Младежи от Варна разказаха във филми десет реални истории за сексуално насилие

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

В Арт салона на Радио Варна бяха представени десет документални късометражни филми, създадени от младежи за младежи, които разказват истински истории, свързани с вербално или физическо сексуално насилие сред техни връстници и приятели. Подготовката и работата по филмите отне една година и се проведе в  рамките на Младежка академия – Варна. Това съобщиха от Сдружение “Моят град”.

Целта е да се привлече вниманието към  проблема, да се предпазят младежите от попадане в подобни ситуации  и да се  дадат полезни съвети как трябва да се постъпва   в такива моменти.

Младежката академия е част от проект „Не, значи НЕ!“, чиято цел е създаване на  политики за първична превенция на сексуалното насилие в тази възраст .

Създаването на филмите  започна в началото на 2022 година с издирване и събиране  на лични истории, свързани със сексуално насилие. Те послужиха като основа за сценариите  на кратките филми, които създадоха учениците.

Работният процес продължи с тримесечно теоретично обучение в рамките на Младежка академия – Варна. Учениците  се учиха и работиха по създаване на  сценарий, който да даде добра основа на филма. Запознаха се на теория и на практика с  видео заснемане, видео монтаж и озвучаване.  Разбраха каква е ролята на режисьора и изразните средства, които позволяват една  история  да достигне до публиката и да я развълнува.

Младежите представиха своята творческа работа, създаването на късометражните филми и получиха сертификати за придобитите умения. Целият процес на подготовки им даде  възможност  да работят заедно с професионалисти от БНТ във Варна. Те подготвиха младите творци, като им показаха как теоретичните знания се прилагат на практика, въведоха ги в  работния процес  и им помогнаха  в създаването на качествен творчески продукт.

Проект „Не, значи НЕ!“ се изпълнява от Сдружение „Дебют“ в партньорство със Сдружение „Моят град“, с финансова подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

(Visited 5 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close