Колажи на млади таланти показват в Градската художествена галерия на Варна

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Първите свободни стъпки на най-новото поколение варненски творци в областта на визуалните изкуства ще бъдат показани пред публика в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна, от 10 до 29 март, съобщи Нина Локмаджиева.

Изложбата е под надслов “Колажи” и включва създадени през последната година произведения на дванадесетокласници от Националното училище по изкуствата “Добри Христов” – Варна. Вдъхновител на проекта е уважаваният художник Красен Бербенков, който от 2019 г. насърчава младите таланти към съвременно артистично изразяване. Изложбата е част от фестивала на изкуствата на елитното варненско училище под надслов “77 години от началото”. Тя е и увертюра към голямата годишна изложба през май.

В експозицията са включени работи на преподавателя Красен Бербенков и на завършващите ученици Алекса Бочкова, Александра Владева, Бояна Лютсканова, Габриела Иванова, Далия Петрушкова, Симона Станева, Симона Ковачева, Християна Гинчева. Те са от класовете по живопис, графика, рекламна графика и скулптура. Плакатът на проекта също е работа на ученик – Далия Петрушкова.

Красен Бербенков споделя пред Нина Локмаджиева замисъла на изложбата:

“Идеята за колажи се роди преди три години, когато започнахме с изложба само на специалността “Живопис”. През тези години ние преминахме през много превратности, бяхме и затворени заради пандемията, събирахме се и се разпилявахме, но успяхме, макар и в крачка, да сглобим проекта си.

Замисълът е учител и дипломанти да се изявят заедно в свободен формат – да покажат свободно създадени работи, които нямат нищо общо с етюда и рисуването от натура. Тогава участваха живописци само, а сега се включиха млади артисти от различните специалности – живопис, графика, рекламна графика и скулптура. Обединиха се от идеята и успяхме да направим един екип, който подготви изложбата. Благодарение на партньорството на Градската художествена галерия – Варна, проектът ще може да бъде видян и оценен от подготвената и взискателна варненска публика.

Колекцията “Колежи” предшества годишната изложба на училището и зрелостните изпити на нашите ученици, за тях той се явява нещо като генерална репетиция на завършването.

Защо ги насърчих да правят колажи? – Защото колажът не е само сбор от произволно залепени хартии и различни други материали, той е търсене на диалог между материалите, в него има някаква поезия, той е тайнство.

Материалите, с които колажирахме, са от най-различен произход и с различно предназначение – текстил, хартия, лепило, пластмаси, метал и др. В работите се откриват парчета от вестници, стари дантели, телефони, дискове, целофан, снимки, стъкло, конци… Авторите съзнателно търсеха смяната на предназначението им, тяхното връщане на сцената, но в друга роля. Превърнати в част от един артистичен акт, те влизат в по-тайнствена връзка помежду си и добиват определено поетично нюансиране.

Темите, по които работят участниците в проекта, са различни, но обединени от техниката на колажа. Зрителите ще открият в тях ясно забележим отпечатък на сложното време, в което живеем, но и не би могло да е иначе, времето ни владее по някакъв начин. Това е изложба, която излиза извън формата на училищната подготовка, но точно затова е интересна за нас като предизвикателство. Ще бъда щастлив, ако стане традиция всяка година да показваме творби на дипломиращи се наши възпитаници в едни по-свободни формати и техники. Така ще ги подготвим да бъдат по-смели в готовността си да се изявяват като артисти в съвременните прояви на визуалните изкуства.

За мен като преподавател работата по проекта беше много удовлетворяваща, чувствах се чудесно в тази млада компания, с творческата атмосфера, която надви отчуждението от пандемията. Странно беше времето, в което ги създавахме нашите колажи, училището беше празно, само ние бяхме там, някои от нас дори бяха изолирани и затворени вкъщи, но успяхме да бъдем екип. Вярвам, че работите на нашите ученици са убедително доказателство за творческата енергия, с която е зареден този проект.”

Изложбата “Колажи” ще бъде достъпна за посещение от 10 до 29 март 2022.

Откриването е на 10 март от 18:00.

Входът е без зелен сертификат, с маски.

 

(Visited 8 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close