Млад човек заразява с добро, стартира уникална за България дарителска платформа!

Теодор заразява с добро
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Уникална дарителска платформа ще стартира до няколко седмици, а концепцията ѝ е нова за България. Това обяви в интерю за СайтЪТ Теодор Ставров, основател на платформата “Добрите Примери. Към момента името на платформата ще запазим в тайна, докато не е напълно готова, по молба на нейния създадел, но можем да Ви уверим, че тя е на 90% готова за работа.

Целта на дарителската платформа е даряването на вещи. Хора, които имат запазени, но ненужни предмети, дрехи, а дори и да подарят услуга, ще имат възможност да ги предложат в платформата и да ги даряват по различни каузи или на избран от тях човек.

Теодор Ставров е родом от Добрич, но от години живее във Варна. Благотворителната платформа “Добрите примери” създава не само за да даде място за изява на хора с добри сърца, но и да мотивира други да последват техния пример.

“Как се запалих ли… преди три години чашата ми на търпение просто преля, от гледна точка на това, че бях заринат от лоши новини и негативна информация. Накъдето и да се обърнех, получавах само лоши вести. Тогава реших, че искам да създам канал за позитивна информация, за да наклоня везната на другата страна и да не получавам всеки ден лоши новини, по всяко време. И така реших сам да си реша този проблем. Тъй като работя на компютър, първото нещо, което ми мина през ума бе да си направя във Facebook една група, която кръстих ДОБРИТЕ ПРИМЕРИ, с идеята членовете на групата да споделят само добри и позитивни неща. Целта ми бе да заредя с позитивна енергия, както мен, така и членовете на групата. И така, всеки ден в групата се споделят адски много добри новини.

Най-силните моменти са тези, в които кпомогаш на някой, който наистина е в нужда, буквално в безизходица. И когато помогнеш на тези хора, когато видиш, че оценяват помощта и ти кажат “ти ми оправя деня”, тогава разбираш, че всичко, което правиш – има смисъл. Дори и сега, когато се сетя за някои от тези моменти се разтрепервам, защото емоцията е много силна.

Радвам се, че около мен няма много хора, които да ми обясняват как хората са лоши и не трябва да им се помага. Минимални са критиките, които получавам, а дори и да има хора, които искат да ми го кажат – нямат смелостта. Но ако има такива хора, единственото, което мога да им кажа е да пробват да направят добро за някой, дори и да е насила, за да видят, какво е чувството. Сигурен съм, че ако го направят няколко пъти ще усетят тръпката и след това ще се “заразят” да правят добро. Това е и моята цел – да заразявам хората да правят добро”, споделя младият човек.

Теодор дава на всеки, който може да послужи като добър пример, специален сертификат.

“Когато членовете на групата започнаха да споделят за други хора, които правят много готини неща си казах: “Супер, браво! Какви хубави неща прави този човек, как му е хрумнало” и се усещам, че вътрешно искам аз да му благодаря по някакъв начин и да го покажа. Истината е, че тези хора не търсят признателност, те си вършат добрините за себе си, но пък на мен ми доставя удоволствие да се срещна с тях, да ги зарадвам. Така ми хрумна и идеята да създам един символичен сертификат за признателност на “Добрите примери“. И знаете ли, макар и самият сертификат да е просто хартия, аз виждам в погледа на хората наистина радост, а за мен е удоволствие да им я нося.

Защото зад този сертификат стои един жест на благодарност, да види човекът, че някой е оценил усилията му. Повечето от хората даже не са и очаквали, а най-приятната емоция е да получиш нещо дребно, без въобще да си подозирал”.

За случаите, които са ТОП по добрина в личната класация на Теодор, младият мъж споделя:

“Страшно много са. Раздал съм вече може би около 150 сертификата. Някои от тях не са за един човек, а за група от хора и мога да кажа, че около 300 човека вече са усетили емоцията да получат сертификат за “Добрите примери”. Много са примерите, наистина ще е трудно да ги изброя. Мога да разкажа за едно момче, което е само на 17 години, а е ловец на педофили. Това е пример за един активен млад човек, който още на 16 започва да се занимава с това и вече е хванал близо 50 педофила. Ален Симеонов се казва и е от София.

