“Какво мислиш за мен” – проект на Арт център “Арлекин” за обединяващата сила на изкуствата

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Арт център “Арлекин” кани малки и големи на ПРИКАЗНА КОЛЕДА с участието на повече от 90 млади таланти, които ще се изяват на сцената като герои от „Снежната царица”, „Джуджето и снежанките”, група коледари и СПЕЦИАЛЕН ГОСТ ДЯДО КОЛЕДА!

Спектакълът е на 20.12.2022 в КОНЦЕРТНА ЗАЛА НА ВОЕННОМОРСКИ КЛУБ – ВАРНА от  19.00 часа

Със спектакъла Арт център „Арлекин” стартира работа по международния културен проект “Какво мислиш за мен?” Приятелство чрез изкуство.

Чрез проекта “Какво мислиш за мен” – Сдружение „Арлекин Арт“ прави възможно приятелството чрез обединяващата сила на изкуствата.

 Вече 25 години Сдружение „Арлекин Арт“ дава криле на млади таланти за полет към голямата сцена. През 2023-та – годината на своя четвъртвековен юбилей, творческата организация стартира реализацията на мащабна концепция, с която за пореден път ще докаже силата на своите каузи и послания. Младежи на възраст 13-17 години от отдалечени райони на страната ще имат възможността да се докоснат до културата и традициите на различни етноси като част от проекта „Какво мислиш за мен? (Приятелство чрез изкуства)“.

Идеята на Сдружение „Арлекин Арт“, в партньорство с Международна асоциация на театъра за деца и младежи Норвегия Assitej Norway,се фокусира върху основните аспекти на интеграцията чрез изкуства – театър, музика и танц. Чрез проекта ще се отворят врати за нови публики, за сценични представления, базирани на различно етническо и културно наследство. Основна цел на проектната идея е да допринесе за подобряване на достъпа до изкуства и културни събития в отдалечени или райони съживявайки културния и социален живот на етническото население в малките населени места и предоставяне на възможност то да се докосне до модерното изкуство и чрез него да разкрие пред света самобитния си дух и култура.

Заедно с местните читалища и училища, чрез срещи и разговори в семейна среда, участниците в проекта ще проучат самобитни истории, легенди и ритуали на етносите. 20-минутен документален филм ще запечата процеса на проучванията, който по своята същност ще представлява иновативно портфолио със забележителни примери на културното наследство на етносите. Най-добрите събрани истории ще бъдат използвани за сценарий на многопластов сценичен продукт, преплитащ в себе си театър, музика и танц. С пътуващи спектакли представлението ще достигне до публика с разнообразно етническо население. Представителите на различните етноси ще бъдат привлечени като активни участници – както като млади артисти, така и като публика.

Целеви групи и активни участници в събитията ще бъдат 65 души: 8 творци, 27 деца и младежи – участници в спектакъла и 30 деца от местните етнически общности. На финалния етап ще се организира заключително представление с кулинарна и етнографска изложба.

Арт център „Арлекин“25 години полет на сцената    

Арт център „Арлекин“ е създаден през 1998 г. за работа с деца и младежи на възраст от 4 до 19 г., а от  2016 г. и с младежи над 19 г. Дейността е съсредоточена в сферата на обучението на млади таланти в областта на сценичните изкуства, развитие и популяризиране в страната и чужбина на детското и младежко изпълнителско изкуство. В годините тази дейност се разширява и допълва чрез нови и ефективни форми, чрез които все повече деца с различен здравословен, етнически и социален статус се привличат за организирани занимания, които ги отдалечават от улицата и осмислят свободното им време.

​Всички деца, с които работим са обединени в Арт център „Арлекин”. В него над сто талантливи варненски деца и младежи се готвят да полетят към светлините на голямата сцена. Там, където не е важно да си голям, важното е да летиш. „Арлекин” е вече център с респектиращи традиции, който се развива и израства през годините, черпейки жива вода от непресъхващия извор на българското и световно изкуство.

​Артистичен талант, вокални и танцувални умения – всичко това прави трупата различна и превръща спектаклите и концертите в истинско шоу, емоционално въздействащо със светлини, костюми, музика, пластика. Младите таланти се обучават от изявени в своята област специалисти във формациите – театър и музикален театър.

