Изложба представя творби на ученици, участвали в пленера по рисуване на архитектурно наследство във Варна

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Изложбата представя творби на учениците, участвали в пленера по рисуване на архитектурно наследство, който се проведе в периода 7 – 9 септември 2022 г. Проектът се реализира от Е-АРХ ООД / E-ARCH Studio, основано от арх. Мартин Христов и арх. Галина Балева, но екипът под ръководството на инициатора Мария Иванова се запазва почти непроменен от първото издание на пленера през 2019 г.

Инициативата е в партньорство със Средно училище за хуманитарни науки и изкуства “К. Преславски”, Съюз на архитектите в България – Дружество Варна и Камара на архитектите в България – Регионална колегия Варна. Осъществява се с финансовата подкрепа на Фонд “Култура” на Община Варна и дарители.

Един от новите моменти в четвъртото издание на пленера е, че започваме постепенно да разширяваме обхвата на проекта. Освен сгради със статут на културни ценности, разположени в “Таляна”, младите таланти за първи път рисуваха и на локация извън творческия квартал – на площадчето, където се пресичат улиците Бдин, Шейново и Драгоман (до Адвокатската градинка). Затова и заглавието на изложбата вече не е “Архитектурното наследство на Таляна”, а “Архитектурата на Стара Варна”. Постепенното разширяване на обхвата ще даде възможност в бъдеще да се представя историята и красотата на още повече ценни сгради в Стара Варна.

Откриването на изложбата се състоя на 21 ноември в залата на Дома на архитекта. В присъствието на родители на участниците в пленера, гости на събитието и журналисти бяха връчени награди на отличените. На първо място бяха класирани двете творби на Юлия Пичугина със заглавия “Изглед към хотел Роял” и “Кафене Буров”. Второ място също беше за участничка, която успя да създане две творби – Ирина Плещунова изобрази антикварния магазин и червената сграда на ул. Дръзки № 18. Трето място си поделиха Наталия Кателиева и Джулиана Николова за, съответно, “Домът на Иван Драсов” и “Някогашната Българска търговска банка”.

Допълнителни награди: Свилена Борисова – специалната награда от САБ – Варна и КАБ – Варна, Карина Йоргова – награда от Командването на Военноморските сили на Р България, Жана Атанасова – награда в категория “Архитектурен детайл”, Антоний Аврамов – от собственика на старинната сграда, която нарисува.

Всички ученици получиха като подарък книжка-каталог от поредното издание на проекта, както и ваучери за почерпка в заведения в Стара Варна.

Творбите на осмокласниците може да разгледате от 22 ноември до 16 декември, всеки делничен ден от 10.00 – 17.00.
Обръщаме внимание, че вратата на сградата през деня е затворена. За да получите достъп до изложбата, моля, позвънете на звънеца с надпис “КАБ”.

(Visited 2 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close