Кристиан Николов – талантливото дете на Варна, което ни учи на родолюбие! (ВИДЕО)

Кристиян Николов дава урок по родолюбие
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Той е талантлив, харизматичен, артистичен и може да разтупка сърцето ви, когато запее. Кристиан Николов, детето, което излиза на сцената с високо вдигната глава, понесло в ръце българския трибагреник и тъпан, а публиката танцува и пее с него, просълзена от умиление.

Репортер на  Youth Street Varna гостува на Крис и неговата майка Елеонора, за да представи едно от най-талантливите деца на Варна, ученик в ОУ “Св. Патриарх Евтимий” – “Владиславово”, възпитаник на школа “Фолкорна магия” под ръководството на вокалния педагог Павлинка Тодорова и нейната невероятна дъщеря Елица Тодорова.

“Винаги е обичал българската народна музика, винаги е слушал само това от около 3-годишен, когато започна да си пуска сам музика. От тогава не е спирал. Беше на 8 годинки, когато го заведох при музикалният педагог Павлинка Тодорова, за да прецени дали детето има талант. У дома няма музиканти и тази любов не може да се каже, че е по наследство. Аз съм танцувала народни танци, обичам народните танци, но не съм аз причината да харесва толкова тази музика. Така трябваше да разберем дали да продължава в насока актьорско майсторство в школа “Арлекин” при Таня Гунчева или да наблегнем на пеенето. Разбрахме, че синът ни има потенциал, който можем да развием. Освен това Криси свири на тъпан, от скоро е в майсторския клас на Елица Тодорова, където свири и на тарамбука, ходеше и на народни танци”, споделя майката на Кристиан, Елеонора.

Наложило се Крис да спре с народните танци, за да успее да съвместява всички уроци, които посещава. В събота той и майка му стават в 8, излизат в 9 часа и се прибират в 18.30 часа. През цялото това време ходят от урок на урок. Това не е родителска амбиция, а страст и желание на детето.

Откъде идва тази любов във фолклора?

“То ми е в сърцето! Обичам ритъма на музиката, като чувам тъпани. Обичам гайди, акордеон, всички български народни инструменти. Обичам да пея и танцувам. Когато изляза на сцената не само искам да доставя радост на публиката, но и самият аз се наслаждавам на това, което правя. Важно е на публиката да хареса това, което правя. Това е най-важно за мен, да радвам хората!”, споделя Криси.

Криси не само завладява сърцата на публиката където и да се появи, но печели и много конкурси. Един от тях обаче остава траен отпечатък в неговото сърце и това на майка му.

“Имаше един, който ни завладя сърцата с емоцията, която ни даде. След това съм плакала от щастие. На този конкурс, който се проведе в Свищов, Криси спечели най-емоционалната награда, която е в памет на 12-те загинали деца в река Лим. Награда “Фолклорна звездица” се присъжда от Илиян Николов, баща на Лора Николова, който е учредител на конкурса за млади изпълнители на фолклорни песни “Звездици за Лора”.

Криси спечели първо място сред 5000 участника от цяла България. Наградата беше парична , като с тази награда той сбъдна най-голямата си мечта, да си купи тъпан. Гравирахме Асоциацията “Фолклорна звездица” на тъпана, за да ни напомня винаги за това преживяване. Най-интересното беше това, че през деня заведох Криси и още едно детенце до църквата, която изглеждаше много красива. Останах стъписана, когато видях ликовете на тези 12 деца, поставени на стената на храма. Тогава им разказах какво се е случило, каква трагедия е била тази катастрофа за всички. Вечерта, когато на награждаването той получи тази награда, беше запознат вече с историята”, сподели Елеонора.

Питаме Криси, има ли песен, която иска да посвети на мама? Той споделя, че неговата любима песен е “Имала майка едно ми чедо, едно ми чедо Никола”.

Разговорът става още по-забавен, когато се интересувам дали Криси обича да пее заедно със своята майка.

“На мама много й се пее, но аз не искам, защото пее фалшиво”, казва Крис. За сметка на това пък двамата са прекрасен екип в професионалния видеоклип, който заснемат след спечелена награда в Е-Фест.

На 6 февруари Криси навърши 11 години. Как се вижда талантливото варненче след 10 години?

“Представям си се известен, най-добрият, актьор, изпълнител. Мечтая да отида да уча в Котел или в Широка Лъка и това ми е най-голямата мечта, да бъда на големи сцени, извън България и в страната. Искам навсякъде по света да разберат каква е магията на българския фолклор”, споделя Криси.

Сред постиженията на Кристиян Николов са двете награди от онлайн конкурса Е-Фест, откъдето той печели изработката на два видеоклипа. Първият от тях е наградата от публиката, като събира най-много харесвания. Вторият клип му е подарък от организаторите на самия конкурс като награда за това, че е редовен участник и много позитивен, както и самите организатори.

Криси категорично заявява, че обича българския фолклор, който не може да бъде изместен в сърцето му от друг стил като рап или поп.

Какво още споделиха нашите любезни домакини, вижте във видеото!

Този репортаж е част от проекта “Бодлив или щастлив” на СНЦ “Пресклуб Варна” и се осъществява с подкрепата на Фонд “Култура” към Община Варна в направление “Медийни проекти”

(Visited 8 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close