ММФ “Откритие” празнува 30-годишен юбилей! Дует “Мания” с интересни спомени

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Варненският  ММФ “Откритие” навърши тази година 30 години от своето създаване.

Международният музикален фестивал “Откритие” е основан през 1991 г. по инициатива на Доно Цветков и ръководеното от него продуцентско студио “Да”. Първото му издание е 2 януари 1992 г.  Започва като конкурс за млади български таланти, международно участие има от 1994 г., а от 1998 г. се провежда и международен конкурс за изпълнители.

Морската столица на България Варна открива най-добрите изгряващи таланти в поп, рок и денс музиката от пет континента в двата паралелни конкурса за най-добра песен на млад композитор и за млад изпълнител.

До 1997 година фестивалът включва промоции на музикални проекти, театрални спектакли, книги и национален конкурс за попизпълнители. От 1998 г. се провежда и международен конкурс за поп изпълнители, а от 1999 година включва и международен конкурс за популярна песен.

Традиция на “Откритие” от самото му начало е да има сериозна съпътстваща програма. Теоритици и критици като Костадин Костадиновски, композиторите Раде Радивоевич и Селми Андак , проф. д-р Розмари Стателова са представяли своите трудове и виждания за развитието на съвременната музика. В рамките на фестивала са се състояли много промоции на нови български поп- и рок албуми и музикални издания, представяни са театрални постановки и фотоизложби. Така се осигурява допълнителна информация особено полезна за младите участници в “Откритие”.

Първоначално се провежда във варненския Фестивален и конгресен център, а от 1998 година – в Държавен драматичен театър “Ст. Бъчваров”.

Ето какво споделят за участието си във фестивала преди години чаровниците от дует “Мания”. Интервюто е част от проекта “Откритията на “Откритие”, който се реализира с подкрепата на Национален фонд “Култура””:

 С какво ви впечатли фестивалът “Откритие” тогава?

– 
С перфектната организация, невероятно оформената сцена и огромното международно участие.

– Най-ярък спомен от “Откритие”?

-Когато се явихме за първи път и когато спечелихме специалната награда на публиката. Тогава дойде интерес от чуждестранни продуценти, които останаха много впечатлени от нашето участие и проявиха интерес да направим съвместен проект с изпълнители от Лондон.

– Повлия ли фестивалът върху вашите преценки за международната поп-рок музикална сцена?

– Ние сме участвали на редица международни фестивали и събития, но всеки от  тях има свой облик и атмосфера. Смятаме че “Откритие“ е един фестивал с традиции, който можем да назовем “перла в короната“ на България и по-специално в родния ни шоу-бизнес. Това е музикално събитие, което дава шанс на младите хора не само да бъдат забелязани, но и да обменят опит със свои колеги от различни държави и да създадат много нови запознанства и контакти в музикалния бизнес.

– От позицията на Вашата кариера и на професионалния опит с какво “Откритие” е по-различен от други подобни прояви в България?

– За нас “Откритие“ е различен от всички останали фестивали в България не само със своите традиции, опит и атмосфера, но и със своето огромно международно присъствие.

– Общували ли сте с открития от “Откритие” като изпълнители, автори, мениджъри, гости и след участието си във феста?

– Да, много често. Поддържаме връзка с доста от колегите ни, мениджъри, автори също. Благодарение на “Откритие” записахме четири песни по музика на композитора Доно Цветков, който е и директор на фестивала – “Ако дал си надежда“, “Бяла приказка“, “Кокиче“, “Подарък“. С “Ако дал си надежда“ започва учебникът по музика за 7-ми клас на издателство Анубис, а песента “Подарък“, съвместен проект с Братя Аргирови, оглави челните места в музикалните класации.

Участието Ви във фестивала полезно ли беше за вашето творческо развитие?

-Беше много важно за нас, не само заради самото участие в него, но и заради контактите и запознанствата, които създадохме по време на самия фестивал.

– Какво се промени в световната поп музикална сцена през последните години и как  музикални проекти като “Откритие” биха оцелели?

– През последните години нямахме шанс да бъдем близо едни до други и да работим като музиканти и изпълнители както и да се провеждат музикални събития, затова много конкурси се провеждаха в онлайн платформи или се случваха различни международни колаборации. Ние участвахме в такава по време на пандемията и това беше казахстанския проект “Туран Жер“, в който участваха 14 държави и ние представихме България. Фестивалът “Откритие“ продължи да съществува, благодарение на неговите лауреати – изпълнителите и най-важното, благодарение на самия директор на фестивала – Доно Цветков.

 Какви препоръки бихте отправили към организаторите на фестивала?

-Не бихме отправили специални препоръки, защото всичко винаги е на много високо ниво и директорът на фестивала съумява всеки път да ни изненада с декор, осветление, сцена и перфектна организация.

 Какви са Вашите пожелания към бъдещите участници във фестивала?

-Да продължават да участват на голямата сцената на фестивала “Откритие“, защото не само могат да спечелят голямата награда със своя талант, но и да бъдат забелязани от много влиятелни личности, композитори и музиканти, представители не само на родната, но и световна сцена. Желаем им успех и много светлина по-пътя!

(Visited 2 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close