна в националния отбор. Те участват в международните форуми, предстои им участието в три такива форуми от изключително високо ниво. Надявам се по-нататък да бъдат част от олимпийските отбори на страната в следващите олимпиади. През 2024 година предстои лятната олимпиада в Париж, където ще участват наши състезатели от България. Надявам се някой ден ние, варненци, да се гордеем с такива състезатели, които ще бъдат част от националния тим на олимпиадите”, коментира Али Селиман.

Клубът е лицензиран от Министерство на Младежта и Спорта и член Българска Федерация по Стрелба с Лък (БФСЛ) и е един от водещите клубове на федерацията, както е и регистриран в централния регистър за юридическите лица с нестопанска цел в обществена полза.

Спортът Стрелба с Лък включва дивизиите – рекърв (олимпийски стил), компаунд, гол лък (беърбоу) и традиционен (исторически) лък. В основата на тази олимпийска дисциплина е лъкът от древни времена изиграл една от основните роли при създаването на България като държава от Аспаруховите войни.  Като спорт, стрелбата с лък изгражда в трениращите и особенно в младото поколение дисциплинираност, упоритост в характера, както и способност за екипна работа.

В клуба 85 % от картотекираните състезатели са младежи и девойки в училищна възраст, като между тях благодарение на досегашната подкрепа от общината, упоритата работа, както и таланта им, клубът може да се похвали с двама младежи, включени в състава на разширения национален отбор при младежи, които представляват България и Варна в международни турнири.

Като клуб с авторитет в БФСЛ и проявеното разбиране и финансова помощ от общинското ръководство в спортния календар за 2024 година ръководството на федерацията гласува доверие двете Държавни Лични и Отборни Първенства (ДЛОП) на закрито и на открито да се проведат във Варна.

Освен ДЛОП вече се създаде традиция всяка година клуба да организира с помощта на община Варна турнир „Млади стрелци“ на закрито и на открито. Това спомага за популяризиране на стрелбата с лък, както и повишаване желанието на младите да практикуват този елегантен спорт, а така и изграждане в тях на самодисциплина, упоритост, постоянство, отборна игра – екипност.

Българската Федерация Стрелба с Лък получи доверито от Европейската и Световна федерации  да организира през следващите 3 години 6 международни форума, което е повод за гордост.

“През следващите години цели на ОСК “Млади стрелци” са да привлечем все повече младежи и девойки  в отбора, да утвърдим нашите настоящи национални състезатели в националния отбор, както и да създадем нови национални състезатели в различните възрастови категории и дивизии”, допълни Стамен Стамов.

Тренировъчната зала на ОСК Млади стрелци се намира в бившия плувен басейн “Юрий Гагарин”, където провеждат тренировките си на закрито от 1 октомври до 1 март на дистанция 18 метра. След това от 1 април до 1 октомври тренират на открито на стадион “Локомотив” пред лекоатлетическата зала, където стрелят на по-далечна дистанция от 30, 40, 50 и 60 метра.

(Visited 90 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close