Имран разкри тайната на уникалната турска баклава: Равни съставки труд и търпение, подсладени с много любов!

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

С Имран Мустафа се срещна репортер на Youth Street Varna по време на иновативно кулинарно изложение във ВУМ Варна преди време.

“Food Innovation Exhibition” представи уникални кулинарни продукти и разработки на студенти от специалностите „Гастрономия и кулинарни изкуства“ и „Хотелиерство и кулинарни изкуства“. Като част от дисциплината „Иновации и креативност в кулинарните изкуства“, студентите от Институт по кулинарни изкуства имаха задачата да създадат свои собствени нови продукти, както и да разработят оперативно тяхното внедряване в реални условия. Студентите трябваше да измислят свои авторски ястия с уникални рецепти, които не са използвани досега.

Това, което впечатли при Имран, бе уникалната и интерпретация на тема турска баклава, която в съвременен прочит беше гарнирана с шоколад, моркови и характерният за турската кухня патладжан.

Силно впечатлени от кулинарната фантазия на Имран, поканихме лъчезарното момиче да гостува в проекта “Град, целунат от морето – Шарен кръстопът”, но този път да разкрие тайните на традиционната турска баклава.

Филм от младежката поредица „Град, целунат от морето – Шарен кръстопът” представя интригуващи факти за турската общност във Варна (ВИДЕО И СНИМКИ)

Проектът на СНЦ „Пресклуб Варна” се осъществява благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България, “Ти и Lidl за по-добър живот”, в партньорство с Фондация “Работилница за граждански инициативи” и Български дарителски форум.

За наша радост тя прие с огромен ентусиазъм и това, което ще видите в следващите кадри е наистина впечатляващо, защото Имран в продължение на повече от четири часа приготвя от А до Я един от най-вкусните десерти, които се считат за истински деликатес сред почитателите на сладкиши.

Специални благодарности изказваме на ВУМ-Варна, където за приготвянето на баклавата гостоприемно бе предоставена перфектната кухня за обучение на най-добрите бъдещи шеф-готвачи.

“Както всички знаят, турската кухня емного разнообразна и съществуват хиляди видове ястия, които са типични със своите подправки, своите различни видове меса, най-вече морските дарове. Енно от най-известните ястия в турската кухня е лакмаджуна, нещо като вариант на италианската пица, но също така в турската кухня много често се използва патладжанът в много ястия. Пример за такива ястия са имам баялдъ, кайна ярък, баба гануш, али назик и още много др. с патладжан.

Като човек, който се занимава повече с турската кухня, съм разработила рецепта, която е баклава с патладжан и шоколад, защото патладжанът е символичен продукт за турската кухня и е много подходящо да се използва в комбинация с шоколада, затова съм решила да направя иновативна рецепта.

Турската баклава е известна по света и с епредлага в много държави по света, затова днес ще представим точно рецептата за оригинална турска баклава”, разказва Имран.

“Както всички знаят, сладкарството изисква точни мерки, но аз всичко правя едно към око…за мен е много по-лесно, защото знам каква трябва да е консистенцията на самото тесто. Питате кой ме е учил? Когато бях на 15 години, майка ми си счупи ръката, а наближаваше празника Рамазан Байрам. Трябваше някой да направи баклавата. До тогава не бях месила тесто, но майка ми ме научи.

Така разбрах, че ми доставя удоволствие да приготвям различни неща и това се превърна в хоби, а по-късно това мое хоби се превърна в моя професия. Така се насочих към ВУМ, където съм трета година студент и тази година ще се дипломирам. Благодарение на ВУМ и Института по кулинарни изкуства, които ни дават възможност да ходим в чужбина, миналата година прекарх стаж в Португалия, където работих в ресторанти с една, а после и с две Мишлен звезди и това беше много полезно за мен”, споделя Имран.

Приготвянето на турска баклава е доста уморително и трудоемко приключение. Затова повечето майстори на оригинална баклава са мъже, допълва Имран.

От тестото, което замеси, Имран разточи 45 кори. Една от тънкостите на сладкия деликатес, са именно тънките и хрупкави кори.

След близо три часа усилен труд, баклавата е готова за скок във фурната.

Изобилието от чисто масло и олио също са сред съставките, които правят баклавата толкова вусно изкушение и истинско прегрешение за всички, които стриктно следят стрелките на кантара у дома.

Има едно единствено правило при заливането на баклава и то е, че баклавата трябва да е гореща, сиропът също.

След като знаете всяка стъпка и стъпчица при направата на традиционна турска баклава, не се притеснявайте да опитате, за да установите вероятно, че е далеч по-лесно и приятно да си клиент в заведение, отколкото майстор в кухнята. Но Имран обича това, което прави и го прави с усмивка, с любов и ентусиазъм, което я прави уникална като баклавата, с която ни дари.

(Visited 68 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close