Кметът Иван Портних бе гост на международния форум “Заедно в борбата с кибертормоза на деца”

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Кметът Иван Портних бе гост на международния форум “Заедно в борбата с кибертормоза на деца”, част от програмата “Киберзащитници”, който бе проведен в София. Събитието бе организирано от Черноморската академия за сигурност и “Стандарт”. На срещата присъстваха представители на Министерството на вътрешните работи, на Агенцията за закрила на детето в киберпространството – Израел, Министерството на образованието, Държавната агенция за закрила на детето, на университети, училища, обществени организации. 

Програмата “Киберзащитници” за деца е основана от Владимир Бронфенбренер през 2019 г. и от ноември 2021 г. се осъществява в партньорство с Агенция по защита на детето в киберпространството – Израел. Целта е да има превенция срещу евентуалните заплахи в глобалната мрежа.

“Безопасното ползване на интернет става все по-актуална задача за нас – като родители, като преподаватели, като хора, които работят с подрастващите. Заплахите в мрежата за децата не трябва да се подценяват, затова е важно да бъде развивана програма за превенции срещу опасностите в онлайн пространството. Вярвам, че споделеният опит на този форум ще бъде полезен за всичките”, заяви кметът Иван Портних.  

По време на събитието бяха изнесени резултати от съвместно проучване на Черноморската академия за сигурност и Държавната агенция за закрила на детето, проведено сред 1273 ученика в шести, седми и осми клас на територията на община Варна. Според данните, цитирани от “Стандарт”,  над 50% от децата влизат в социалните мрежи поне пет пъти на ден. Най-използваните от тях са тик ток, следван от инстаграм и снапчат.

55% от учениците играят в мрежата с хора, които не познават. 66% са получавали покани за приятелство от непознати, 22% споделят, че поканите от непознати са за срещи на живо с тях. Към 21% от децата са отправяни предложения за подаръци от непознати. 

34% познават хора с фалшиви профили в социалните мрежи. Същият процент анкетирани признават, че самите те са обиждали други деца онлайн.

Освен ползването на социалните мрежи, близо 70% от децата всекидневно са в интернет пространството между един и три часа. Положителна е тенденцията на увеличаване броя на учениците, чиито родители се грижат за настройките за поверителност – над 38%. 62% от децата споделят, че обсъждат с родителите си как да сърфират безопасно, 40% говорят по темата с учителите си, което е с 4% повече от предишно проучване.

(Visited 19 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close