Д-р Елеонора Лилова: Изключително важно е да научим децата на медийна и дигитална грамотност  

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

„Опасностите за децата в онлайн пространството нарастват постоянно. Увеличава се и времето, което децата прекарват в мрежата, особено по време на пандемията от COVID-19. За съжаление те често пренебрегват съветите и лесно се доверяват, като допускат запознанства с непознати без да знаят реално кой седи зад този профил или неусетно се пристрастяват към игри, които са им предложили. От друга страна интернет предоставя много възможности за знания и уместни за детската възраст забавления, от които ние не може и не трябва да ги лишаваме. Затова е изключително важно да научим децата на медийна и дигитална грамотност“, това заяви председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова при откриването на дискусия, посветена на международния Ден за безопасен интернет.

По време  на дискусията д-р Лилова подчерта, че е наложително училището и родителите да бъдат добри партньори и заедно да положат усилия, така че децата да разберат негативните страни на мрежата, които могат да окажат влияние върху тях, ако не бъдат внимателни и подготвени. Все по-често и на Националната телефонна линия за деца 116 111 към ДАЗД постъпват обаждания от деца или притеснени родители, които споделят тревожна информация за кибертормоз.

„Децата, разказват за публикувани техни компрометиращи снимки, които се разпространяват в социалните мрежи, най-често споделени от техни връстници, с които са влезли в конфликт, а факта, че почти всяко дете вече изполва самртустройство улеснява този процес“, обясни д-р Лилова и припомни, че ДАЗД  заедно в партньорство с компетентните институции и организации разработи „Правила, за да си в безопасност в мрежата“. Те са достъпни са на сайта на ДАЗД и са в помощ на децата и възрастните, които могат да ги използват, за да ги предпазят от опасностите. https://bit.ly/3qW5UWM

Д-р Елеонора Лилова изрази и безпокойство, че интернет пространството все още допуска и платформи за достъп на материали със сексуално малтретиране на деца, още повече те са и с анонимен достъп. „Това е само една от опасностите, които „дебнат“ децата ни в нета, затова без да ги откъсваме от мрежата, която се превръща в основна среда за бъдещите поколения, наша отговорност е да ги предпазим. Важно е да се изследват причините за детската агресия в интернет. Ангажирането на известни и харесвани от децата личности ще помогне също за изграждането на култура в интернет“, категорична е д-р Лилова.

Д-р Лилова отчете и, че от страна на ДАЗД е активирана междуинституционална група за подготовка на нова Национална програма за превенция на насилието и злоупотребата с деца, в която ще се планират специални мерки и ще се надградят съществуващите практики на всички нива, включително и с осигуряването на безопасна и сигурна среда за децата и младежите в интернет.

В събитието, което отбеляза международния ден за безопасен ден, участие взеха и деца от Съвета на децата към председателят на ДАЗД и Алумни клуба към него.

(Visited 2 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close