ЕВРО2021 по хандбал става част от каузата #безотпадъци

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Евро 2021  по плажен хандбал за мъже и жени под надслов #БезОтпадъци ще се проведе от 13 до 18 юли на Южния плаж във Варна. В състезанието ще вземат участие над 1200 състезатели, 70 съдии и делегати и 230 доброволци.

Всички те ще бъдат ангажирани с идеята за намаляване на опаковките, като ще използват бутилки за многократна употреба по време на всички дни от първенството. Идеята за това осенява организаторите след среща със сдружение Power Jump, партньор по проект Красива и чиста България, част от дългосрочната програма на БГ Бъди активен _Място България.

“Вдъхновени от нашата среща с Мирослав Тодоров от сдружение Power Jump взехме решение, че нашето събитие трябва освен да събере разделно всички бутилки от вода  и да ги върне за рециклиране, то трябва и да бъде с минимално генерирано такова количество. За това се спряхме на бутилки за многократна употреба и диспенсъри за вода за всички участници във Евро2021. Смятаме, че така даваме добър пример не само в цяла България, но и в цяла Европа, тъй като това е мащабно международно събитие и по този начин ще представим Варна като град с устойчиви навици“, казва Росен Генов, президентът на българската федерация по хандбал . Според статистически данни, по време на големи спортни събития могат да се генерират до 750 000 пластмасови бутилки за няколко часа. “Ето защо е нужно да се търси промяна и глобалният обхват на спорта да се използва, за повишаване осведомеността сред феновете“, добавя г-н Генов.

Посетителите на шампионата ще бъдат ангажирани да събират разделно пластмасовите чашки и бутилки за вода, като на игрищата ще бъдат поставени 3 огромни инсталации, наречени Шишеяди, които ще “похапват“ бутилките на всички зрители по време на всички над 300 мача. В 3-те пункта за събиране на бутилки доброволци ще разясняват на посетителите на ЕВРО2021 как да намалят и оползотворяват ежедневните си отпадъци. “Eвропейското първенство по хандбал  е изключително събитие и сме щастливи, че ще успеем заедно да покажем, че може подобни мащабни събития да бъдат емблема на отговорно гражданско поведение. Поздравяваме организаторите за това, че са готови да направят първата крачка към преосмисляне на отпечатъка върху града ни, който оставят големите събития“, казва Мирослав Тодоров от PowerJump –”И напомняме за всички зрители – бутилките трябва да са празни и смачкани добре преди да бъдат изхвърлени.“

Игрищата са с капацитет над 2000 души, а след края на състезанието събраните пластмасови опаковки ще бъдат извозени за оползотворяване. Събраното количество опаковки ще бъде добавено към кампанията Искам да съм полезен…Рециклирай ме!, която тече за втора година в града. Кампанията има за цел да събере определено количество рециклируема пластмаса в замяна на което Партньорство за красива и чиста България ще подари градски мебели на Варна, които ще бъдат поставени в квартал Чайка, а какви да бъдат те избират гражданите. 

По време на първенството ще се проведе и комуникационна кампания насочена към зрителите, като тя ще включва различни инициативи, атракционни и игри с публика и участници, за ползите от разделното събиране и предаване за рециклиране, както и използването на бутилки за многократна употреба.

Проектът “Партньорство за красива и чиста България” се осъществява с подкрепата на Фондация Кока-Кола.

Още идеи как да живеем в по-чиста среда  може да откриете на сайта на инициативата thespot.bgbeactive.org.

(Visited 3 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close