Над 2500 сигнала подадени на Националната телефонна линия за деца през ноември

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

За месец ноември обажданията на Националната телефонна линия за деца 116 111 на Държавната агенция за закрила на детето са 2528. Подадени са 119 сигнала за дете в риск, като най-много от тях – 40 са за пренебрегване, 38 са за упражняван физически и психически тормоз над дете. Проведените консултации са 750, като 129 от тях са с момичета, а 141 с момчета. Запазва се тенденцията най-обсъжданата тема от децата да е взаимоотношенията по между им и в семействата им.

През изминалия месец на Националната телефонна линия за деца 116 111 на ДАЗД са проведени и 20 консултации във връзка с родителски конфликти, три са подадените сигнали.

В едно от обажданията баща съобщава, че са разделени с майката на детето му, като в момента тече дело за родителските права. По думите на бащата определените мерки за негов контакт с детето се нарушават и той не го вижда. С консултантите споделя, че майката често отсъства от страната и детето е на грижите на баба му, както и че срещу него се подават сигнали за насилие спрямо детето, които той категорично отрича. Обаждащият се изразява своите притеснения, че детето е изложено на емоционално напрежение заради родителския конфликт.

В друга консултация баща търси съвет как да постъпи след като са му отказани всички опити да види детето си. По думите му за детето се грижат добре и той не се притеснява за него, но иска да го се вижда, което не му се позволява. С майката на детето не са разведени официално, поради неприключило дело, което се води в Германия, където тя не се е явява.

„След броени дни предстоят едни от най-обичаните и чакани празници, които носят радост на всички ни. Нека възрастните да бъдем отговорни и да не превръщаме децата в заложници на нашите решения, защото практика показва, че празничните дни често се превръщат в арена на родителските конфликти и винаги е за сметка на децата. Консултантите на Националната телефонна линия за деца 116 111 са на разположение 24 часа в денонощието и са насреща за всеки, който има необходимост от разговор и подкрепа. Освен децата и възрастните трябва да се научим да говорим за емоциите си, за да не взимаме неправилни решения под тяхно влияние“, каза д-р Теодора Иванова, председател на ДАЗД и допълни, че във връзка със зачестилите в последните години случаи на родителски конфликти, под ръководството на ДАЗД се изготви Механизъм за работа и сътрудничество между институциите по случаи на деца, въвлечени в родителски конфликти.

Държавната агенция за закрила на детето от 13 години управлява Националната телефонна линия за деца 116 111, която е с хармонизиран европейски телефонен номер. Чрез линията децата и възрастните, които са загрижени за тях, могат да бъдат изслушани, консултирани и подкрепени от доказани професионалисти анонимно, безплатно, 24 часа, 7 дни в седмицата.

 

(Visited 2 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close