Млади хора с инициатива срещу разхищението на храна

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Кампанията ‚Храната, която не би изхвърлил“ на социалната инициатива FoodОbox поввдига вниманието и отношението на гражданите към количествата храна, които биват изхвърляни от магазини, ресторанти и други, тъй като срокът им на годност предстои да изтече.

Идеята на организацията FoodОbox, която е създадена от българи, стимулира и поощрява директното потребление на продукти в отлично качество и подбор, чийто срок на годност предстои да изтече. Подобни инициативи са широкоприети и подкрепяни в повечето страни около България.

От самото начало на дейността си FoodОbox е привлякъл над 200 ресторанта, търговски обекти и фирми, като успешно вдъхва нов живот на храните, които иначе бихме изхвърлили, в цяла България.

Джейн Димитрова сподели пред репортер на Youth Street за амбициите на инициативата.

“FoodObox работи от година почти, като нашата мисия е да спасяваме храната, като крайният потребител може да консумира това, което е останало непродадено от витрините на люимите му заведения. Всеки може да отиде на място преди обектът да затвори и да спаси тази храна. Мисията ни е да покажем каква храна обикновенно се намира в кутия с изненада на foodОbox, за да може потребителите да се уверят, че тя е годна, вкусна, абсолютно качествена. Говорим за печива и сладкиши, обедно меню от ресторант и всякакъв вид ястия, които са сготвени и са абсолютно пресни, но на следващия ден няма да са с толкова високо качество и обикновено се бракуват “, разказва Джейн, която заедно с колегата си Велин Керков работят активно срещу разхищението на храна.

Джейн се занимава с бизнесразвитието и този вид ангажираност като социални дейности и културни мероприятия, докато Велин отговаря изцяло за техническата част и финансовите отчети на компанията. Младите хора споделят, че идея е взаимствана от вече популярни инициативи в Западна Европа.

“Тъй като прекарах около пет години в Италия там се запознах отблизо с едно много сходни мобилно приложение. Когато се прибрах в България сякаш ми липсваше това да спасявам храна с отстъпка от заведения и реших да си го направя аз и по този начин лека полека се сформира екип. В момента сме над 7 човека и решихме да го разработим сами на българския пазар. За момента сме първите и единствените от foodоbox, които предлагат тази услуга. За по малко от една година сме спасили над 6 000 кутии , което само по себе си говори, че поне 6 000 души са опитали поне веднъж тази услуга и доста от тях всъщност са повтаряеми купувачи. Ние много се стремим да получаваме редовна обратна връзка, за да подобряваме услугата си и често хората споделят, че през foodОbox спасяват храна, хапват с кауза и им харесва фактът, че спестяват пари. При нас храната се намалява с поне 40% , а някои заведения предлагат дори по-големи отстъпки, за да не изхвърлят тази храна. Ние от foodОbox много подкрепяме всякакви зелени инициативи, изцяло сме привърженици на кръглата икономика и подкрепяме всякакъв вид малки стартиращи български предприятия”, допълни Джейн.

(Visited 4 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close