Деца, дарили косите си за благотворителност са част от „Посланик на доброто“ за 2022 г.

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

За четвърта поредна година Държавната агенция за закрила на детето ще връчи своите награди „Посланик на доброто“. Призът е за личности и организации, допринесли за промяната в живота на деца и семейства в трудни за тях ситуации.

„За поредна година в Държавната агенция за закрила на детето постъпиха номинации от цялата страна, което ни кара да се чувстваме щастливи. Те са надежда, че доброто ще победи. Такива са посланиците на доброто за 2022 г. Те даряват, спасяват. Те са част от достойните българи, които отвориха сърцата си, за да помогнат на някой в труден момент“, коментира д-р Теодора Иванова, председател на ДАЗД.

През лятото на 2022 г. едно десетгодишно момиченце от Габрово се разделя с красивата си и дълга коса. Решението на малката Матеа не е спонтанно. То е чакано три години. Тя решава да дари косата си, от която да се изработи перука за онкоболно дете. Няма търпение косата ѝ пак да порасне, за да я дари отново.

Виктория от Враца е първи клас, когато вижда снимка на дете без коса. Не осъзнава каква е причината, докато майка ѝ не ѝ обяснява, че има болни дечица, които нямат коса заради болест и лечение. Това е достатъчно за смелата и благородна Виктория да вземе решение, че ще дари косата си. Така и прави. Ден преди да навърши десет години Вики отрязва дългите коси, за да направи друго дете щастливо.

Когато професията наистина е и призвание, се случват чудеса. За това са пример проф. Анна Кънева, началник на Клиниката по детска кардиология в Националната кардиологична болница и ръководеният от нея екип, които извършиха уникална животоспасяваща операция на едва едномесечно бебе. Детето към онзи момент е едва на месец и с тегло малко над килограм. Въпреки риска, никой от лекарите в екипа не се поколебава и с професионална и всеотдайна работа дават шанс за живот на това дете.

Освен с безбройните успехи на корта, един от най-добрите спортисти на България – тенисистът Димитър Кузманов, печели сърцата на всички и с готовността си винаги да застане зад благотворителна и благородна кауза. Десетки са инициативите му в подкрепа на нуждаещи се деца. Той успява да обедини десетки от най-обичаните ни спортисти в благотворителни каузи. Често споделя, че благотворителността осмисля успехите му.

Когато три умни, упорити и най-вече благородни жени се обединят около една кауза, то тя няма как да не е успешна. Това правят Сибина Григорова, Десислава Олованова и Кръстина Стефанова, или казано накратко Фондация „Три жени“. От самото начало на пристигането на бежанци от Украйна у нас, те са неотлъчно до нуждаещите са. „Три жени“ са инициатори и на кампанията Мисия “Нов приятел”, която е от децата за децата. Чрез нея всяко българско дете може да зарадва свое ново приятелче от Украйна, като му подари усмивка с малка изненада. Така едни деца получават поне малко щастие, а другите научават колко е важно да сме добри и съпричастни.

(Visited 3 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close