Друг пример, който искам да дам, е за едно момче, Теодор Цветков се казва, от Русе. Той пък плува благотворително километри, счупил е рекорд и на Гинес. Плува с една ръка, с две ръце, без ръце, плувал е във всевъзможни океани, реки, езера, морета и е помогнал на адски много хора.

Снимка: Община Русе

Много са хората с добри дела. Ето сега се сетих за още един мъж от Русе, който пък прави инвалидни колички за животни, абсоютно безвъзмездно.

Кадър: Нова тв

Един друг човек пък дарява лаптопи от години.. Наистина, има много, много добри хора, за част от които сме писали в сайта Добрите Примери, ако искате може да прочетете там.

Теодор споделя, че работи активно по новата уникална пплатформа, за която СайтЪТ пръв съобщава!

“Много скоро, до една една-две седмици ще пусна платформа, която е нова за България. Тя ще улесни много даряването в страната. Платформата ще бъде по-скоро за продукти, за предмети, без пари! Идеята дойде от там, че много хора, които са запознати с моята дейност и имат вещи у дома, се свързват с мен, за да ме питат, кой има нужда и на кого да ги дарят. А тъй като се занимавам сам с цялата тази дейност, няма как да реагирам веднага и с течение на времето се случва да забравя за хората, а никак не ми се иска. Затова и създадох платформата, в която хората ще могат да качват ненужните, но запазени вещи или услуги. Казвам услуги, защото ми беше писала една жена, която има фризьорски салон и предложи да помогне на дете или възрастен в нужда. И след като качат на сайта това, което предлагат, могат да изберат, на кого да го дарят. По този начин нищо не се губи, всяка една вещ, която е запазена и хубава, ще може да продължи своя живот в нов дом.

До няколко седмици ще оглася името на новата платформа, когато е напълно готова за ползване от потребителите. Аз съм перфекционист и искам да знам, че когато я пусна в действие ще работи безупречно. Всеки, който има интерес може да следи групата ми ДОБРИТЕ ПРИМЕРИ.

Питате как ще ограничите възможните злоупотреби, защото вероятно такива опити ще има?

Ще има няколко варианта на даряване. Първият ще бъде самия дарител сам да посочва, при кого да отиде съответната вещ или услуга. Ще има възможност дарението да отиде при първия, който го е поискал, но така също ще има опция предметът да бъде дарен за кауза. Ако дарителят избере втория вариант, аз няма да посочвам данните за контакт на дарителя, а ще има поставен бутон да се кандидатства за този продукт. Тогава кандидатите ще трябва да ми разкажат малко повече за себе си, за да съм сигурен, че предметът наистина ще отиде при човек, който има нужда от него. И след това ще реша вече, при кого да отиде дарението”.

Младият мъж сподели за една много оригинална своя добра инициатива.

“На 14 април имам рожден ден. Аз не, че не обичам да получавам подаръци, но миналата година ми хрумна една идея, че вместо аз да получа подаръци, мога да направя подаръци за членовете на моята група, които страшно много ми помагат. Тъй като имах онлайн магазин за аксесоари за телефони и ми беше останала стока, реших да направя следното нещо: На 10 локации във Варна скрих подаръците. Направих ориентировъчни снимки, които да помогнат на ората и ги публикувах в групата “ДОБРИТЕ ПРИМЕРИ”. Така този, който успее да разгадае местонахождението на подаръка и го намери си е за него. Но моят апел беше – всеки, който намери подарък, да почисти мястото, около, което съм го скрил. Така успях да комбинирам доброто с полезното. Местата, на които бяха скрити подаръците честно казано бяха доста мръсни, но успяхме да ги почистим”, сподели Теодор.

Какво още – вижте във видеото!

(Visited 1 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close