Лили Савова: Правете това, което ви прави щастливи и тогава ще бъдете най-добрите в това, което правите!

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Проект „Искам да съм като теб” представя добрия пример в лицето на една харизматична, изключително ерудирана и успешна млада дама, с детска мечта да стане лекар, но реализирана успешно като юрист в сферата на медиацията – извънсъдебното решаване на спорове и конфликти, ръководител на уникалния проект „Академия Миротворци”, целящ да се бори с нарастващата агресия в училищата, съорганизатор на Панаира на занаятите и изкуствата „Булгарика”.

Лили излъчва не само чар, но и одухотвореност, интелект, увереност и амбиция. Ето какво сподели тя за своя път на развитие и реализация: „Започнах с правото като място, където да реализирам моите възможности, юрист съм по образование, във времето обаче установих, че моята сила е в извънсъдебното разрешаване на спорове. И в последните години един много сериозен мой фокус е медиацията като най-ефективният способ за извънсъдебно разрешаване на спорове, който дава много възможности за личностно развитие. Уменията на медиатора включват в себе си умения за управления на конфликти, ефективна комуникация за водене на преговори, а правото е една много здрава основа в медиацията. Тя ми даде едни много нови допълнителни умения, които помагат по един нов начин да се разрешават част от конфликтите, които възникват между хората. Познавайки правните инструменти в дълбочина, в момента много активно влагам моето време, усилия, енергия и ресурси, в това да развием медиацията в България.

Като дете исках да стана лекар. Впоследствие като гимназист разсъждавах между медицина и право и взех рационално решение да бъде правото, но медицината продължи да бъде моя сериозна тръпка и дълго време се занимавах с медицинско право. Проектът за медиация в училище „Академия Миротворци”, е проект, при който чрез методите на медиацията, които са много мощни като инструменти, решаваме проблемите, свързани с агресията в училище. Разработихме собствена методика на институт „Итера” как да се случва този процес в училищата, да е съобразен с образователното законодателство, с българските условия и със законодателството, което поставя рамката на медиацията като процедури.

Ние сме първата организация в България, която прилага разработена собствена методика, тествана в реални условия. Реализирахме този проект съвместно с Регионалното управление на образованието във Варна в 20 пилотни училища. Видяхме, че това, което сме избрали като подход наистина работи и там се случват процесите, които бяхме заложили. Това е свързано с управление на конфликти в училище на различни нива. По тази причина освен децата ни миротворци обучаваме и педагогически специалисти, които да създадат добри условие и децата миротворци да реализират тези умения там. Обхващаме всички нива в училище, където са и конфликтите – между учениците, между ученик и учител, между учител и родител…изследвани са всички вериги на конфликта и са дадени правилните алгоритми как може да бъде решавано и с кои хора. В момента това, което правим, е да подготвяме тези хора. Първото нещо, на което ги учим, е кога могат да помогнат. Да знаят кой случай е подходящ за медиация и кой не е.

По отношение на изкуството, Международният панаир на занаятите и изкуствата тази година бе проведен за 24 път. Аз съм включена в организацията по естествен начин още от дете. Това е една моя много силна емоционална връзка с част от хората, които участват. Ние сме пораснали заедно. Участието ми в тази организация е един много добър подход на отдръпване от другата дейност и изчистване на част от негативите, които носи всяко претоварване в дадена област. Така че релаксирам, докато се занимавам с изкуство. Срещам се с хора от съвсем друга среда, съвсем друго пространство. Тези хора са много извън материята. Срещам много интересни, духовни хора, творци, които имат дарен талант”, сподели Лили.Според нея, за да бъде успешен в нейната област човек, трябва да притежава редица качества. Едно от тях е способността да разбираш отсрещния, да проявяваш емпатия, да можеш да осъзнаваш и собствените си чувства, да работиш с тях. Себеконтролът и себепознанието са сред нещата, които Лили смята, че са залегнали в концепцията за успеха.

„Трябва да си наясно, че в едно общуване всеки има своята раница на гърба. И да, има много за надграждане. Едно от най-красивите неща всъщност е, че там е неограничена възможността за работа над самия себе си. Както обичаме да се шегуваме: Стремим се към съвършенство, но пътят е дълъг…На младите хора искам да кажа, че изборът на професия е едно от най-важните неща в живота, наравно с избора на партньор, с който да прекараш живота си. Много е важно човек да го направи максимално осъзнато и да избере това, което е много близо до самия него, защото той ще живее с това решение. Ние живеем повече с професията си, т.е. в будното време на деня сме повече с това, което правим и ако то не ни прави щастливи, не ни носи удовлетворение и не е това, което извежда личния ни потенциал максимално, обикновено нито можем да сме добри в това, което правим, нито сме щастливи като хора. Затова е много важно да не се робува на социални стереотипи или на очаквания, било то и на семейните очаквания.

Ако някой в себе си знае, че трябва да стане художник, не е нужно, защото професията на счетоводител в момента е популярна, да стане счетоводител. Защото там, вероятно, няма да бъде най-добрият счетоводител. Във всеки от нас има вграден един талант, един импулс, който ни е даден, за да създаваме нещо с него. И ние имаме два пътя: Да си го намерим и да го ползваме и да станем най-добрите в това, което правим или да не го ползваме и да станем посредствени в това, което правим. Затова моят съвет е този, правете това, което ви прави щастливи и тогава ще бъдете най-добрите в това, което правите!”, съветва Лили Савова.

Проектът „Искам да съм като теб” се осъществява с финансовата подкрепа на Община Варна, Дирекция „Образование и младежки дейности”.

Повече вижте във видеото!

(Visited 7 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close