Индийски студенти пренесоха Фестивала на светлината Дивали във Варна

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Юнашкият салон във Варна и пространството около него кипнаха от екзотична красота. Прекрасни млади индийки, облечени в пищни премени заковаха погледа на минувачите.  Поводът – празник на светлината Дивали, един от най-светлите и красиви индийски ритуали, който беше пренесен във Варна от стотици младежи, които учат в морската столица. Младите хора пяха и танцуваха, похапваха традиционни ястия, които се приготвят за празника и канеха всеки гост да опита от вкусотиите. Атмосферата беше уникална.

Ето и повече за празника на светлината Дивали:

Представете си…една много  тъмна нощ, в която само шепа звезди са на небосвода! Сега се пренесете в далечна Индия, в средата на есента…

В тази есенна  нощ обаче тъмнината преотстъпва място на стотици хиляди малки светлинки… Всеки един дом е осеян с безброй свещици с трепкащи пламъчета. Толкова много светлинки…, сякаш звездите са се приютили  удобно на земята.

Звучи като красива приказка, но това наистина се случва, при това всяка година.

Между средата на Октомври и средата на Ноември, в зависимост от циклите на луната, цяла Индия се огрява от безброй светлинки, за да посрещне един от най-големите си и Светли празници, който тази година се отбелязва на 23 Ноември, а именно „Дивали“ или „Фестивалът на светлината“.

Празникът датира от древните времена на Индия и продължава  до днес, с нестихващ интерес. През цялото му времетраене от повече от  5 дни, за всеки от които има различни митове и легенди, Светлината влиза в домовете и в душите на хората.

Дивали е един от най-щастливите празници в Индия, който се слави и с големи приготовления. Хората чистят,  подреждат и декорират домовете си, а за някои навечерието на фестивала е добър повод да разместят или подменят някои мебели и дори време напълно  да реновират дома си.

Традицията повелява на този празник всяко едно семейство да „подари“ на къщата си някакъв подарък, независимо от размера му, за да имат здраве, късмет и благоденствие стопаните.  Впоследствие тази традиция се разширява и сега подаръци получават и си разменят всички. Роднини и приятели си ходят на гости и споделят празничната трапеза. Настроението е приповдигнато и затова този празник е най-чакания в годината.

Следват пищни тържества с празнични ястия. Всеки облича най-красивите си нови дрехи,  небето се обсипва с цветна заря и усмивки сияят по лицата на всички. Свети всяко едно кътче и ъгълче в Индия и навсякъде по цялото земно кълбо, където има хиндуисти. Светли огнени пламъчета се отразяват в очите, за да покажат тържеството на Доброто.

Индийските домове се ограждат с много свещи и специални лампи, а вратите и прозорците се оставят широко отворени, за да поканят и посрещат богинята на богатството, светлината, мъдростта, щастието, късмета, красотата, плодовидостта, здравето и благоденствието – Лакшми, за която се вярва, че ще им донесе всичко това, ако бъде добре посрещната в дома.

В духовен аспект Дивали символизира победата на светлината над тъмнината, познанието над незнанието, доброто над злото и надеждата над отчаянието.

Светлината и красивата феерия на фестивала привличат все повече фенове на Дивали по света, независимо от тяхната религия.

Лесно може да пренесем добрата енергия на този Празник на Светлината и в своя дом запалвайки няколко свещи, поканвайки своите близки и приятели, с които да споделим красиви моменти, а защо не и подаръци…

(Visited 5 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close