Над 1300 деца ще получат мечтана книга за Коледа от своите “магьосници”

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

1365 деца на възраст от 4 месеца до 18 години от цялата страна ще получат своята мечтана книга за Коледа. Това стана възможно благодарение на инициативата “Едно дете чака магия! Стани магьосник – подари му книга“, която се проведе от Национална мрежа за децата в рамките на Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи с подкрепата на Експириън България.

Всяко пето дете в България няма книжки, подходящи за неговата възраст, а някои деца никога не са разгръщали книга. Затова Национална мрежа за децата провежда инициативата за втора поредна година със стремежа повече деца да се докоснат до вълшебния свят на четенето. Кампанията ще стане ежегодна, за да стимулира интереса към книгите и да подкрепи повече деца да имат своя библиотека.

Само за 20 дни – от 25 ноември до 15 декември, в специално създадена платформа  и с помощта на организациите членове на Мрежа за децата бяха събрани желанията за конкретни заглавия на деца от цялата страна, които рядко получават книжки – от бедни семейства, преживели насилие, деца, които не живеят с родителите си. На тях се отзоваха “магьосници“ от България и света, които имаха възможност да изберат книга от списъка на сайта, да я купят и изпратят на детето, което я е пожелало. Напълно неочаквано, само в първите три дни на кампанията близо 900 желания бяха поети от желаещи да участват, а след приключването й стана ясно, че децата, които ще получат книжка, са два пъти повече от първото издание на инициативата.

Така през последните няколко седмици Пипи Дългото чорапче, разказите на Елин Пелин, приказки за принцеси, историята на българския футбол, енциклопедии, стихотворения, гатанки и много други интересни книги пътуват към децата, за да стигнат до тях за Коледа.

Национална мрежа за децата  е най-голямото българско обединение на граждански организации и активисти, които работят в полза на децата. Повече от 140 хиляди деца и над 76 хиляди семейства годишно получават подкрепа от организациите членове и професионалистите на Мрежата. www.nmd.bg.

(Visited 3 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close