Най-важните съвети за успех от един преуспял КифлоБлогър

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Хрумвало ли ви е да зарежете всичката си тежка и непосилна работа, ужасния си шеф и киселите колеги, които все са сериозни и ви карат да работите, и да започнете да правите нещо за себе си, примерно блог? Ако не, значи сте адски задръстени и сте обречени цял живот да сте затворени в офис и да ви мачкат някакви комплексари. Ако да, значи сте на правилното място. Ей сега, скъпички, ще ви разкрия самата истинска рецепта за успех, а именно отговорът на вековния въпрос – Как да стана блогър (професионален блогър, да уточним) и да си реша проблемите в живота поне до пенсия. Тази така полезна статия ще е едно идеално допълнение на друга съществена тема – Как да стана инфлуенсър. Ако успеете да станете и блогър, и инфлуенсър едновременно, световната известност ви е в кърпа вързана.

Коя съм аз?

Сега ще питате в качеството на каква смея аз да пиша такива статии. Ама много моля, да си имаме уважението и да не се обиждаме. Аз съм съвсем истински чистокръвен блогър от цели 4-5 месеца насам. Имам блог, имам дори Инстаграм, та чак и Фейсбук. Фенове са ми всички роднини от женски пол, както и всички приятелки на майка ми и баба ми. Абсолютно достатъчно, за да се самообявя за професионален блогър и да зарежа всичко останало.

Стъпка 1: Направете си блог

От това няма ама нищо по-лесно. В началото на всяко видео в YouTube виждате реклама с едни млади момчета на някакво си нещо Wix. Вероятно сте чували и за WordPress. Разбирам ви, че идея си нямате какво е нито едното, нито другото. Няма проблем, не ви трябва да сте програмисти. Просто намерете сайта на някое от тях и все някъде ще има бутонче Създай безплатен блог. После следвайте стъпките и след известно време ще си имате пълнокръвен блог, в който някой дори е написал първата статия, вместо вас. Ще е нещо в стил Здравей, свят! – супер креативно, нали? В никакъв случай не я трийте.

След създаването на блога, може да забележите, че някой е свършил вместо вас и още много друга полезна работа по блога. Примерно, сложил е в началната му страница снимка на цветя, тетрадка или нещо друго вдъхновяващо вашите читатели. Вероятно някъде има и заглавие Блогът на Мария (Пенка, Ганка.. Никол, или както се  казвате. Чудите се как е станало това чудо – е, нали ви казвам, да си направиш блог е лесна работа. Изкуственият интелект на интернет знае всичко за вас.

Стъпка 2: Започнете да пишете в блога си

Въпреки че една невидима сила ви е помогнала толкова много за блога и дори ви е написала първата статия, за съжаление, ще се наложи следващите да започнете да ги пишете сами. Не знаете за какво да пишете? Е, не се тревожете толкова. Преди да направите блога, нямахте ли поне някаква мъничка идея за какво ще пишете в него? Поне да споделяте ежедневието си – как си миете зъбите, как се гримирате, как си разхождате кучето? Или пък си мечтахте да сте травъл блогър – такъв, който разказва по цял ден за мечтани места за пътуване, палми и плажове, планини и равнини..? Е, дори да сте нямали никаква първоначална идея, мисля че вече ви дадох няколко. Така че сте напълно готови да започнете да пишете.

Проблем – не можете да пишете? Стоите пред празния екран и се чудите откъде да започнете онази вълшебна статия, която ще ви донесе Пулицър? Или просто се чудите как се пише правилно – „Здравейте“ или „Здравей те“ и затова не можете да започнете? И тук проблемът е решим – направете си селфи с чаша кафе и напишете 2-3 реда под него за това какво кафе сте пили, как сте си го направили и колко добре ви кара да се чувствате. Ето, имате статия. Вече можете да я качите в блога – сигурна съм, че там, където си правихте блог, има подробно обяснени стъпчици как да качите и първия си пост.

Стъпка 3: Създавайте редовно съдържание за блога

Ако случайно споделянето на личния ви живот не ви изглежда достатъчно интересно занимание, можете да си изберете всяка друга произволна тема за блога. Примерно, обичате да ходите на сватби. Станете сватбен блогър. Или пък обичате да гледате снимки на други хора от пътувания – станете травъл блогър. Нищо, че не пътувате изобщо. Може би пък си мечтаете да готвите хубаво и редовно ходите у мама и баба да ви готвят, за да хапвате вкусно, защото сами не можете. Решено е – ставате кулинарен блогър! И така нататък.

Не виждам никаква причина да не станете фешън блогър, примерно, ако обичате да обикаляте мола в любимия си официален анцуг и да гледате какво друго има по магазините. Въобще, ако братовчедка ви си има бебе и сте го гушкали веднъж за 15 минути, и обичате да гледате бебетата на другите жени по улиците, съвсем спокойно можете да станете и мамаблогър, нищо, че нямате деца. Ето ви хиляди теми и идеи, а сега ще ви кажа как да ги реализирате.

