Кои житейски умения е необходимо да развиваме у децата?

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Независимо от възрастта, независимо от поколенията, има неща от живота, които всяко дете трябва да започне да учи, да развива и усъвършенства. Това става в училище отчасти, отчасти зависи от средата и интересите им, но основната работа трябва да свършим ние – техните родители.

Разбира се, че 5-годишно дете няма да разбере как се пуска сушилнята или как да си изпържи яйце, но е редно едно 12-годишно дете да си зашие копчето или как се завива крушка. Независимо от пола. Тези умения ще им помогнат да се справят по-добре в бита, да бъдат по-самостоятелни и откровено казано, те ще изпъкват на фона на връстници, на които никой никога не им е показал тези неща.

 • Да шие, а защо и не – да плете или бродира – да закърпи дреха, чорап.
 • Да поддържа бюджет и да спестява – да има представа за дневните си разходи в училище и да харчи разумно джобните си, да опитва да спестява
 • Да планира пазаруване в хранителен магазин – какво е необходимо за закуска, обяд, вечеря, кое къде стои на рафта, поведение на касата, опашката.
 • Да поправя дреболии от ежедневието, да познава инструменти като отвертка, клещи – болт, гайка, отвертка, кое фасонка, как се слага крушка и кое е безопасно.
 • Да заговаря непознат (под наш контрол) и да води любезен разговор с възрастни – да се изправи и да задава въпрос, да потърси информация само, да изпълни задача самостоятелно.
 • Да осмисля начина си на хранене и дали води физически активен живот – кой начин на живот е здравословен, колкото и противоречиво да е понятието, да прави упражнения, да тренира спорт.
 • Да пуска пералня, сушилня, да простира и да почиства стаята си – къде се слага препарата за пране, омекотителя, кои са основните програми на уредите, как се простира.
 • Да пише на клавиатура, да борави с електронна поща и базовия пакет на Windows.
 • Да действа при спешен случай – кой е номерът на спешната помощ, да знае наизуст вашите номера, на съсед, да оказва първа помощ.
 • Да ползва градски транспорт, метро, да се ориентира в града – кой автобус свързва квартала с центъра, коя е вашата спирка на метрото, къде са по-важните сгради в града.
 • Да готви, да познава храните и кое как се приготвя – базови умения като приготвяне на сандвичи, пържене на яйце, правене на салата и т.н.
 • Да оценява значението и да развива добрите си обноски – “вълшебните думички”, да даде път, да помогне на дете и възрастен, да подаде ръка
 • Да има еко усещане и да знае как да щади околната среда – да изхвърля боклука в съответното място, да познава различните отпадъци, да рециклира, да участва в еко акции

Така изброено, всичко изглежда сериозно и подходящо за тийнейджъри (макар че и много млади хора, отдавна излезли от тийн възрастта, не могат да се справят с елементарни задачи от бита), но трябва да се знае, че с тези умения можем да започнем много от рано и така, че да е подходящо за всяка възраст. Просто трябва непрестанно да включваме детето в нашия живот, във всяко едно занимание. Стъпка по стъпка, от стая в стая, от дейност към дейност, то трябва да се усеща включвано и част, а не “ама то е твърде малко”, “то нищо не може”, “то не разбира”, “ще го оставя, за да свърша по-бързо”. Знаем колко грозни са фрази “остави ме на мира”, “нямам време за теб”, “махни ми се от главата” без обяснение за причина и без логика, казано с груб тон.

От пазаруването в магазин, където то да учи плодовете и зеленчуците, какво представляват различните хранителни продукти, до касата, парите, разплащателните карти, до ползване на торбичка за многократна употреба. През това време се научава много и за добрите обноски, за здравословното хранене.

В магазин за домашни потреби и строителните хипермаркети може да е истинско приключение за едно дете. Всички инструменти, вещи за бита, домашната химия, растенията, строителни материали за ремонта и какво ли още не.

Сядане в ресторант, ходене на концерт, игра в парка, вашата собствена работа, шетането у дома, суетенето около колата или в градината, домашните ремонти могат да поле за овладяване на умения. С времето ще давате повече отговорности, детето ще добие самочувствие и само ще поема инициатива да бъде самостоятелно.

С постоянно надграждане и натрупване на знания, с гласуване и оправдаване на доверие, с метода опит-успех/провал-опит и спокойното ни реагиране особено при провал, с малко време и много търпение, децата ще овладеят тези умения.

Прекрасно е да видиш тийнейджър, който се справя сам с нуждите си, който ви разбира и отменя за някои семейни задължения, който прави хубаво впечатление на околните с добрите си маниери, умението да разговаря, да бъде в съзвучие със света, който го очаква.

Днешните деца искат да пътуват, да се развиват, да успяват в области, за чието съществуване ние дори и не подозираме. Често ставаме свидетели на нелепи случки, породени от неумението на децата да се справят с елементарни неща, да бъдат самостоятелни и мислещи критично. А това идва от нас и от никой друг.

(Visited 2 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close