Денят на ДНК обединява учени от различни университети, училища и бизнес в името на науката

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

В навечерието на световния ден на ДНК водещите висши училища в морската столица – Варненският свободен университет “Черноризец Храбър” и Медицинският университет “Проф. д-р Параскев Стоянов”, съвместно с Математическата гимназия “Д-р Петър Берон“ във Варна и софтуерната компания Quanterall, обединени от научно-изследователската група BioMed-Varna, организират онлайн форум за представяне и въвличане в науката на хора от различни възрасти и интереси.

Събитието “Ден на ДНК 2021“ ще се проведе виртуално на 24 април от 11.00 до 17.00 ч. и ще бъде излъчено на живо в социалната мрежа facebook. Демонстрациите може да гледате тук: DNA Day BG 2021 | Ден на ДНК 2021 (facebook.com)

Събитието е за ученици от цялата страна, студенти и преподаватели, родители и експерти. Те ще имат възможност да се запознаят с темите за ДНК и генетиката, да наблюдават демонстрации, да правят експерименти в домашни условия и да участват в предизвикателства. Научните провокации са насочени специално към учениците и студентите. По-малките ще могат да участват в създаването на компютърни анимации и игри, креативни проекти, свързани с изкуствата, а по-големите ученици и студентите ще разработват мобилни приложения или предприемачески идеи.

Като част от демонстрациите учени от МУ-Варна ще направят екстракция на ДНК от ягоди, като всеки може да проведе  експеримента в домашни условия. Провокациите, свързани с ДНК, ще бъдат разработвани в рамките на месец и ще бъдат представени на Деня на Scratch, “Седмицата на изкуствата“ и по време на научната конференция “Наука и бизнес за интелигентно бъдеще“ на ВСУ “Черноризец Храбър“.

Експерти от катедрите “Медицинска генетика” и “Анатомия и клетъчна биология” на Медицинския университет и “Информатика” и “Изкуства” на ВСУ “Черноризец Храбър” ще покажат  колективни интердисциплинарни практики и връзката между науките. Възпитаниците на Математическата гимназия, които участват в научно-изследователските групи на BioMed-Varna, ще са активни участници в демонстрациите.

Инициативите на BioMed-Varna и на двата университета в областта на биоинформатиката са подкрепени от софтуерната компания Quanterall, която инвестира в развитието на решения, свързани с развитието на биотехнологиите.

BioMed-Varna е интердисциплинарна научно-изследователска екосистема, която обединява експерти от различни области в съвместни дейности и проекти, за издигане на авторитета на Варна като образователна дестинация и Град на Знанието.

Форумът е посветен на 30-годишнината на Варненски свободен университет “Черноризец Храбър“, на 60-годишнината на Медицински университет – Варна  и на 50-годишния юбилей на Математическата

(Visited 4 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close