Как да говорим с тийнейджър за наркотиците

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

През последните години рязко се увеличава броят на тийнейджърите, употребяващи наркотици. В България се наблюдава значителен ръст и в престъпленията, свързани с наркотици. Все повече деца биват въвлечени като „мулета“, с цел да транспортират дрога от едно място до друго.

За родителите залогът става все по-висок. Особено в по-бедните семейства. Те се чувстват несигурни и не знаят как да постъпят, научавайки, че детето им е замесено с наркотици. В същото време усещат, че нямат контрол над случващото се с него.

Информиран избор

Експерти в областта на употребата на наркотични вещества в тийнейджърска възраст акцентират върху важността на информирания избор. Те съветват родителите да приемат мисълта, че най-вероятно не могат да попречат на детето си да прави онова, което иска. В такива случаи най-добрият подход е да им се поднесе точна и подробна информация и да им се покаже, че могат открито и спокойно да обсъждат темата с тях. Така родителите биха могли поне да ограничат вредите, защото детето им ще е запознато с възможните рискове и ще е наясно какво може да направи, ако се нуждае от помощ.

Макар този съвет да е чудесен, той невинаги може да бъде последван. Изследванията показват, че много често опитите на родителите да откажат детето от наркотиците са неуспешни. Те са запознати с начина, по който лекарите разговарят с тийнейджъра по тази тема и разбират подхода за намаляване на вредата.

Въпреки това, повечето родители признават, че първосигналната им реакция е коренно различна. Те проявяват почти нулева толерантност и обръщат слабо внимание на основната си задача, а именно да минимизират, доколкото могат, вредите. Те са склонни да ограничат социалния живот на детето и да спрат да му дават джобни. Ситуацията става още по-сложна, когато санкциите са от най-различен характер. В един момент всички попадат в безкраен цикъл, където се редуват паника и бунт.

Ограниченията като мярка не дават резултат
Действията на родителите са отражение на обстановката у дома, преди появата на наркотиците. Те искат да ги държат затворени вкъщи, където ще са в безопасност. Отказват да им дават пари, защото смятат, че така те няма да могат да си ги купуват. Тези родители жадуват за едно по-просто устроено общество – не толкова материално и по-безопасно. Чувстват се така, сякаш се лутат в тъмното и не могат да преценят какви опасности ги дебнат.

Нищо от описаното до тук не е изненадващо. Като родители сме устроени да ги защитаваме и да им спестяваме рисковете, когато е възможно. И не по-малко важно – активно да насърчаваме поведение, което отговаря на очакванията на учителите и обществото. Но в случая те не са от особено значение. Важни са взаимоотношенията ни с децата. Затова трябва да положим усилия и да се разграничим от социалните очаквания, за да се фокусираме изцяло върху това, което наистина има значение в този момент.

Спокойни разговори
Да говорим с детето за наркотиците е тежко и емоционално преживяване. Ключовият момент е да спрем да се фокусираме върху проблемите като започнем да търсим решения за тях.

Ето какво може да се направи:

1. Говорете само, когато сте спокойни
Да знаете, че детето ви взима наркотици и да искате да сте спокойни е твърде голямо бреме за вас. Затова можете вие да изберете момента за разговор. Когато им говорите спокойно и те самите ще са спокойни. А само тогава те ще участват в разговора и ще ви слушат.

2. Искайте да чуете причината
Не става въпрос само до самите наркотици, а до причината да се стигне до употребата им. Какво е мотивацията на детето? Именно мотивацията ще е най-голямото препятствие за преодоляване, ако целим промяна в поведението. Затова се фокусирайте върху онази част от историята на детето, която може да разкрие какво го е накарало и продължава да го кара да приема наркотици.

3. Осъзнати моменти
Направете по-осъзнати и оценявайте повече моментите, в които и вие, и детето не мислите или говорите на тема наркотици. Наситете с повече емоции и акцентирайте именно върху тях.

4. Забавлявайте се
Ако за целта ще трябва да избягвате болезнената тема за известно време, направете го. Направете нещо различно и успокояващо. Поне от време на време си дайте почивка от проблема, свързан с наркотиците, или от други съпътстващи – като неуспехи в училище или лошо поведение. Да се забавлявате заедно е може би най-доброто средство за засилване на устойчивостта, особено когато има причина за напрежението в отношенията ви. Освен това забавленията са първото нещо, което остава на заден план, а не бива.

5. Без гняв
Ако си спомните моментите, когато и двамата сте се чувствали позитивно настроени, говорили сте си с не толкова гневен тон, сами ще откриете колко по-ефективно прекарано е било това време. Повторете, разсъждавайте и измествайте фокуса така, че да намалите напрежението по време на сериозния разговор. Нужни са неимоверни усилия, но при всяка напрегната ситуация има шанс за положителна промяна.

6. Покажете на детето си, че ви е грижа
Нека то разбере, че вашите тревоги и действия са продиктувани от загрижеността ви. Ако успеете да запазите баланса, без да ставате агресивни, ограничаващи и назидателни, ще се сближите повече и ще можете да му осигурите защитата, от която детето ви все още се нуждае.

Източник: medicalxpress.com, centeredhealth.com

Откровения от първо лице на зависими може да видите в документалния филм “Неупиваема чаша” на Общински съвет по наркотични вещества Благоевград, създаден съвместно с Българска национална телевизия.

(Visited 4 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close