Европейският конкурс за детски песни “Златни искри” отново носи във Варна магията на музиката

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Европейският конкурс за детски песни отново носи във Варна магията на музиката за малки изпълнители с големи сърца. Тази година  сдружението за авторски права „Музикаутор” също застава зад проекта, съобщи за TheSite24 Доно Цветков.

image description

Вече единадесет години Варна е сцена на  вдъхновяваща среща на децата-изпълнители – “Златни искри”. Този европейски конкурс за детски песни, създадени от професионални автори, дава възможност на композитори и текстописци от Европа да стигнат със своите музикални послания до широката детска аудитория.

Историята на “Златни искри” започва през 2013-та година с идеята на продуцента Доно Цветков да се създаде форум, където композитори от различни държави да споделят своите идеи, чувства и представи за детския свят чрез музика.

Участието в “Златни искри” е истинско предизвикателство за авторите на песни и приключение за децата. Младите музикални таланти трябва да създадат нова  визия на песента, която да представят пред жури от професионални музикални експерти. Този процес на създаване и изпълнение на музика развива творческите им умения и им дава възможност да изразят своята индивидуалност.

Във Варна  своя премиера през годините  имаха песни от 25  държави от цяла Европа. Сред участниците достойно заемат място и популярни български композитори като Любомир Денев, Румен Бояджиев,  Кр.Гюлмезов Ал. Савелиев,  Хайгашот Агасян, Пепи Писарски  и много други.  А част от децата, които познаваме от първите сцени на „Златни искри”, сега често виждаме в музикалните формати у нас и в чужбина и дори сред финалистите на детската „Евровизия”.

За създаването и провеждането на „Златни искри“ Фондация „Откритие“ – основен организатор на конкурса, получи през  2021 наградата  „ПроКултура“ на Българската асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК) и Граждански институт  за приноса към  достъпа на младите хора до култура – „БАРОК 2021г.“.

Тази година конкурсът ще се проведе от 20 до  22 октомври в концертните зали на Военноморския клуб на Варна и БНР-Радио Варна. Това стана възможно с основната подкрепа  на сдружението за защита на авторски права „Музикаутор” и Министерството на културата на Република България,  което традиционно  застава зад проекта, и частично – на Община Варна.

Културният фонд на „Музикаутор“ подкрепя българските автори в създаването на музика и насърчава развитието на музикалния бизнес в България и  се финансира с отчисления от приходите на „Музикаутор“.

Наградният фонд на „Златни искри“ – 2023 за авторите на музика е в размер на 11 100 лева за музика, както и за награди за най-добър аранжимент и текст на песен. Свои награди връчват също БНР и БНР-Радио Варна.

Най-чаканият момент на конкурса отново ще  е музикална галавечер, когато участниците изпълняват своите песни пред публика и журито. Тази вечер е пълна с емоции, аплодисменти и усмивки за децата, чиито мечти стават реалност.

“Златни искри” не е само състезание, но и място за създаване на приятелства и запознаване с различни култури. Участниците се срещат с хора от различни държави, общуват, споделят опит, научават нещо ново от всеки. Това обогатява тяхното разбиране за света и ги учи да ценят многобразието.

За много деца “Златни искри” е възможността за първи път да стъпят на голямата музикална сцена. Този опит ги вдъхновява да продължат да развиват своя музикален талант и да мечтаят за музикалното си бъдеще. Освен това работата през дните на конкурса им дава шанс да се научат да работят в екип, да бъдат отговорни и да учат от обратната си връзка с журито.

“Златни искри” се разраства и се развива с всяка следваща година. Организаторите се стремят постоянно да предоставят нови възможности на децата да се изразяват и да учат чрез музика. Този конкурс съчетава магията на изкуството с приятелството и обогатява душите на всички, които участват в него. “Златни искри” вече е не просто конкурс, а истинска традиция във Варна и Европа. Той продължава да вълнува композиторите и младите музикални таланти и да ги вдъхновява да следват своите мечти в света на музиката.

(Visited 24 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close