​В навечерието на своя 25-годишен юбилей младите творци могат да се похвалят със значителни резултати – 74 театрални и поетични спектакли, 10 мюзикъла, повече от сто концертни изяви. Носители са на награди от Национални конкурси в София, Балчик, В.Търново, Бургас, Пазарджик, Созопол, Поморие , Севлиево, Варна и Международни фестивали и конкурси в Австрия, Франция, Унгария, Турция, Гърция, Сърбия, Италия, Украйна, Малта, Ирландия,Молдова, Германия. Лауреати са на всички конкурси, в които са участвали, носители са на 6 награди ГРАН ПРИ от Международните фестивали в  Киев, Варна, Париж, Созопол, к.к. „Златни пясъци, Малта, В.Търново. Част от спектаклите, получили най-високи отличия през последните години са играни на руски език.

Младите актьори успешно представиха България в Младежката секция на Съвета на Европа в Страсбург. Участваха в културен обмен с училища по изкуствата в Залцбург, Киев и Москва.През 2017 г. гостувахме на българското училище ”Звънче” в Лондон. През 2018 г. се срещнахме с българската общност и българското училище в Мадрид, а през 2019 гостувахме на българската общност и българските училища в Стояновка и Колибабовка, Молдова.

Децата на „Арлекин” участват в общински и благотворителни инициативи, концерти, празници на училища и детски градини, шоу програми, презентации, дефилета. От 2014 г. организираме Международен детски и младежки театрален фестивал „Звезди на сцената”.

Младите таланти на „Арлекин” са в основата на работата по осемнадесетте проекта на Сдружението, финансирани от Община Варна в партньорство с  варненски училища и организации за работа с деца с увреждания; със Сдружение „Мога, знам, творя” във Френско-българския проект „Да навлезем в науката чрез театър” в гр.Страсбург, Франция; с младежи от Солун и Торино в проекта „Маските на сцената и в живота” към фонд ”Култура” – ръководител проф. Сия Савинова. През последните години вниманието ни е насочено към проекти, свързани с екологичното възпитание и предприемачеството. Важно място заемат дейностите по проектите към НФК – „Преоткрий ме“ – Едногодишен грант и „Арлекин на 25“.

От 2008 г. Арт център „Арлекин“ инициира ежегодна Лятна Арт академия по сценични изкуства, която през 2009 прерастна в  Международна. Под ръководството на преподаватели от НАТФИЗ ”Кр.Сарафов” – проф. Н. Сейкова, доц. Ал. Хонг, доц. Валерия Кардашевска, Светослав Добрев и видните поп изпълнители Мими Иванова, Милица Драганова, Маги Джанаварова бяха обучени млади таланти от Варна, София, Стара Загора, Москва, Киев, както и български деца, живеещи в САЩ,  Германия и Швеция.

Творческият екип на Арт центъра е отворен за съвместни проекти и обмен с всички, които работят за развитие и популяризиране на детското и младежко творчество в страната и чужбина и на богатото българско културно и историческо наследство.

Екип:

СТОЯНКА ГУНЧЕВА

Режисьор, педагог; ръководител и основател на Арт център „ Арлекин“; завършила ПУ „ П.Хилендарски“ – специалност „ Българска филология“ – магистър ; НАТФИЗ „Кр.Сарафов“ – специалност „Театрална режисура“; член на Съюза на артистите в България

АДРИАНА ДЯНКОВА

Педагог; организатор и съосновател на Арт център „Арлекин“; завършила ВТУ „ Св.св.Кирил и Методий“ – специалност „Българска филология“

ВЕСЕЛА ЦАНКОВА

Вокален педагог, артист-вокалист; ръководител театрална школа; завършила ШУ „Епископ К.Преславски“ – специалност „Педагогика на обучението по музика“ , „Солово пеене“

ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ

Куклен и мюзикълен актьор; ръководител на  театър „Арлекин“; завършил НАТФИЗ „ Кр.Сарафов“ – специалност „ Актьорство на куклен театър“

ЕЛИЯН АРОЙО

Мюзикълен актьор, ръководител театър и Музикален театър „Арлекин “; завършил НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ – специалност „Актьорство на музикален театър“

ХРИСТИЯНА ИВАНОВА

Сценарист, ръководител театрална школа; ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – спеиалност „История

СТАНИСЛАВА ТОМОВА

Хореограф – режисьор, завършила ВСУ „Ч. Храбър“, магистър „Хореография и режисура на съвременен танцов спектакъл и арт  мениджмънт“; АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив,Съвременни танцови техники – хореография и режисура“

 

(Visited 2 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close