Космическо гробище излага на риск самолетите, космическите кораби и изкуствените спътници

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Основите на космическото право и проблемът с отпадъците в околоземна орбита дадоха началото на Регионалната образователна програма “Космос и право” на Апелативен съд – Варна и Планетариума на ВВМУ, съобщиха от пресслужбата на съда.

Над 36 хиляди предмета, големи над 10 см – отломки от създадени от човека космически обекти – летят в околоземна орбита със скорост над 28 хиляди км/ч  /15 пъти по-бързи от куршума!/. Това космическо гробище излага на риск самолетите, космическите кораби и изкуствените спътници, които ни осигуряват интернет, прогноза за времето и джи-пи-ес сигнал. Така проблемът засяга ежедневието на всеки от нас. Непосредствена е заплахата и за жителите на планетата, защото вече има случаи на паднали върху жилища фрагменти. По изчисления на Европейската космическа агенция, сблъсък с 10-сантиметров обект ще унищожи сателит, няколкомилиметров елемент ще извади от строя космически апарат, а 1-мм ще унищожи ключови бордови системи на совалка, например. Как да бъде овладяна опасността от космическите отпадъци и на каква юридическа основа разчитаме?

Това бяха темите на Първото планетарно съдебно заседание “Вашият път към космоса”. С него Варненският апелативен съд и Планетариумът на Висшето военноморско училище поставиха началото на съвместната Регионална образователна програма “Космос и право”. Над 70 ученици от Математическата, Хуманитарната, Пета езикова, Професионалната IT гимназии и студенти в специалност Право на Икономическия университет участваха в първото от поредица събития, които ги приобщават към материя, изключително съвременна, динамична и атрактивна.

Главният юрист на Isar Aerospace Рада Попова се включи от Германия с въведение в международните договори, регламентиращи човешките дейности извън нашата планета. 5 споразумения уреждат отношенията ни в околоземна орбита, но всички те са създадени през 60-те и 70-те години на 20-ти век. И нямат задължаващ, а само пожелателен характер. “За неспазването на правилата не са предвидени санкции. Действията на държавите и операторите зависят от добрата им воля”, подчерта Рада Попова. В случай на щета обаче виновният носи отговорност, а всеки пострадал може да търси обезщетение.

С включване от Белгия, мениджърът проекти в Белгийската космическа агенция Стела Ткачова обърна внимание, че спътниците, които ежедневно се изстрелват в небето над нас, не подлежат на поправка и рециклиране. Нито операторите им са длъжни да известяват останалите при авария и опасност от сблъсък. Така преди 2 години компания на Илон Мъск отказала да промени маршрута на своя сателит и той щял да удари европейски спътник, изчисляващ скоростта на вятъра на Земята. Наложило се Европейската космическа агенция да се намеси и с публични средства да осъществи скъпа маневра по “преместване”. Затова е важно да имаме добро управление на космическия трафик, заключи лекторът.

“Искаме да провокираме интереса на младите хора към тези проблеми, защото сред тях са тези, които ще трябва да намират решения”, каза доц. Веселка Радева – домакин на събитието под звездното небе на Планетариума.

“Човекът пренася своите конфликти и отвъд нашата планета. Ето тук е мястото на космическото право, което ще заема все повече време в земните адвокатски кантори, застрахователни дружества, в земните съдебни зали, допълни председателят на Апелативния съд във Варна Ванухи Аракелян.

Съдиите Георги Йовчев от Търговското и Светослава Колева от Наказателното отделение ще са “менторите”, които съвсем скоро заедно с учениците и студентите ще потърсят отговори на важните правни проблеми в  орбита. С помощта на ръководителя на катедра във Военноморското училище доц. Румен Стоянов членовете на Младежката академия ще участват в дискусия “Космическите отпадъци – отговорност и решения”.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close