Тайната на качественото съдържание

Отговорът на всички въпроси е Уикипедия. Ако още не знаете какво е това, опознаването му ще ви изстреля с бясна скорост към Космоса на блогърския успех. Всичко, от което имате нужда, е да отворите Уикипедия, да прочетете написаното по темата, която ви интересува, и да го преразкажете в блога си. Ако нямате време, може и направо копи-пейст. Какво пък, кой ще разбере.. Ако случайно в Уикипедия няма достатъчно по вашата тема, зарежете. Изберете си друга. В крайна сметка, кому са нужни полезни съвети по темата как да живееш луксозно с 200 лв на месец? Спокойно можете да напишете също толкова образователна статия на тема „10-те места в Париж, които всеки трябва да види“. Нищо, че не сте ходили. Все някой преди вас го е написал, само трябва да ги намерите и сложите и във вашия блог.

Уверявам ви, че с такава стратегия ще напълните блога си с голям обем полезно съдържание, които цялата ви рода ще гори от желание да чете. Много е вероятно приятелките на майка ви изобщо да не разберат, че не сте били в Париж. Толкова убедително ще им звучи всичко. Особено, ако вземете и някоя снимка от интернет и я добавите към завладяващото изброяване на места и местенца. Въобще, трафикът ви е в кърпа вързан!

Стъпка 4: Как да печелим от блога?

Моят съвет като един истински професионален блогър е да започнете да печелите от блога си максимално бързо. Няма какво да си губите времето. Другите блогъри печелят от техните блогове, а вие технически сте блогър, след като вече имате блог. Крайно време е вашият усилен и висококвалифициран труд да бъде възнаграден. Затова не чакайте, ами започвайте да отмятате една по една следните стъпки, за да забогатеете от блога си.

Сложете реклами в блога си. Не знаете как? Напишете в търсачката Google AdSense, регистрирайте се, следвайте стъпките и става лесно – също като създаването на блог. Наслагайте мигащи реклами и банери във всяко свободно квадратче на блога – колкото повече, толкова повече ще печелите. Не е нужно да имате минимален брой посещения или пък кой знае какво съдържание. Важното е реклами да има.

Намерете си клиенти. Разбира се, като блогър, не се очаква вие сами да си измисляте какво да пишете. Всъщност, правилото е да се случва точно обратното – някой ви казва теми, кани ви на пътувания, дава ви продукти безплатно или дори ви плаща допълнително, за да пишете за тях. Така се създава истинско съдържание. Собствените теми и размисли са само за аматьори. Така че, намерете си по най-бързия начин клиенти. Повече за това съм написала и в статията Наръчник за инфлуенсъри.

Проблемите на един професионален блогър

Както и при инфлуенсърите, да си професионален блогър никак не е лесно. Ще ви се стори, че има блогове, които изглеждат по-добре от вашия. Примерно имат по-хубав дизайн, хубави снимки и цветове и някак някой е премахнал от тях някои бутони, които вие не искате да имате, но не знаете как да махнете. Или пък си е добавил нови. Е, да знаете, проблемът не е във вас. Просто на всичките онези блогърки с лъснатите сайтове мъжете им са програмисти. Заклеймявате ги и си продължавате. Все някой ще оцени и вашия труд. В крайна сметка, ако толкова много си нямате работа, може да прочетете хелпа на WordPress или платформата, която използвате. Със сигурност ще ви помогне да подобрите блога си поне малко. Но това е само наистина за аматьори, които си нямат сериозна работа. Вие сте вече професионален блогър и имате по-важни неща за правене. А лелите ви от Самоков и Силистра си ви харесват блога и така.

Винаги ще има по-хубаво изглеждащи блогове от вашия. Аз, примерно, всеки ден плакна очи по този на Андрей Андреев – хубаво подреден и с хубави снимки. Но какво да направя, като той има скъп фотоапарат, а аз снимам с телефона?

Ако случайно някоя леля се окаже филолог и ви направи забележка за правописа, игнорирайте я. Тази стара чанта определено си няма работа и явно не ви е истински фен. И също така явно не е в час с новите тенденции в правописа и граматиката, та може спокойно да я пратите да си гледа работата.

Най-сериозният проблем

Най-сериозният ви проблем, с който можете да се сблъскате, обаче, е липсата на доход от блога, какъвто ви се иска. Макар и нищожна, съществува вероятността хилядите мигащи банери по целия ви блог да не ви носят никакъв приход. А клиентите да не ви плащат достатъчно, защото са заети да се занимават с онези лъскавите блогърки с мъжете програмисти и професионалните фотоапарати. Решението ви е да направите блога си още по-уникален, отколкото е, и да убиете всички с креативност, така че да забравят и за размазаните снимки, и за ужасяващия дизайн, и за правописа. Това може да стане, примерно, като си намерите работа. Да кажем, като сервитьорка в кварталното заведение. И да спрете да се занимавате с блога си поне за идните няколко години. Бонус – месечният ви доход със сигурност ще стане по-висок от този от блога.

Източник: kifloblog.com

(Visited 1 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close