Най-старото злато в света среща майстора-лодкар на цар Борис III в творбите на младите репортери от с. Тополи

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Какво е кама на милосърдието, какви тайни пазят шевиците на народните носии, колко е старо най-старото злато в света и къде се крие най-голямото богатство на един народ? На всички тези въпроси отговор дават творбите на младите репортери от V и VI клас на Основно училище „Христо Смирненски“ в село Тополи, които успешно приключиха проекта „Млад Репортер – творческа работилница за изкуството на добрите новини“, финансиран от Фонд „Култура“ на Община Варна.

Младите репортери се впуснаха в истинско пътешествие с машината на времето и направиха своите журналистически открития, които подредиха в изложба в ОУ „Христо Смирненски“.

В нея намериха място както репортажите за златното съкровище на  възраст 7000 години от Варненския халколитен некропол, така и автентичните фолклорни обичаи, които от векове се пресъздават на сцената на читалище „Св. Св. Кирил и Методий 1927“ в Тополи.

Истинско откритие обаче се оказа разказът на шестокласника Пьотър Липолитов за историята на село Казашко и неговия прапрадядо Кондрат, който преди век е изработил лодка за цар Борис III. Заради перфектната работа монархът поканил майстора лодкар в двореца Евксиноград и лично му връчил майсторско свидетелство.

Положените старания на младите репортери бяха отличени със сертификати за успешно участие в проекта и собствена рубрика в популярна интернет медия, в която да публикуват и бъдещите си творби, за които събират информация в  журналистическите си тефтери „Само за добри новини“.

Засега изложбата на младите репортери от може да бъде разгледана в тяхното училище в с. Тополи, а след края на ремонта в читалището ще стане част от постоянния фонд на НЧ „Св. Св. Кирил и Методий 1927“.

Проектът „Млад Репортер – творческа работилница за изкуството на добрите новини“ се изпълнява от „Венис Груп“ ЕООД в партньорство с Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий 1927“ с. Тополи с финансовата подкрепа на Фонд „Култура“ при Община Варна, Направление 5: Любителско изкуство.

(Visited 9 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close