Инициативата „Децата и наркотиците: истина и легенди“ гостува на деветокласниците от ПГТМД Варна

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Юношеската възраст е идеалната почва за развитие на зависимости

Инициативата „Децата и наркотиците: истина и легенди“ гостува на деветокласниците от Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн във Варна. Пред тях Валентин Русимов – консултант в сдружение „Отвори очи“ – каза, че годините на тийнейджърството осигуряват перфектна почва за развитие на зависимости. В този период човек често се чувства несигурен, има нужда от одобрението на връстниците си. Или пък от щастливи мигове и екстремни усещания. Не е изключено обаче да иска да преодолее психологически травми. Всичко това може да тласне младите хора към зависимостта. Но наркотиците не дават решение на никоя от тези потребности.

„Постоянно ще чувате, че сте задръстени, ако не употребявате.  Всъщност никой няма да ви каже, че тези вещества ще ви заведат буквално в ада. Аз бях там, но намерих сили, за да поема по дългия път на възстановяването“, разказа Мария Зафирова.

Съдия Даниела Костова от Апелативен съд – Варна я подкрепи с данни от психиатри, които са стигнали до извода, че за да спреш, трябва да стигнеш дъното. Едва тогава можеш да се оттласнеш. Чак тогава се активизира инстинктът за самосъхранение. Но за много хора вредите може да са необратими, защото всеки един наркотик се цели в слабото място на човешкото същество – там, където ще го уязви най-силно. Няма система в организма обаче, която да остава незасегната. Наркотиците изгарят мозъчната тъкан, тъй като не позволяват на кислорода да стига до мозъка, обясниха младите хора от сдружение „Отвори очи“. Показаха нагледно схемата, по която мозъкът привиква към опасните вещества. Онагледени бяха и пораженията върху него. Вальо посочи като една от основните самозаблуди мантрата „винаги мога да спра“.

„Когато реших да спра, бях загубил близо 6 години от живота си. Сега все още догонвам връстниците си, които вече са завършили висшето си образование, създали са семейства“, призна 24-годишният консултант.

Лекторите обърнаха внимание на марихуаната, която е сред най-често разпространяваните продукти. Да, продукт, защото тя отдавна не е само трева. Никога не знаете какво пушите с такава цигара. Съдия Костова даде пример: „Преди години основното вещество тетрахидроканабинол  беше с концентрация 3-4%. Вече разглеждам дела, по които експертизите установяват 15 и повече процента. Конопените растения се обработват с други наркотични вещества и така без да подозирате се пристрастявате към друга субстанция. Това е само пазар, огромна индустрия за пари, в която интересът към потребителите е единствено финансов. Никой в тази верига не ви продава, защото иска да сте здрави и да сте добре“, увери юристът.

Мария си спомня, че наркотиците изцяло са променили посоката на живота й. „Имах добър успех в училище, разбирах се с родителите си, имах приятели. Всичко се промени след „първия път“. Защото след него започваш да търсиш все по-силни опиати, нови стимуланти, докато тотално не изгубиш себе си. Минава твърде много време, докато осъзнаеш, че този, който ти продава, не ти е приятел, а те убива“, разказа момичето.

Зависимостта е това, което дилърите и недоброжелателите използват. Защото най-лесно лъганите и манипулирани хора са зависимите, обясни Валентин. Съгласи се и съдия Даниела Костова: „Който ви желае доброто, ще ви харесва, обича и приема такъв какъвто сте. Няма да поставя условия от типа „ако не вземаш“. В този момент трябва да ви светне червена предупредителна лампа. И да кажете „не“ още първия път. Когато все още е лесно“. Тя припомни, че престъпленията, свързани с наркотици, се приемат за тежки от българския закон. Наказват се със затвор. А е почти неизбежно наркозивисимите да извършат престъпления.

„Единствените отговорни към вас самите, сте вие. Вземайте решенията си обмислено и отговорно. Защото освен че можете да разрушите собствения си живот, унищожавате и този на най-близките си, които са се грижели за вас и са ви обичали през целия ви път дотук“, обърна се към деветокласниците наказателният съдия. 

(Visited 15 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close