КХГ “Черно море”: Спортът като обич, отдаденост, изпитание, вълшебство, хармония, красота…Съдба! (ВИДЕО/ СНИМКИ)

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

В рубриката “Школите на Варна” младежкото информационно издание Youth Street Varna представя Клуб по художествена гимнастика „Черно море”

За този спорт може да се говори много. Защото и неспециалистите признават, че става дума за изкуство.

Художествената гимнастика! Спортният Еверест на България. Само момичетата и техните треньорки знаят какво е да стъпиш на върха. Знаят, че това се постига с изключително много труд, упоритост, лишения и себеотдаване. При това не за ден, два, месец или година. Не! В този най-красив, грациозен и пленителен женски спорт резултатите идват след години, години работа!

Знаят го много добре и момичетата от най-младия варненски клуб по художествена гимнастика „Черно море”.

Представянето на  КХГ Черно море е част от проекта на СНЦ „Пресклуб Варна“ – „Виртуална информационна борса – Школите на Варна” и се реализира с финансовата подкрепа на ЕНЕРГО-ПРО в контекста на инициативата “ЕНЕРГО-ПРО ЗА ОБЩЕСТВОТО” в направление „Детско развитие” и медийното партньорство на СайтЪТ.

Макар и създаден скоро – през октомври 2020 г., клубът е убеден, че не само ще намери своето достойно място в рейтинга на отличните родни клубове по художествена гимнастика, но и ще даде на българския спорт много, много поводи за радост и за гордост. Защото в „Черно море” са наясно, че най-великият и непогрешим съдник за делата ни е Времето, а то винаги отсъжда справедливо и безпристрастно…

А началото поставя през 2020 г. Нели Папазова. Вече четвърта година „Черно море” пише своята история.

Какво им трябва днес на момичетата и техните треньорки, за да творят красота? Те не искат много. Искат да имат местенце, където да постелят килима и да завъртят бухалките и обръчите, да заиграят с топките и лентите, за да вървят напред и нагоре.

Трудно е. В „Черно море” го изпитват на гърба си. Спортната база се оказва недостатъчна за голям град като Варна. От известно време част от тренировките на клуба протичат в добри условия, но на „Спартпалас”. А това е свързано и с време, и с финанси.

Има нещо обаче, което не отказва нито треньорките, нито децата – това е обичта към любимия спорт. За него няма разстояния, няма пространство и време.

Защото този спорт е преди всичко обич. Той е преданост. Той е съдба. Той е изпитание. Той е отдаденост. Той е магия. Той е творчество. Той е вечен стремеж към един по-красив и по-добър свят на хармония и вълшебство.

 „Поели сме по тежък път. Но всичко, което правим, е в името на каузата. А тя е да запалим у момичетата любовта към нашия красив спорт. Нещо повече. Да ги научим не само да обичат гимнастиката и да й се посвещават, а и да ги научим, че в живота във всяка една област нещата се постигат с много труд и постоянство. Че трябва дисциплина и самодисциплина. Че трудностите не трябва да ги спират и да ги отказват. Всяка преодоляна трудност е стъпка нагоре, в правилната посока”, казва днес Здравена Накева, главен треньор и президент в клуб „Черно море”. 

Здравена е познато име в родната гимнастика. Възпитаничка е на варненското спортно училище „Георги Бенковски“. Тренира в клуб „Грация“ с личен треньор Дарина Василева, която вече години наред работи в Португалия. През годините Здравена записва редица успехи от международни турнири и държавни първенства. Посветила е живота си на спорта и танците. Завършва висше образование във ВСУ „Черноризец Храбър”, специалност хореография на съвременен танцов театър. Към момента е на следдипломна квалификация в НСА, специалност треньор по художествена гимнастика.

Старши треньор в клуба е също много познато име в родната гимнастика, дъгогодишният специалист Здравка Саздова, майстор на спорта, носителка на медали от световно и европейско първенство с националния ансамбъл жени.

В треньорския екип са още Кристияна Петрова, Ивана Николова и световната шампионка и бронзова медалистка от олимпиада Владислава Танчева.

Владислава тренира от 5-годишна. Тя и нейната сестра близначка се увличат покрай по-голямата им сестра, също гимнастичка. На 10-годишна възраст вече са част от разширен националено отбор и постепенно стават част от национален отбор.

“Имахме един доста дълъг път – европейски, световни, олимпиада. След като приключи спортната ни кариера, имахме период, в който искахме да се наживеем, защото спортът ни даде много, но ни и взе много.

Този спорт взема цялото лично време. Когато се занимаваш професионално с художествена гимнастика, това ти отнема цялото свободно време. Личен живот много трудно може да имаш. Взема ти детството, защото го прекарваш в залата. Нямахме детство, но може би точно затова детското у нас си остана недоизживяно, затова до ден днешен сме си деца.

