„Децата и наркотиците“ – нов образователен проект на Апелативен съд – Варна

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Варненският апелативен съд започва образователна кампания под надслов „Децата и наркотиците: истина и легенди“. Първата среща на съдия Светослава Колева е с обществеността на с. Звездица на 3 юли от 18 ч. в сградата на кметството.

През призмата на професионалния си опит съдията от Наказателното отделение ще запознае ученици и родители с видовете наркотици и последствията от употребата им. Противно на легендите, едва няколко посягания към упойващи вещества като марихуана и дизайнерска дрога, водят до тежка зависимост. Съдия Колева ще развенчае мита, че „тревата“ не пристрастява. На база съдийската си практика тя ще разкрие спиралата, в която всеки тийнейджър може да попадне – от безобидния опит да бъде харесван от връстниците си до извършването на тежки престъпления. Ще видим нагледно и „Лицата на зависимостта“ – как за кратко време се променя външният вид на млади хора само месеци след „първия път“.

За да илюстрира проблема от първо лице, с нас ще бъде и Валентин – млад мъж, който в продължение на години е водил истинска битка с дрогата. През какви крайности е преминал и с какви усилия е успял да пребори зависимостта – ще разберем в Звездица на 3 юли, в опит да помогнем на други младежи да не повтарят грешките му.

Екипът на Варненския апелативен съд планира образователната кампания да обхване местни общности и училища, в директни срещи с ученици и родители. Защото проблемът не е само на зависимия. Той засяга неговото семейство, приятели, среда, учебно заведение. А наркотиците са все по-агресивни. Унищожават физика, психика, живот, близки.

Отворени сме за бъдещи партньорства с общини и образователни институции, с Регионалния инспекторат по образование. Ще инициираме срещи, но и ще откликваме на покани за дискусия.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close