Калина Цонева от Варна: Фантастиката се сбъдва постоянно!

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

14-годишната варненка Калина Цонева направи през лятото първата крачка към Космоса – тя премина обучение в Звездния лагер на НАСА в Измир, съобщава Знание.бг.

Координатор на програмата за България е Центърът за творческо обучение. Това е единственият такъв център в Европа, а Калина е сред 100-те български ученици, избрани за участие тази година. Пътят на Калина до лагера на НАСА минава през есе, което търси отговор на въпроса “Реалност ли е днес научната фантастика от миналото”.

Според Калина край нас има достатъчно доказателства за вече сбъднати идеи от фантастичните романи. Нейната прогнозата е, че този процес на превръщане на научната фантастика в наука ще продължи. В този процес интересите на Калина са фокусирани върху космологическата и квантовата теоретична физика, а също и астрономията. Космическият и научен център за обучение в Измир, фокусиран върху мотивирането на младите да работят в областта на науката и технологиите, е сериозна крачка за тях, тъй като подготовката е базирана на космическите програми за подготовка на астронавти, а в края на лагера участниците получават сертификати, които са сериозен бонус при кандидатстване в утвърдените университети по света.

Снимки: Знание. бг

(Visited 1 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close