Един семестър в Ливорно: Курсанти от Морско училище разказват за обучението си в Италия

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Двама курсанти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ приключиха успешно есенния си семестър във Военноморската академия на Италия в град Ливорно. Обучението им бе по програма „Еразъм+“ в периода 23 септември – 23 декември 2022 г.

През първата седмица от престоя си четвъртокурсниците – курсант главен старшина Димо Савов и курсант главен старшина Благовест Асенов, бяха част от семинар по лидерство, на който присъстваха техни колеги от 14 различни държави, сред които – Франция, Норвегия, Испания, САЩ, Дания, Украйна и Тунис. Лекциите и практическите задачи, в които курсантите участваха, бяха водени от италиански адмирали, генерали, професори, проектни и главни мениджъри на едни от най-проспериращите италиански индустриални компании.

Според двамата възпитаници  на Морско училище, усвоените знания и умения, свързани с публично говорене, взаимодействие на лидери с медиите, вземане на решения, лидерство в кризисни ситуации, лидерство на борда на кораб, във военни операции и пр., са безценни. До края на семестъра възпитаниците на Морско училище, заедно с италианските си колеги от четвърти курс, изучаваха и дисциплините: „Военноморски комуникации“, „Военноморски английски“, „Морска сигурност“, „Компютърни мрежи“, „Военноморска електроника“, „Военноморски сензори“, „Корабни силови уредби“, „Теория и устройство на кораба“, „Киберзаплахи“, „Океанография“.

Курсантите ежеседмично се включваха в спортни състезания по плуване и фитнес, организирани от Академията, както и в изпитите по физическа подготовка. В края на семестъра двамата получиха сертификати за успешно покритите нормативи и положени изпити.

По време на обучението си в Ливорно представителите на Морско училище взеха участие в 17-ото издание на регатата за исторически яхти в град Виареджо, на борда на ветроходна яхта Stella Polare. Те бяха част от отбора на Италианската военноморска академия. Тимът успя да извоюва престижното трето място, въпреки предизвикателствата пред българските курсанти на борда, за които имаше технологични новости и специфична английска терминология, с които се справиха отлично. Част от морската подготовка на двамата четвъртокурсници бяха теоретичният и практическият курс по ветроходство на лодки тип J-24, с екипажи, включващи обучаеми от различни нации, който продължи до края на семестъра.

Възпитаниците на ВВМУ имаха привилегията да се качат и на борда на самолетоносач C-550 ITS – Cavour – флагман на Италианските ВМС.

Там те се запознаха с предназначението на самолетоносача, с основното му въоръжение, тактико-технически данни и способности, както и с летателните платформи, които той оперира. Командирът на самолетоносача разказа за част от богатия си опит и преживявания пред бъдещите офицери. По своя инициатива българските курсанти посетиха и отворения за граждани ветроход „Америго Веспучи“ – дългогодишен учебен кораб на Италианската военноморска академия, който е определян като най-красивия в света.

През семестъра обучаемите разгледаха много от италианските градове, сред които Флоренция, Сиена, Рим. Във Вечния град те посетиха паметника на българския хайдутин-революционер и национален герой Капитан Петко войвода (1844 – 1900), както и гроба на св. Кирил Философ в базиликата „Сан Клементе“. На официална визита във Военноморския музей в град Ла Специя курсантите получиха знания за историческия път на италианските военноморски сили, техните традиции и значими морски победи.

През ноември курсант главен старшина Димо Савов и курсант главен старшина Благовест Асенов, заедно със свои италиански колеги, един офицер и уредника на Историческия музей във Военноморската академия, направиха успешно историческо проучване за българските курсанти, обучавали се в Ливорно по време на Третата българска държава. Така те дадоха своя принос към изследването на историята на българския офицерски корпус.

Много полезен бе двудневният курс за първа медицинска помощ, проведен от специализирани доброволчески екипи в Ливорно. Курсът, включващ теоретична и практическа част, подготви курсантите ни за използване на автоматичен дефибрилатор – средство, доказало своята ефективност при спасяване  на човешки живот.

В навечерието на 3 декември – деня на св. Барбара и празник на ВМС на Италия, „вапцаровци“ участваха в ритуала по полагане на военна клетва на първокурсниците от Италианската военноморска академия. Бъдещите български офицери бяха част от състава на чуждестранния курсантски блок. Строят бе приет от началника на Генералния щаб на Италианските ВМС – адмирал Енрико Кредендино. По време на церемонията бяха наградени изявени курсанти, а тържествени салюти ознаменуваха военната клетва.

Възпитаниците на Морско училище бяха и на традиционния коледен бал на Академията в Ливорно. На него присъстваха всички курсанти от международния есенен семестър, включително италианските им колеги от четвърти курс и техните командири от офицерския състав. Чуждестранните обучаеми получиха символични подаръци от домакините си, за което благодариха с кратки речи. Специален поздрав за края на семестъра и предстоящите коледни и новогодишни празници бе концерт на новосформирана музикална група с многонационален състав. Като неин барабанист се изяви курсант главен старшина Димо Савов. Групата свири коледни песни и италианската традиционна мелодия „Тарантела“.

По време на престоя си в Италия курсантите успяха да се качат на оперативната подводница „Вентути“, клас „Тодаро“, във Военноморската база в гр. Ла Специя, и на все още незавършените многофункционални патрулни кораби – клас „Таон ди Ревел“, в корабостроителницата на „Финкантиери“. Те се запознаха с предназначението, основните тактико-технически данни, въоръжението и устройството на плавателните съдове, оборудвани със системи от най-ново поколение.

Участието си в международния есенен семестър във Военноморската академия в Ливорно курсант главен старшина Димо Савов и курсант главен старшина Благовест Асенов определиха като успешно, полезно и достойно. Представителите на Морско училище са затвърдили наученото, надградили са знанията си и са създали нови полезни контакти. Всички проведени дейности са им помогнали да повишат професионалните си знания и умения в международна среда, обменяйки опит с техни колеги от различни държави, казват курсантите.

(Visited 3 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close