За да сме толкова години обаче в този спорт, значи и много дава. Дава дисциплина, учим се на търпение, което е много важно и за живота. Изгражда характер. Прави ни по-силни. Учи ни да се борим с трудностите. Малко хора го виждат или осъзнават, но една гимнастичка минава през страшно много трудности. Нашият спорт е такъв, че изисква от сутрин до вечер да стоиш в залата. Това е страшно психическо натоварване.

Много малко гимнастички оцеляват до възраст жени. Повечето в пуберитета се отказват. Трудно е и се бориш със себе си”, споделя чаровната треньорка.

Гимнастичките са подложени и на строг хранителен режим. Питаме Владислава трудно ли е за едно дете да не хапва чипс и шоколад?

“В моята кариера имаше един момент, когато трябваше да спазваме ограничение, не бих казала диети и това беше периода преди олимпиадата. На мен лично не ми е било трудно Може би това зависи генетично дали едно момиче е предразположено да напълнява или не. Имаше момичета от нашия отбор, които спазваха диети, но е строго индивидуално.

Всяко едно дете може да тренира, но трябва да се прецени дали има качествата да бъде гимнастичка. Има майки, които записват децата си на гимнастика и ние треньорите трябва да им кажем дали детето има данни на гимнастичка или няма, а майката да прецени дали иска да остави това дете в този спорт или да го премести в друг спорт, в който то ще бъде по-добро.

По принцип за една гимнастичка е важно да има гъвкавост и в кръста, и в краката, да има красиви падьоми. Това са качества, които се развиват с годините. Има сред децата и такива, които не поддават на обучение”, казва Владислава.

Водеща е победата или участието в гимнастиката? Трудно ли се понасят загубите?

“В никакъв случай не е добре просто участието да е водещо. Човек трябва да има цели и амбиции. Като дете естествено ти е трудно да губиш, но впоследствие разбираш, че това е опит и той те прави по-силен. На мен лично не ми е било трудно да губя в гимнастиката. Вземаш си поуките, започваш да тренираш по-усилено, да работиш повече и се връщаш по-силен от всякога.

На родителите, които имат желание да запишат децата си на художествена гимнастика искам да кажа, че нашият спорт е изключително труден. Той изисква страшно много време в залата. Те трябва да са готови да дават това на детето си, да го подготвят за това, защото малко деца знаят какво ги очаква. Те виждат по телевизията едни красиви момичета, които правят нещо красиво и си казват – искам дасе занимавам с това нещо. Но зад това стои страшно много труд и отдаденост. Много малко родители и гимнастички са подготвени за това изпитания. Другото важно нещо, на което учим децата, е да съчетават ученето със спорта”, допълва Владислава.

Ето какво споделят малките чаровници от КХГ “Черно море – Варна”:

За почти 4 години работа в клуба са привлечени повече от 120 деца на възраст от 3 до 14 г., сред които и картотекирани състезателки. През 2022 г. клубът записва първо участие на държавен шампионат. От 2020 г. до 2023-а има участия на държавните първенства Гимнастрада, както и участнички на национални и международни турнири.

Клубът развива две направления – масов спорт и високо спортно майсторство.

През изминалия сезон децата на КХГ „Черно море“ извоюваха златни, сребърни и бронзови отличия и от международни турнири, и от държавните първенства в „Б“ категория при девойките младша до 10 г. и при девойките младша възраст. Медали спечелиха и най-малките състезателки в двете национални Гимнастради, проведени в Шумен и Пловдив. На гала концерта в Двореца на културата и спорта, посветен на 70 години художествена гимнастика в морската столица, децата на КХГ „Черно море“ впечатлиха с оригинални композиции и обраха аплодисментите на публиката.

За следващия сезон в КХГ „Черно море“ са си поставили за цел да имат състезателки вече и в категория „А“. 

Екипът на клуб „Черно море” е сплотен и можещ, изповядва философията, че спортът и в частност художествената гимнастика не са само здраве, естетика и магия за окото, а още възпитание на дисциплина, целеустременост, родолюбие. Желанието на треньорките е повече деца да се докоснат до вълшебството, наречено гимнастика, да почувстват духа на спортната надпревара, която пък да ги кали в сила на характера и устрем към победа. В клуба са убедени, че пътят е тежък, че нещата в този труден спорт се извайват бавно, с много упоритост и последователност, но има ли ги вярата в каузата и отдаденстта, хубавото се случва.

„Млад клуб сме, но сме обединени от общо виждане и от желанието да сбъднем мечтите на колкото може повече деца да се запалят по нашия спорт. Знаем, че успехите рано или късно ще дойдат и ще намерим мястото си сред най-добрите клубове в страната”, категорична е Здравена Накева.

(Visited 132 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close