Картини и стихове в памет на Апостола в Хуманитарна гимназия-Варна

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

В памет на Васил Левски, учителите и учениците от СУ за ХНИ „Константин Преславски“ отбелязаха годишнината от смъртта му с откриване на изложба под надслов „149 години безсмъртие“, съобщиха кореспондентите на YouthStreet от учебното заведение.

В изложбата взеха участие учениците от 9и клас с профил „Изобразително изкуство“. Освен изложбата, в памет на Левски, учениците заедно с техните ръководители бяха подготвили и рецитал, озвучен от музикален съпровод.

Учениците от 10д клас с профил „История“ разказаха за живота и делата на Апостола, бяха представени и откъси от есета, посветени на Левски. С много чувствен рецитал се представиха и Театрална формация „Константин“ към училището.

Левски остава жив в сърцата ни не само със своите дела и саможертвеност, а и със силните си думи и прозрения, които звучат актуално и до днес. Те ни напомнят какви трябва да бъдем и за какво да се борим. Нека помним думите му:

„Аз съм посветил себе си на отечеството си, да му служа до смърт и да работя по народната воля.“

„Близо е времето веч- българинът не ще бъде роб, а свободен!“

„Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи.“

„Дела трябват, а не думи.“

„И не забравяйте – времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме.“

Поклон пред паметта му!

(Visited 1 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close