Кметът Благомир Коцев: Общината ще увеличи усилията си по програмите за детска превенция

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Кметът Благомир Коцев подписа Меморандум за разбирателство с УНИЦЕФ – България

Подкрепа на всички дейности, които засягат децата, декларира кметът Благомир Коцев при подписването на Меморандума за разбирателство между Община Варна и УНИЦЕФ – България. Навръх Игнажден първите гости на общината бяха представителите на световната организация за защита на правата на децата, каза кметът, като разясни в изказването си значението на празника.

Представителят на УНИЦЕФ в България Кристина де Бройн изрази удовлетворение по повод подписването на документа, като подчерта, че досега партньорството с общината е било по отношение на децата от Украйна, които трайно се установиха във Варна, но има и редица други програми, по които двете институции да задълбочат контактите си.

От 2015 година в три пилотни града – София, Шумен и Монтана, работят детски центрове за застъпничество и подкрепа „Зона ЗаКрила“. В тях деца и родители в риск получават основни социални и здравни услуги на едно място, без да се лутат от институция на институция, разказаха представителите на УНИЦЕФ и подчертаха желанието си и град Варна да  бъде включен в разширяване на тази услуга.

Кметът Благомир Коцев запозна представителите на УНИЦЕФ с работата на Дирекция „Превенции“ към Община Варна, които ще бъдат надежден партньор на организацията. По думите му, те са пример за отлично работеща структура по отношение информираността на учениците за опасностите от употребата на наркотици, трафика на деца и др. Към работата на дирекцията са съпричастни десетки доброволци в ученическа възраст, които директно разясняват тези проблеми на съучениците си, разказа още кметът.

Кристина де Бройн постави и два неотложни проблема по отношение на украинските деца във Варна. Ученици, които са настанени в различни бази в курорта „Златни пясъци“, изпускат първия учебен час заради късния час на тръгване на първия автобус по линия 109 според зимното разписание. Заместник-кметът Павел Попов, в чийто ресор са образованието и социалните дейности, се ангажира да разреши този въпрос.

Друг проблем, на който също ще се търси решение, е предоставянето на свободно помещение с удобна локация за нуждите на украинските деца, където те да прекарват времето си след училище и да се общуват със свои връстници от Варна. Кметът посочи, че в началото на мандата си намира Варна с недостатъчна материална база и неравномерно разпределени на територията на общината училища спрямо нуждите на гражданите, но екипът му вече се е заел с решаването на този проблем. Процесът ще е дълъг, ще изисква държавно и европейско финансиране, а нашата задача е да изградим структурите в екипа, които да осигурят този ресурс за града, подчерта още Коцев.

(Visited 10 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close