Кинокритикът Елица Матеева разкри пред любопитката Цвети какво критикува в този свят

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Нашият любознателен и чаровен кореспондент Цвети Александрова се втурна да “тормози” с въпроси кинокритика Елица Матеева, като директно я закова с питането “Ти всъщност какво критикуваш в този свят?”.

Елица е дипломиран магистър от НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов“ в областта на театрознанието и режисурата за театър, която през последните 8 години е модератор и водещ на цикъл от кинолектории в Отдел “Изкуство“ – Регионална библиотека “Пенчо Славейков“ – Варна. Тя е артистичен директор на “5 и ½ скандинавски визии за култура“ – издание, посветено на скандинавското кино. Елица Матеева е автор на 3 книги за кино “Между театъра и киното“ и “Целият свят е … кино!“, и “Европейско кино за нетрадиционалисти“. Автор на кинокритика за сайта kinoto.bg.

Елица е популярна във Варна и като е художествен ръководител на Киношкола “Братя Люмиер” в ОДК Варна, където не само работи с деца, но и безкрайно ги обича. Затова ерудираната дама отговори с подобаващо внимание и уважение на младия репортер.

“Аз не съм типичният филмов критик. Започнах образованието си като театрален критик. Неволята ме научи да се занимавам с филмова критика…”, започва разказът си Елица.

Признава, че е имала мечти и амбиции за бърза и успешна реализация в своята сфера, но десет години е търсила пътя си и е работила “какво ли не”.

“Никой не го вълнува критиката за изкуството, никой не чете това. От кинокритика апартамент не можеш да си купиш, москвич също, най-много един среден бегач да си купиш. Това е адски неперспективна професия в момента…Основният проблем е кой чете?”, обяснява Елица.

В последните три години се занимава активно с обучението на децата в Киношколата, като последните две от тях като микс от присъствено и дистанционно обучение.

“Поведението пред камера е по-различно от поведението на сцена, въпрос на енергия е. Камерата не лъже, тя е едно голямо око, което те хваща във всички твои планове. Затова често казват за нашите актьори, че преиграват”, споделя още Елица.

На 20 март Елица Матеева ще представи своята фото изложба “BACKSTAGE като на кино”. 
Тя ще бъде открита в 17 часа в Bookstore на улица “Преслав“ 12, където може да бъде видяна до 27 март 2022 г.      

Целият интересен разговор вижте във видеото!

 

(Visited 7 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close